Svěřenci kouče Václava Vávry postoupili do divize. „Je to historický moment, protože divizi tu hráli naposledy chlapi v 50. letech,“ vzpomíná vedoucí mužstva Zdeněk Matys.

Tiskové konference k ukončení fotbalové sezony se zúčastnili trenér Václav Vávra, Zdeněk Matys, kapitán Jan Všetečka a jeho asistenti Radek Torba a Jan Janošec.

Václav Vávra měl před sezonou představu, že jeho celek skončí na třetím nebo čtvrtém místě. „Kdyby mi někdo na začátku ročníku řekl, že postoupíme do divize, tak bych si o něm myslel, že je blázen,“ sděluje s úsměvem trenér. „Z legrace jsem na počátku ročníku prohlásil, že dostanu mužstvo do divize a ono se to povedlo,“ radoval se Václav Vávra.

Jaký zápas byl pro Lokomotivu zlomový? „Bylo to domácí utkání s Novým Borem,“ míní Vávra.

Jak již bylo řečeno, dorostenci Loko se probojovali o stupínek výš. „V divizi budeme bojovat o záchranu,“ shodují se hráči s Václavem Vávrou.

Kdy začne fotbalistům letní příprava? „Letní příprava začíná 15. července, soustředění žádné nebude, ale budeme se připravovat v domácích podmínkách a nejvíce se zaměříme na fyzickou kondici a herní projev mužstva,“ odtajňuje plán přípravy Vávra.

Zda-li zažili trenér a hráči podobný úspěch v kariéře, odpověděli takto: „Já jsem podobný úspěch nezažil,“ tvrdí Vávra.

„Já už jsem v divizi hrál,“ říká Radek Torba. „Se svými výkony spokojeni nejsme,“ soudí oba borci.

Ne vždy se daří, a tak jsem se zeptal, kdy bylo Českolipským nejhůře. „Nejhůře mi bylo, když v týdnu na trénink přišlo osm lidí z osmadvaceti,“ mluví vážně Václav Vávra.

S postupem do divize souvisí také přesun některých hráčů ze sousedního Arsenalu právě na Lokomotivu. „Hráči jsou v jednání, nemáme zatím bližší informace,“ prozrazuje kouč.

Nejlepší duely sezony vybrali aktéři „tiskovky“ tyto: domácí výhry s Velkými Hamry a Novým Borem.

Do premiérového ročníku divize musejí zapracovat Vávrovi hráči na tréninkové morálce, protože osm lidí nemůže táhnout tým. Na závěr trenér Vávra přiznal, že počítá s pěti až šesti posilami. Pak se pozornost obrátila na kapitána Jana Všetečku. „Funkce kapitána se mi nezamlouvá, souvisí s ní moc povinností a páska zatěžuje i ve hře.“

Po ukončení tiskové konference jsem ještě vyzpovídal Davida Kulhu, jednoho ze strůjců postupu do divize. „Já jsem takový úspěch v kariéře ještě nezažil,“ vypráví sympatický fotbalista. „S mými výkony to mohlo být lepší, ale nestěžuju si.“ Kdy začal David věřit v postup o soutěž výš? „Asi pět zápasů před koncem jsem už věděl, že na postup máme.“

Na otázku, jaké utkání se mu nejvíce povedlo, po chvilce přemýšlení řekl, že to byl duel v Sedmihorkách a zároveň zhodnotil celou sezonu jako úspěšnou. „Kdyby mi někdo řekl, že na konci jara budeme slavit divizi, tak bych mu asi i věřil,“ uzavírá David Kulha.

Autor: Michal Šandor