Policejní auto se včera po druhé hodině přihnalo na náměstí Dr. Edvarda Beneše v Liberci. Puštěná siréna, hvízdající pneumatiky a policisté v neprůstřelných vestách. Takové kulisy vytvořili policisté turistům a kolemjdoucím. Pár vteřin po prvním autě dorazilo další. To už bylo jasné, že se něco děje.
„Přepadli asi pojišťovnu,“ předávali si lidé informace v tvořícím se hloučku přihlížejících. Po pár minutách již byli ozbrojení policisté uvnitř pobočky pojišťovny Kooperativa. Největší překvapení zažili zaměstnanci. Policii nevolali a tedy ani nečekali.
„Policie obdržela tísňové volání. V takovém případě okamžitě vyráží na místo ozbrojená jednotka,“ řekla Vladimíra Vránová z oddělení prevence Policie ČR v Liberci.
Lupiči se nekonali, policisté sepsali o zásahu protokol a nešťastný zaměstnanec, který omylem zmáčkl tlačítko, se šel přiznat vedoucí pobočky. Lidi se rozešli a někteří litovali, že nebyli u toho.
Kdo bleskurychlý příjezd a zásah policie nestihl, měl včera ještě jednu šanci. Hodinu po údajném přepadení pojišťovny houkačky a gumy policejních vozů svištěli libereckými ulicemi znovu.
Opět směřovali k náměstí, tentokrát do pobočky Komerční banky. S pistolemi v rukách policisté vnikli do budovy, a ani tady na žádného lupiče nenarazili.
„V obou případech se skutečně jednalo o planý poplach. Ale to dopředu nevíme, takže zásah je skutečný, na ostro,“ dodala Vránová. Často se stává, že signalizace a bezpečnostní systémy vydávají falešná hlášení v bouřkách.
Včera odpoledne v Liberci žádná nebyla. V pobočce pojišťovny byl neopatrný pracovník a v Komerční bance si na tlačítko šáhla nová pracovnice také nedopatřením. Nikomu se nic nestalo, nikdo nepřišel o život ani peníze. Lidé se pobavili a zjistili, že policisté by se s lupičem nepárali.