Konec června je od nepaměti spojen s rozdáváním známek na vysvědčení. Aby to fotbalistům nebylo líto, že známky dostávají jen děti a studenti, požádali jsme jejich trenéry, aby je také oznámkovali. Aby těch známek nebylo málo, i autor tohoto článku si dovolil udělit jim různé klasifikační stupně.

I. A třída

Stráž pod Ralskem (13. místo)

Josef Vinš: „Svému týmu dávám 4-. Hlavní příčinu sestupu vidím zejména ve špatném přístupu hráčů k tréninkům a zápasům. Hráčům také chybí pokora. Někteří si myslí, že mají na velký fotbal, ale to se musí zároveň lépe připravovat na zápasy. Častokrát jsem ty hráče musel obvolávat, jestli vůbec na zápas přijedou. Co se týče hry, tak na hřištích soupeřů jsme špatně bránili. Doma to ještě docela šlo, vytvářeli jsme si šance. Musím říct, že momentálně nemáme na to se rovnat třeba Doksům, kde to má určitý řád. V létě jsme i špatně posílili. To beru i na sebe, a proto by bylo srabácké tým teď po sestupu opustit.“

Deník: Josef Vinš se rozhodl, že už nebude oblékat dres Stráže nad Nisou. Pro tým je to velká ztráta, protože patřil bez debat k nejlepším v týmu. Přesto Stráž neopouští, ale bude ovlivňovat dění už jen z lavičky. Teď záleží na tom, jestli si hráči vezmou ponaučení z právě skončené sezony a pokusí se v příštím fotbalovém ročníku napravit, co se jim, slušně řečeno, nepovedlo. Známka – 5.

I.B třída

Arsenal Česká Lípa B (1. místo)

Rudolf Věchet: "Známku 1 bych dal svému týmu samozřejmě za postup. Dále za konečný bodový zisk (90), za impozantní skóre (80:19). Gólově se nejvíce prosadili Hladík se šesti a Picek s pěti góly. Velkým plusem byla též herní disciplína. Obdrželi jsme jen 12 žlutých karet a žádnou červenou! Musím též vyzdvihnout práci vedoucího týmu Mirka Dalíka, který je duchovním otcem českolipského béčka. A nesmím samozřejmě zapomenout na Slávka Najmana (trénoval Arsenal B na podzim – pozn. autora), který s týmem nasbíral 48 bodů, což byl dobrý odrazový můstek ke konečnému postupu do I. A třídy."

Deník: O postupu českolipského áčka se sice před sezonou mluvilo, i když ta slova byla opatrná. Co se však týká béčka, zde byl dán jasný a rozhodný cíl - postoupit. Tým byl průběžně doplňován hráči z áčka, kteří díky tomu, že se nevešli do základní sestavy A –týmu, neztráceli herní kondici. Na podzim se Arsenalu B ještě (pro někoho překvapivě) držely Heřmanice, kterým však na jaře došel dech (viz níže). Známka – 1.

Heřmanice (2. místo)

Jiří Jelínek: „Za uplynulou sezonu hodnotím svůj mančaft známkou 2. Za podzim dávám známku 1. Bylo až neskutečné, jak se prakticky nově sestavený tým držel na špici tabulky a vyhrál 12x a jen jednou remízoval. I treninková morálka byla dobrá. Za jaro uděluji známku 3. Podstatně se zhoršila treninková morálka (ke konci už nebyla žádná) a ani v zápasech jsme už nebyli tak suverénní. Čili když to zprůměrujeme, vychází mi tam ta dvojka. A také jsme skončili na druhém místě, takže tím se to potvrzuje…“

Deník: Možná, že někteří fanoušci se těšili, že by to mohl být souboj o 1. místo do posledního kola. Jenže Heřmanicím na jaře došel dech a v jednu chvíli už to vypadalo, že je předeženou Staré Splavy. Nakonec se tak nestalo a v Heřmanicích se tak díky odstoupení Hlavice B z I.A třídy mohou radovat z postupu do vyšší soutěže. Známka – 2.

