Na vítězné vlně se vezou fotbalisté českolipské Lokomotivy v krajské I. B třídě. A jejich formu poznal i vedoucí celek soutěže, Bílá!

Okresní derby mezi Zákupy a Starými Splavy bylo dramatické až do poslední minuty, tři body nakonec vydolovali hostitelé.

Zákupy - Staré Splavy 3:2 (2:0)

Bojovné derby se vyvíjelo lépe pro domácí Zákupy, které brzy vedly 2:0 a po hodině hry dokonce o tři góly. Splavy přijely v hodně okleštěné sestavě, na střídačce měli jen náhradního brankáře Fišera.

„Potýkáme se s marodkou, takže sestavu lepíme, jak se dá. Ale v Zákupech bychom si za posledních dvacet minut zasloužili i remízu, " míní Vladislav Chmela, trenér hostů.

Stínem tohoto derby bylo zranění Romana Švarce ve 26. minutě po hlavičkové srážce s domácím Ctiradem Samkem. Splavského špílmachra musela odvézt sanitka do nemocnice na šití roztrženého čela, jež „spravilo" šest stehů. Do hry proto nastoupil Fišer, autor splavského gólu na 3:1.

Domácí od té doby najednou polevili, kupili chyby, naopak hosté zabrali a soupeře přehrávali. Sám na zákupskou bránu běžel Fišer, ale vyloženou šanci neproměnil, a v 80. minutě se nechal zbytečně vyloučit. I přesto měly oslabené Splavy další příležitosti minimálně k vyrovnání. Dočkaly se až minutu před koncem, kdy snížil Prskavec na konečných 3:2.

„Byl to boj. Po prostřídání sestavy za stavu 3:0 jsme dělali hodně chyb a v závěru měli kliku, že hosté nevyrovnali," přiznal předseda domácího klubu František Březina.

Branky: 6. Vinš, 32. Březina z pen., 63. Josef Štummer ml. - 75. Fišer, 89. Prskavec. Rozhodčí: Nešněra, ŽK: 2:3, ČK: 0:1 (80. Fišer). Diváků: 90.
Staré Splavy: Halgaš - Vidner, Bartoň, Miler, Hupka, Jakša, Jandač, Švarc (26. Fišer), Prskavec - Vítek, Chlumecký.

Bílá - Loko Česká Lípa 2:3 (2:0)

Bílá v předešlých 10 domácích zápasech neztratila ani bod a tuto bilanci chtěla udržet i v tomto kole. V prvním poločase se hrál oboustranně kvalitní fotbal s šancemi na obou stranách. Do vedení se však dostali po standardní situaci domácí, Jiránek nasměroval rohový kop na Pavla Kováře a Podešva v bráně byl bezmocný.

Také druhý gól v síti hostů se zrodil po standardní situaci, které domácí tým má perfektně secvičené. Největší šanci Lokomotivy měl na své kopačce Horáček, avšak trefil jen tyč. Poločas tedy skončil 2:0 pro domácí a nikdo z domácích fanoušků v té chvíli nepochyboval o dalším bodovém přírůstku.

Po změně stran však hráči Lokomotivy předvedli nevídaný obrat a třemi brankami domácí tým doslova zaskočili! Na 1:2 snížil parádní hlavičkou Vlk, poté se krásně trefil střelou ke vzdálenější tyči Mečíř a vyrovnal na 2:2! Domácí, byť zaskočeni průběhem, dále zlobili z velice nebezpečných standardních situací a jeden balon za druhým posílali do pokutového území, kde byl stále v permanenci brankář Podešva.

Rozhodnutí přišlo 10 minut před koncem, kdy Lebduška vystřelil tříbodovou pojistku, a tak první porážka Bílé na domácím pažitu v letošní sezoně byla dokonána!

