Doslova jalovou sobotu zažily oba celky českolipského okresu v nejvyšší krajské soutěži.

Fotbalisté Skalice a Doks své zápasy 5. kola krajského přeboru hrubě nezvládli: v sobotu dopoledne inkasoval tým kouče Zdeňka Baťky na hřišti Velkých Hamrů čtyři góly, aby v podvečer u Máchova jezera slavil nečekanou výhru hostující Bílý Kostel.

Doksy - Bílý Kostel 0:3 (0:0)

„Koho jiného už bychom měli porazit, než právě Kostel, ne?“ říkal před zápasem dokský kormidelník Michael Šimek. To samé si myslela i přítomná stovka domácích příznivců, zvláště když prvních dvacet minut patřilo právě jejím „hříbatům“. Ti si vytvářeli územní převahu, měli častěji míč na svých kopačkách, ovšem jejich akce končily bez nápadu a kloudného zakončení.

Když ale chtěl hostující obránce Jan Ďuriš odkopnout balón dva metry od Ulrichovy levé tyče do bezpečí, učinil to tak neobratně, že míč napálil těsně vedle a do boční sítě. „No konečně. První nebezpečná střela na hostující branku,“ prohodil ironicky s úsměvem na rtech jeden z diváků a ten druhý se k němu otočil se suchým konstatováním: „Hm, na krajský přebor je to fakt nuda…“

Doksy - Bílý Kostel 0:3 (0:0). Zdroj: Martin JurčikKdo očekával, že ta skutečná nuda ustane, ten se dočkal po přestávce. Jenže s tím rozdílem, že fotbalem se začala čím dál víc bavit hrstka fandů Bílého Kostela.

Hosté totiž začali být aktivnější, a když si po rohovém kopu srazil rukama míč do vlastní sítě gólman Martin Kotyk, narostla jim křídla do ještě větších rozměrů. Najednou si byli jistější a mnohem důraznější v soubojích jeden na jednoho, a když už nabídli agilnímu Marku Burianovi, aby obloučkem orazítkoval břevno, tak si na něj důrazně „posvítili“ o pár minut později.

Po jeho manévru ve velkém čtverci ho jeden z beků poslal „kosou“ přes kotník k zemi. Hlavní arbitr však nechal ve hře pokračovat, přestože domácí hráč ležel s bolestivou grimasou na trávníku. Toho hosté využili k rychlému kontru, na jehož konci byl druhý gól 0:2.

Definitivně do kolen poslal Doksy střídající 40letý Vratislav Procházka, který v týdnu posílil mužstvo svým příchodem z Hrádku n. N.

Porážka však mohla být ještě vyšší, kdyby právě Procházka místo nastřeleného břevna trefil zívající domácí bránu.

„Co k tomu říct… V prvním poločase jsme si vytvořili několik šancí, a pokud by je kluci dotáhli do gólové koncovky, tak by ten zápas asi byl o něčem jiném. Nás ale zlomil především ten první inkasovaný gól, po němž jsme se naprosto sesypali,“ konstatoval kouč Michael Šimek, jehož družina v příštím kole cestuje do Železného Brodu.

Branky: 55. Kotyk (vlastní), 68. Studnička, 77. Procházka. Rozhodčí: Marek, ŽK: 0:3. Diváků: 80.
Doksy: Kotyk - Šimon Matěj, Vaňátko Martin, Vaňátko Michal, Polívka, Novák (80. Kutílek Patrik), Kulha, Šimon Jakub, Zoubek, Burian (71. Vácha), Brodský (57. Paramund).

Velké Hamry - Skalice 4:0 (2:0)

Po posvícení bývá nevolnost, říká se. A zřejmě tohle pořekadlo platilo v sobotu pro hráče Skalice. Před týdnem doma vytřeli zrak Doksům (8:0), tentokrát ale sami inkasovali čtyři góly, z toho dva během prvních patnácti minut. A to ještě mohou děkovat Tomáši Osmančíkovi, že domů neodjeli s nepopulárním „bůrem“, protože skalický gólman lapil domácím pokutový kop.

„Všechno bylo špatně, celý týden byl takový podivný, asi špatná konstelace,“ kroutí hlavou kormidelník Zdeněk Baťka. Co se stalo?

„V týdnu přišlo na tréninky kvůli směnám málo hráčů a v sobotu ráno byl chaos s odjezdem na utkání. Prostě nám nepřijel domluvený autobus,“ vysvětluje prekérní situaci skalický trenér a pokračuje: „Z Lípy jsme měli odjet v půl osmé, ale ještě v osm pět jsme stáli u jezu, a autobus nikde. Nakonec jsme museli narychlo sehnat několik aut, namačkat se do nich, takže celou cestu jsme seděli ve vozech namačkaní jako sardinky.“

Připomeňme jen, že trasa z České Lípy do Velkých Hamrů je dlouhá skoro 90 kilometrů a trvá bezmála jeden a půl hodiny.

„Stalo se to, co se stalo. Každopádně Hamry vyhrály zaslouženě, naopak my jsme zahráli pod své možnosti, navíc po patnácti minutách jsme kvůli vlastním chybám prohrávali 0:2, což se pak jen těžko otáčí. Příležitosti jsme měli, třeba dvakrát Kraus, Coufal, Martínek nebo můj mladej, ale neproměnili ani jednu.“

Nyní mají Skaličtí hned tři šance na reparát, protože třikrát po sobě hrají doma: teď v neděli hostí Višňovou, ve čtvrtek 29. září ve vloženém 1. kole vyzvou Sedmihorky a hned další neděli (1. října) přivítají Tatran Bílý Kostel.

Branky: 15. a 61. Hlubuček, 11. Rudolf, 78. Kozel. Rozhodčí: Urbánek, ŽK: 1:4. Diváků: 150.
Skalice: Osmančík - Rydval, Tschakert, Švec, Paštika, Bezouška, Lidmila, Coufal, Lebruška, Kraus, Martínek (Stejskal), Demke, Baťka ml.). 

Zbývající výsledky krajského přeboru:

Přepeře - Frýdlant 3:0 (1:0)
Branky: 43. Hrmo z pen., 68. Řeháček, 85. Petřík. Rozhodčí: Kvítek, ŽK: 0:3, ČK: 54. Weidisch (F). Diváků: 80.

Hrádek - Rovensko 1:1 (1:0)
Branky: 37. Strya - 57. Němec. Rozhodčí: Nešněra, ŽK: 2:1. Diváků: 100.

Semily - Železný Brod 0:7 (0:6)
Branky: 6., 8. a 25. z pen. Šimek, 38. a 63. Kysela, 10. Šilhán, 21. Novotný. Rozhodčí: Zlatník, ŽK: 2.1. Diváků: 100.

Višňová - Sedmihorky 2:2 (1:1)
Branky: 33. M. Mazánek, 82. Nosek - 39. Kroupa, 57. Vaníček. Rozhodčí: Šmíd, ŽK: 4:5. Diváků: 200.

KP Libereckého kraje.Zdroj: Deník