Staré Splavy (3. místo)

Kamil Šourek: „Po velmi dobrém vstupu do jarní části sezóny, kdy jsme ze šesti zápasů získali 16 bodů, přišlo domácí zaváhání s Habarticemi. Právě v tomto utkání nastal zlom a přišly prohry i v následujících třech zápasech. Ať již vinou zranění či z jiných důvodů, nás tyto ztráty bodů stály lepší postavení v tabulce než je konečné 3. místo. Přestože se řada hráčů potýkala s nevyrovnanými výkony, určitě všichni přispěli k celkovému dobrému umístění mužstva. Za to jim patří dík, stejně tak i našim věrným fanouškům a celému vedení mužstva. Připočteme-li ke 3. místu ještě vítězství P. Pergla v soutěži střelců a příslib doplnění a zkvalitnění hráčského kádru, můžeme bez obav navázat na tyto úspěchy v dalších sezonách. Celková známka hodnocení mužstva za jarní sezonu – 2-."

Deník: Jak už bylo výše napsáno, Staré Splavy mohly na jaře stáhnout na první pohled nestáhnutelný náskok Heřmanic. Jenže závěr soutěže se jim vůbec nepovedl, a tak už podruhé za sebou (vloni také skončily třetí) mohou jen smutně zamávat na rozloučenou týmům před nimi. Že by to vyšlo za rok do třetice? Známka - 2.

Jablonné v Podještědí (7. místo)

Jaromír Hetver: „Celý ročník hodnotím kladně. Neudělali jsme žádnou ostudu. Svému týmu dávám známku 2-. Na začátku soutěže jsme měli těžké vylosování. Hráli jsme tři derby, z toho jsme dvě prohráli. Z herní deprese jsme se však dostali a produkovali jsme slušnou hru. V jarní části se nám naopak derby podařily. Dostali jsme se do herní pohody. Jeden z našich nejlepších výkonů jsme podali v Chrastavě. Bohužel se nám tam zranili dva hráči, což se také podepsalo na dalším průběhu soutěže."

Deník: Herní vzestup týmu z Jablonného v Podještědí pokračuje. Po dvou postupech za sebou ze III. a II. třídy se jako nováček v I. B třídě prezentovalo solidním sedmým místem. Velkou zásluhu na fotbalovém obrození v Jablonném má trenér Jaromír Hetver. Příští sezona ukáže, jestli to sedmé místo je pro Jablonné strop anebo má ještě na víc. Asi má… A třeba si i tím vylepší známku. Tentokrát je to za dvě.

Bukovany (12. místo)

Jakub Ujka: „Svému týmu dávám 3-. Zhoršila se naše organizační hra dozadu. Dostávali jsme také hodně laciných gólů po individuálních chybách. Problémy jsme měli i s produktivitou. Naopak si udržujeme dobrou disciplínu. Dostali jsme jen dvě červené karty. Rádi bychom pro příští sezonu zvýšili v týmu konkurenci. Nejlépe do každé řady jednoho nového fotbalistu."

Deník: V předešlých dvou sezonách se Bukovany umístily v horní polovině tabulky. Teď přišel sešup, který sice nakonec neznamenal pád do nižší soutěže, ale přesto budou chtít určitě co nejdříve na tuto sezonu zapomenout. Bukovanům se dlouho během soutěže nedařilo vyhrát alespoň dvakrát za sebou. Vyšlo jim to až na konci ročníku, kdy se jim dokonce podařilo získat tři vítězství po sobě a i to rozhodlo o jejich setrvání v I.B třídě. Známka je však nepotěší – 4.

Velký Valtinov (13. místo)

Pavel Kučerák: „Pro nás byla účast v I.B třídě zkušenost k nezaplacení. Určitě bychom se do budoucna opět postupu nebránili. Doplatili jsme na špatnou docházku a také nám hodně chyběl brankář Holina. Chtěl bych ještě poděkovat Karlu a Kamilu Hanusovým za podporu."

Deník: Dá se věřit tomu, že mnoho lidí před sezonou Valtinovu příliš nevěřilo. Postupoval ze sedmého místa v okresu (poté, co týmy před ním neprojevily zájem hrát vyšší soutěž) a možná se čekalo, že bude od začátku jasným outsiderem. Ale vše bylo jinak. Po celou soutěž Valtinovští drželi krok se soupeři a v jednu chvíli to vypadalo, že se i zachrání. I když se tak nakonec nestalo, přesto mohou opustit I.B třídu se vztyčenou hlavou. A je možné, že už teď se okresním brankářům zdají sny o nechytatelných a skvělých přímých kopech stopera Čadka. I když se neudrželi, přesto od Deníku získávají lepší známku než Bukovany – 3.

Autor: Alex Neugebauer