S cílem odčinit dvě venkovní porážky a udobřit si diváky vyrazili českolipští fotbalisté do zápasu proti nováčkovi z Chrudimi. Domácí si znovu vypracovali pár dobrých šancí, jenže v první půli nedokázali ani jednu z nich využít a Východočeši trestali. V závěru prvního poločasu se tečovaný Kesnerův centr dostal až k Radimu Holubovi, pro kterého už nebyl žádný problém uklidit míč do prázdné branky.

Č. Lípa Chrudim 1:2

V 54. minutě přišel diskutabilní moment, kdy Českolipští po Čembově střele reklamovali gól, hlavní rozhodčí Kříž byl ale jiného názoru. A tak udeřili opět hosté, Ondřej Hauf se u vápna opřel do míče a brankář Chadraba, který nahradil Oldřicha Meiera, se natahoval marně. Arsenal pak stačil už jen snížit, když se trefil Robert Barciaga. Chrudim si tak od Ploučnice odváží vítězství 2:1.

Trenér Arsenalu Daniel Korda nemohl do zápasu počítat se službami Jakuba Brunzy, Jaroslava Rudolfa a Michala Zemana, kteří jsou momentálně na marodce. Na lavičce náhradníků zůstala sedět českolipská brankářská jednička Oldřich Meier, místo kterého zaujal pozici mezi třemi tyčemi Jan Chadraba.

V úvodu utkání měli více střeleckých příležitostí domácí hráči. Nejprve Broschinský nezkrotil míč mezi tři tyče, po něm neuspěli ani Demeter a Karlík. Z uctivé vzdálenosti pálil rovněž Beran, jehož pokus vyrazil brankář Mrázek pouze před sebe, kde stál volný Vrabec, jenže ani ten balón na místo určení nedopravil.

Hosté se osmělili v 17. minutě, kdy to dvakrát zkoušel Dostálek. Nejdřív na jeho centr Chadraba nedosáhl, ale pak zlikvidoval nebezpečnou střelu. Do vápna se vzápětí prodral Karlík, avšak Mrázek s vypuštěným projektilem neměl problém. Chrudimští vystrčili růžky po Haufově bombě, kterou Chadraba vyrazil jen s vypětím všech sil. Ve 37. minutě ještě přálo domácím štěstí, když Chadrabovi vypadl z rukavic Haufův centr, jenže o tři minuty později už měli smůlu.

Kesner nacentroval do vápna, na jeho tečovanou nabídku Chadraba nedosáhl a Radim Holub pohodlně zavěsil do odkryté branky 0:1. Záhy měl vyrovnání na kopačce po Demeterově akci Beran, ale před prázdnou brankou selhal. Do kabin tak odcházeli spokojenější hosté.

Na začátku druhého poločasu zkusil změnit stav zápasu Held, jenže jeho střela by se patrně nevešla ani do ragbyové branky. Následně se Českolipští provinili proti pravidlům, což málem potrestal z trestného kopu Vladyka, ale Chadraba vyboxoval míč do bezpečí. Z protiútoku zahrozili Severočeši, Broschinského centr s potřebnou dávkou štěstí zpacifikoval Mrázek.

Poté přišla sporná situace. Po dalším povedeném centru se balón dostal k Čembovi, po jehož střele reklamovali domácí borci gól, ale rozhodčí Kříž nechal ve hře pokračovat. Dostálek oslovil svým pasem Holuba, který však neměl přesně seřízená mířidla. Na druhé straně hřiště hlavičkoval mimo Vrabec. V 68. minutě zasadila Chrudim Českolipským definitivu, na hranici pokutového území se do míče opřel Ondřej Hauf a gólman Chadraba se natahoval marně 0:2.

Svěřenci kouče Kordy přesto neskládali zbraně a stihli alespoň snížit. Robert Barciaga si oběhl brankáře Mrázka a do prázdné branky zakončil 1:2. Do konce zápasu se už pak žádná akce nezrodila, a tak si Chrudim odváží z České Lípy vítězství 2:1 a tři body do tabulky.

Ohlasy po utkání

Po skončení utkání se vyjádřil ředitel Arsenalu Roman Hejna: „Doteď přicházeli noví a noví hráči, ale očekávané ovoce to nepřineslo. Bohužel prohráváme, nesbíráme body. Není to jenom, že by se nám nedařilo střelecky, na což jsme se v některých zápasech vymlouvali. Nezvládli jsme třeba zápas s Roudnicí, ne že bychom to odehráli špatně, ale měli jsme spíš smůlu, že jsme nedali šance. V utkání s Chrudimí jsme první poločas opravdu jen odchodili, byl tam za naší strany nezájem, nebyla bojovnost, nasazení. Někteří hráči dostali pokutu, jak je vidět, tak to nepomohlo. Musí si každý vyvodit svůj díl odpovědnosti.“

Uvažuje se o výměně trenéra? „Půl hodiny po zápase bych to v tuto chvíli nechtěl říkat. Ovšem i to je jedna z variant. Trenér na hřišti samozřejmě nehraje, ale je to kapitán na té lodi, takže i tady musíme něco vyvodit.“

Byl dobrý krok umístit Petra Silného na lavičku jako asistenta trenéra?

„Takhle to vyhodnotili trenéři. Chtěli začít se stopery, kteří tady byli. Protočili se tady Brunza, Patka, Štálík. Zdálo se, že stoperů je dost. Petr Silný se jevil jako výborná alternativa, jako asistent trenéra. S tím jsme spokojeni, tam to funguje. Nakonec to ale vyústilo, že jsme zjistili, že Petr je stále na hřišti nepostradatelný, proto se vrátil v utkání v Karlových Varech do sestavy. Odehrál tam velmi slušný zápas, a proto hrál i dneska, protože jsme potřebovali nějakého dirigenta. Ve Varech jsme soupeři darovali jednu šanci, kterou jsme ještě zlikvidovali, a přesto jsme prohráli 1:0. Teď je dilema, co dál s Petrem. Jestli bude hrát na hřišti nebo působit jako asistent. Může se stát, že Petr třeba dostane na starosti i celý tým.“

Branky: 77. Barciaga 40. Holub, 68. Hauf. Rozhodčí: Kříž Janoch, Grimm. Bez ŽK. Diváci: 260.
Sestava Arsenalu: Chadraba - Held, Patka, Silný (60. Leligdon), Štálík, - Demeter (67. Barciaga), Vrabec, Beran, Broschinský - Karlík, Čemba. Trenér: Daniel Korda
Sestava Chrudimi: Mrázek - Štěpánek, Linhart, Radouš, Adámek - Kesner (90+2. Kopecký), Hauf, Mastík, Dostálek - Vladyka (90+3. Vodrážka), Holub (74. Vácha). Trenér: Pavel Jirousek.

Michal Šandor