V sobotním podvečeru se sehrál přátelský zápas dvou účastníků krajského přeboru v Libereckém a Ústeckém kraji. Domácí SK Stap Tratec Vilémov si pozval českolipský Arsenal. Všichni se těšili na vyrovnané utkání, jenže pravda byla zcela jiná. O výsledku rozhodli exčeskolipští borci Karel Kaňkovský a Miroslav Čonka.

„Chybělo nám poměrně hodně hráčů. Zemánek, Ladra a Čvančara kvůli zraněním, omluveni byli Chadraba, Ješeta, Štálík, Šimon, Burián, Tomíček a Brož," uvedl pro Deník vedoucí mužstva Josef Košta s tím, že Horák touží odejít do Kladna, avšak zatím k dohodě klubů nedošlo, a Hrašna má zájem hrát v Praze, kde studuje.

SK Stap Tratec Vilémov - Arsenal Česká Lípa 6:2 (4:1)

Od první minuty bylo jasné, kdo bude mít režii zápasu na svých kopačkách, byli to domácí, kteří dokázali vést po první čtvrthodině utkání již 3:0.

Jak k tomu došlo?

V páté minutě Čurgali pronikl obranou, poslal přesný centr do vápna, kde se nemýlil Kaňkovský 1:0. O pět minut později Čonka poslal krásnou českou uličkou míč na Kaňkovského a ten zcela sám nedal gólmanovi hostů šanci 2:0. Neskončila ještě ani první čtvrthodina a vilémovští borci šli do tříbrankového vedení. Nejprve Havel poslal tvrdou střelu do břevna, míč se odrazil k Čonkovi, který balón poslal mezi tři tyče 3:0. Lípa se gólu dočkala ve 21. minutě, kdy se do brejku dostal Mígl 3:1. Ve 26. minutě Českolipští faulovali ve vápně pronikajícího Buryánka a byla z toho penalta, kterou však neproměnil Kaňkovský, neboť pálil vysoko nad. Další gól v českolipské síti přišel v 37. minutě, kdy Jägr poslal centr na Čurgaliho, ten přeloboval vyběhnuvšího gólmana hostů.

V první půli měli domácí zřetelnou převahu a mohli vstřelit nejméně dvakrát tolik branek, než nakonec dali, ale i přesto se diváci bavili kvalitní hrou a viděli nejen pět pěkných branek, ale i spoustu pěkných akcí. Hosté se zmohli jen na pár brejků, ale vytvořili si jedinou šanci, kterou proměnili.

V druhé půli mohl nejdříve skórovat Čonka, ale českolipský gólman byl proti. Po té mohla Lípa snížit, když Vodrážka unikl, ale trefil pouze tyč. Po hodině hry přišel další gól Kaňkovského po přihrávce Havla (hattrick) 5:1. V 73. minutě se vydařil brejk hostům, jenže Kýček střílel těsně vedle branky. Při dalším brejku byl již úspěšný 5:2. Jenže čtyři minuty před koncem Vichterey vystřelil, gólman vyrazil střelu před Čonku a ten míč dopravil do sítě 6:2. V poslední minutě mohl skóre snížit Kýček, jenže z úhlu mířil těsně vedle. Ve druhé půli došlo na obou stranách k trojnásobnému střídání a domácí již neměli tak výrazný tlak jako v první půli.

„Utkání jsme odehráli v tréninkovém tempu a hráči Vilémova, kteří působili také v Arsenalu, nás po našich chybách potrestali," konstatoval Košta.

Českolipské fotbalisty čeká generálka na novou sezonu v krajském přeboru už tento týden (13. srpna) v Rumburku proti domácímu FK, kde by tým měl být už kompletní.

Branky: Kaňkovský 3, Čonka 2, Čurgali - Mígl, Kýček. Rozhodčí: Pöschko - Skabrouth, Adolf (bez karet). Střely na bránu: 17:5, mimo: 15:3. Rohové kopy: 9:3. Diváků: 90.
Sestava Vilémova: Hadar (46. Vaňák) - Čuda (46. Kotiš), Kurel, Vavroušek, Jindřich - Čurgali, Jägr, Havel, Buryánek (60. Vichterey R.) - Čonka, Kaňkovský. Trenér: Dužár.
Sestava České Lípy: Holub - Karlík, Valta, Vodrážka, Podroužek, Vodrážka Pavel, Mígl (Franko), Mpong, Müller, Kýček, Hodač (Chýna). Trenér: Šimon.

Miroslav Dalík