Branky: 30. P. Kovář, 39. Linke - 66. Vlk, 72. Mečíř, 78. Lebduška. Rozhodčí: Dytrt, ŽK: 2:1.
Loko: Podešva Jiří - Mečíř Petr, Vlk David, Šindelář Jiří, Bukáček Miloslav - Spilka Michal (Zlatníček Leoš), Lebduška Petr, Beneš Jiří (Kýček Ladislav), Horáček Miroslav - Kliment Jan - Tomášek Dušan (Kliment Daniel).

Osečná - Doksy B 3:2 (1:1)

Po lehkých komplikacích se sestavou (chyběl brankář Novotný pro zranění), postavil trenér Josef Herčík do branky Dominika Paramunda. Domácí již v 7. min dali gól Janem Krásným po rohu. Poté Doksy pokračovaly dobře. Hrálo se na polovině domácích, kteří nedokázali udržet míč. Hosté se objevili v několika slibných šancích, a to zejména Matěj Šimon.

Po změně stran sice domácí v 48. min. zvýšili, ale stále zřetelněji se projevovalo, že jim ubývají síly a Doksy jsou aktivnější. Nejdříve v 69. min. Lukáš Balík snížil a za pár minut vyrovnal po odstřelování Hybnerovy branky Matěj Šimon 2:2. Byla to jen nezkušenost dokských mladíků, která zabránila otočit skóre.

Zdálo se, že utkání skončí remízou, když gólman Paramund nešťastně fauloval v 88. min. a z nařízeného pokutového kopu Jarý vstřelil vítězný gól 3:2.

Branky: 7. Krásný, 48. Pokorný, 88. Jarý z pen. - 69. Balík, 74. Šimon Matěj.
Doksy B: Paramund - Vaňátko Martin, Vágner, Líbal, Horčík Martin - Doubrava Jan (70. Bartošovič), Šíma, Švec, Šimon Matěj - Balík, Zoubek.

Stráž nad Nisou - Velký Valtinov 9:2 (5:1)

Poslední celek tabulky toho moc nepředvedl, ale domácí jako by se mu chtěli přiblížit. Po dvou úvodních šancích přišla penalta, kterou Lukáš Oberreiter proměnil, za pět minut načal svůj hattrick Kosiewicz, ale hosté po střele z vápna snížili na 1:2. Domácí měli spoustu gólovek, byl to Kosiewicz, který se střelecky zapsal dvakrát, vždy hlavou.

Ve 34. to bylo 4:1 a o tři minuty později připojil pátý gól po úniku Drašner. Hosté si po přestávce dokonce připsali po dorážce vlastní gól, na který krátce nato navázal Drašner. Valtinovští se dočkali druhého střeleckého úspěchu dvanáct minut před koncem.

Branky: 16., 34. a 37. Kosiewicz, 39. a 72. Drašner, 11. L. Oberreiter z pen., 66. vlastní, 83. Michalík - 18. Til, 78. Doubek. Rozhodčí: Pavlů, ŽK: 1:1. Diváků: 30.

Rozstání - Bukovany 1:0 (1:0)

Domácí byli v převaze, ale z celé řady svých šancí nedokázali proměnit nic. Až ve 33. minutě Pavlů přihrávkou vysunul Husáka, který svůj únik proměnil. Nakonec si domácí oddechli, protože v poslední minutě gólman Kotlár zachránil svůj tým při hlavičce bukovanského hráče po rohovém kopu.

Branka: 33. Husák. Rozhodčí: Hnětynka, ŽK: 0:2. Diváků: 50.

Zbývající výsledky I. B třídy

Hrádek B – Ruprechtice 1:9 (0:6)
Branky: 59. Bobvoš – 6., 29., 31., 66. a 80. Antoš, 37. a 77. Průcha, 9. Šrajbr, 24. vlastní. Rozhodčí: Malena, ŽK: 1:1. Diváků: 50.

Bulovka Hodkovice 0:2
Branky: 39. Pavlík, 90. Gavala. Rozhodčí: Jacík, ŽK. 1:0. Diváků: 30.

TABULKA

I. B třída Libereckého kraje.