Pět kol mají za sebou fotbalové krajské soutěže. V té nejvyšší, v přeboru, je pro šestici oddílů z Liberecka stav v tabulce zatím poměrně lichotivý.
Za vedoucí Českou Lípou se zformovala čtveřice Višňová, VTJ Ještěd, Český Dub a Hejnice. Hrádek se díky nečekané výhře v Pěnčíně u Jablonce odpoutal z posledního místa.
Páté kolo nevyšlo Vratislavicím, které dostaly lekci v Semilech, ale pokud budou pokračovat na domácím hřišti v předchozích výkonech, neměly by mít starosti se záchranou v soutěži.
Českolipský klub vyhlásil před sezonou jednoznačný cíl: postup do divize. Účast v krajském přeboru je pro okresní město, které v nedávné minulosti pamatuje i druhou fotbalovou ligu, poněkud potupnou záležitostí.
Česká Lípa sice zahájila sezonu šokující porážkou na domácí půdě s Desnou, ale od té doby v každém z dalších čtyř kol vyhrála a dostala se s dvanácti body do čela.
Jiskra Višňová mohla být v této fázi na její úrovni, avšak doma s Desnou jen remizovala.
Nováček VTJ Ještěd Liberec uhrál takřka zázračné tři body ve Skalici. Zrodily se díky gólu Nováka už z třinácté sekundy a výsledek se do konce zápasu nezměnil!
„Mleli nás, ale udrželi jsme to. A na konci jsme mohli z brejků ještě zvýšit,“ hodnotil Josef Šoun z vedení vojenského klubu. Velmi sympaticky zatím vystupuje v soutěži Český Dub, který byl loni na podzim na hraně bojů o záchranu, ale na jaře, po příchodu trenéra Martina Pěničky,se ohromně zvedl a mladé mužstvo je postrachem favoritů. Potvrdilo se to i v minulém kole, kdy vyhrálo 2:0 na hřišti Sedmihorek, tedy týmu, který v minulém ročníku ještě hrál divizi!
„Oba góly jsme dali v době, kdy jsme hráli o deseti bez vyloučeného Vlacha, který dostal druhou žlutou kartu,“ popisuje Martin Pěnička. „Ohromně si cením přístupu kluků, ale také výkonu, který byl velice kvalitní. V závěru jsme navíc soupeře jednoznačně přehrávali fyzicky, i když jsme měli v poli o jednoho muže méně.“
V příštím kole by mohl Český Dub přidat další body, neboť bude v sobotu hrát doma s Železným Brodem, který zatím nepodává příliš přesvědčivé výkony.
Hejnice jsou také pozitivním úkazem přeboru, jejich ofenzivní hra je sympatická. Jenom teď přišly dost nepochopitelně o dva body doma s Mimoní, když v 90. minutě daly gól na 3:2, ale v nastaveném čase si nechaly vsítit vyrovnávací branku… Uvidíme, jak si povedou v sobotu na hřišti vedoucí České Lípy.
Šok prožili vratislavičtí fotbalisté, kteří inkasovali v Semilech půltucet gólů a po prohře 1:6 poznali, že vyšší soutěž není žádný med.
„Naši hráči nebyli schopni zejména v prvním poločase založit jediný útok tak, aby udrželi míč na polovině soupeře a mohli ohrozit branku, což vyjadřuje i poměr rohů 15:0 ve prospěch hráčů Semil. Pevně věříme, že tento výkon našich hráčů byl na dlouhou dobu poslední,“ píše se na webových stránkách vratislavického klubu.
Doma však zatím hrají Vratislavice bezchybně, ovšem teď je v sobotu čekají Sedmihorky. Mezi oběma celky byl ještě v červnu rozdíl dvou tříd…
Radost měli naopak v Hrádku nad Nisou. V jabloneckém Pěnčíně zaznamenali své první vítězství v sezoně, a to hned 3:0, a odpoutali se z posledního místa v tabulce, na které klesla Mimoň.
V I.A třídě se vyhoupla do čela po výhře nad nebezpečným nováčkem ze Cvikova Nová Ves a zdá se, že by se mohla pokusit o rychlý návrat do krajského přeboru. Hloupou prohru utrpěl Dětřichov gólem v poslední minutě v Novém Oldřichově.
V I.B třídě byla Krásná Studánka sesazena z prvního místa dvojicí Staré Splavy, Doksy, ale zatím jde jen o skóre.

Další zprávy z regionu najdete zde