Do soutěže se přihlásilo celkem sedm týmů českolipského okresu a sezona se odehrála tříkolovým systémem každý s každým, takže každý tým odehrál celkem 18 soutěžních zápasů.

Tým vedený kapitánkou Kájou Ciperovou, který jasně dominoval před dvěma lety v kategorii mladších žáků, od prvního soutěžního zápasu, kdy doma jasně přehrál tým FK Brniště/Velký Valtinov 12:0, po celou sezonu předváděl v soutěži jasně nejlepší výkony, a tak po podzimní části, kdy se odehrálo devět soutěžních kol, přezimoval na první příčce bez ztráty bodu se skórem 59:3.

Největšími konkurenty Stráže byly týmy TJ Doksy, FC Nový Bor a FK Kamenický Šenov, ale i s těmito soupeři si družstvo z města pod Ralskem poradilo.

I v jarní části celek pokračoval ve spanilé jízdě a vyhrál dalších šest zápasů v řadě a už několik kol před koncem rozhodl o svém triumfu v soutěži. Až v závěru sezony, když se tým nesešel kompletní (chybělo pět hráčů základní sestavy, kteří jeli hrát zápas za dorost), přišla první porážka ve Cvikově 2:4 a pak ještě v posledním kole v Žibřidicích, kdy už většině týmu chyběla motivace a chuť, přišla druhá 4:6.

I přes tyto dvě porážky Stráž celou soutěž jasně vyhrála s náskokem 16 bodů a s celkovou bilancí 16 výher, 2 prohry a skóre 102:16! Nejlepším střelcem celé soutěže byl jasně s 31 góly Norbert Biedermann.

Tým před sezonou sice opustili tři hráči základní sestavy (Honza Křeš a Patrik Novák odešli do Slovanu Liberec a Víťa Hladík přerušil kvůli škole) a naopak se podařilo doplnit novými hráči Míšou Szabém a Míšou Šťastným na hostování z Mimoně a Tomášem Čechem z Benátek, kteří do týmu zapadli, a spolu s již tradičními oporami tohoto týmu předváděli nejhezčí fotbal v okresním přeboru. A to i přes vytížení většiny týmu, kdy sedm hráčů nastupovalo pravidelně v krajské 1. A třídě za strážský dorost, dva za mladší žáky a Domča Komárek na střídavý start za Slovan Liberec 2002, kde také přispěl k vítězství tohoto týmu v B divizi U-14.

„Chtěl bych celý tým, který spolu hraje již osm let, pochválit za předvedené výkony po celou sezonu, kdy jsme ještě v přátelských zápasech změřili síly s krajskými týmy MFK Podještědí/FK Jablonec „B" a Arsenalem Česká Lípa s bilancí 1-1-1 a krásným druhým místem na mezinárodním turnaji v polské Parajowě. Tam jsme ukázali, že bychom byli konkurence schopní i v krajské soutěži, kterou si náš tým vyzkouší v příštím soutěžním ročníku v kategorii mladšího dorostu U-17, kam se celý posouvá," říká trenér okresních přeborníků Vratislav Komárek a dodává: „Bohužel se budeme muset vyrovnat se ztrátou dalších tří hráčů základní sestavy, a to kapitánky Káji Ciperové, která s námi již nemůže hrát, a dvojice Domči Komárka a Honzy Müllera, kteří mají nakročeno do ligového Slovanu Liberec. I přes tyto ztráty věřím, že se povede náš tým opět vhodně doplnit a řádně v létě připravit tak, aby v kraji ostudu neudělal."

O vítězství v okresním přeboru starších žáků 2015/16 se postarali tito hráči a funkcionáři FK Stráž pod Ralskem:

Okresní přebor starších žáků vyhráli s přehledem fotbalisté Stráže pod Ralskem Zdroj: FK Stráž

Vojta Tulis, Libor Zajíc - Petr Měchura, Karolína Ciperová, Gabriel Bíró, Jan Plíhal, Matěj Adam - Jan Müller, Lukáš Jandák, Enny Myagmarjav, Vladimír Svěžen, Michal Szabó - Norbert Biedermann, Dominik Komárek, Tomáš Čech, Michal Šťastný.
Trenéři: Vratislav Komárek, Pavel Měchura a Martin Adam, vedoucí družstva: Ladislav Poncar