Nejistota trvá. A potrvá až do posledního jarního kola. Fotbalové soutěže, od ČFL až po „pralesní ligu", spějí k závěrečnému dějství letošní sezony.

V předposledním kole byla pozornost fanoušků a klubů našeho okresu upřena na zápasy v divizní skupině B, kde o záchranu válčí FC Nový Bor. A právě pro několik klubů z Českolipska bude klíčové, zda se celek ze sklářského města ve čtvrté nejvyšší soutěži udrží.

„Jediným cílem v poslední době byla a stále je záchrana divize," prohlásil před sedmi dny po porážce 0:3 od Louňovic manažer novoborského klubu Jiří Obrovský mladší, a to i přesto, že tým pošesté v řadě prohrál a propadl se až na 14. místo. Dva dny poté (v pondělí) byl trenér „áčka" František Kubáň od mužstva odvolán. Na jeho místo byl v úterý dosazen Vladimír Jeníček, do té doby kormidelník účastníka krajského přeboru ze sousedního SK Skalice .

„Je nutné, aby mužstvo dostalo nějaký nový impuls. Vždyť už tři utkání po sobě jsme ani jednou neskórovali," vysvětloval manažer Obrovský hlavní důvody rozhodnutí vedení FC.

Nový Bor - Aritma 2:1 (1:0)

Ten impuls skutečně přišel, a to v sobotu při důležitém mači s pražskou Aritmou, jež rovněž usiluje o bytí a nebytí.

Nový Bor - Aritma 2:1 (1:0). Novoborský Kouřil v hlavičkovém souboji s Ambrusem a Pivrncem.Novoborští před domácím publikem vyhráli 2:1, takže šance, že se divizní soutěž bude hrát na novoborském stadionu i od srpna, pořád ještě žije.

Nutno však přiznat, že k vítězství nad Aritmou výrazně přispěla i šestice fotbalistů z Varnsdorfu, jehož farmou Nový Bor je.

„Zcela určitě nám pomohli," souhlasil Karel Kaňkovský, který v 65. minutě za stavu 1:0 proměnil pokutový kop.

„Na penalty si docela věřím, a i tentokrát jsem ji šel kopat v klidu. Nebyl jsem nervózní a věděl, kam ji chci dát. Byl to ale těžký zápas a v závěru jsme měli štěstí, že soupeř nevyrovnal a my si připsali tři důležité body," přiznal ofenzivně naladěný fotbalista Nového Boru.

Na otázku, co si myslí o trenérské výměně, Karel Kaňkovský odpověděl: „Každý na to má svůj názor, ale já osobně si myslím si, že ta změna mužstvu prospěla."

O všem podstatném rozhodne následující soutěžní derniéra. Nový Bor jede na půdu litolských „sršňů", kteří včera večer neúspěšně usilovali o další záchranářské body, pro změnu v Louňovicích. Tam totiž prohráli vysoko 1:6 a Úvaly padly doma 1:3 se Souší!

Branky: 6. Mach, 65. Kaňkovský (pen.) - 81. Pánek. Rozhodčí: Kazda, ŽK: 1:2. Diváků: 220.
Sestava Nového Boru: Blumentritt - Demke, Kouřil, Jurča, Broschinský, Mach, Lebruška, Zieris, Cana, Kubeš, Kaňkovský (Jakubovský, Stromecký, Třešňák). Trenér: Vladimír Jeníček, asistent Milan Szabo.

Divize B.