Ročník 2016/ 2017 otevřou v neděli 24. července zápasy předkola, následující sobota pak bude patřit soubojům prvního kola, do kterého se již zapojí i týmy z druhé nejvyšší fotbalové soutěže v Česku, tedy Fotbalové národní ligy.

Většina klubů první ligy do poháru zasáhne až od 2. kola.

Pro fanoušky z Českolipska je důležité, že se do předkola (24. 7.) zapojí také dvě okresní mužstva: divizní FC Nový Bor a Arsenal Česká Lípa (krajský přebor), vítěz letošního Poháru Libereckého krajského fotbalového svazu (LKFS).

Novoborští odcestují k zápasu na pražský Motorlet, který obsadil v divizi A druhé místo, Arsenal bude hostit na stadionu u Ploučnice divizní Velvary.

Novinkou letošního MOL Cupu je to, že všechna utkání se odehrají jednokolově. V případě nerozhodného výsledku se již neprodlužuje a hned dojde na pokutové kopy. „Je to na základě toho, že v minulém ročníku Sparta Praha vyslala na semifinálovou odvetu s Jabloncem řadu dorostenců a tím byla regulérnost pohárového systému ovlivněna," vysvětlil novoborský sekretář Jiří Obrovský.

Vraťme se ale ještě k oběma okresním zástupcům. Pokud by se podařilo Novému Boru přejít v předkole poháru přes Motorlet, týden na to by pak na domácím trávníku přivítal druholigové Dynamo České Budějovice.

Kdyby se to samé povedlo českolipským fotbalistům a postoupili do prvního kola, tak by vyzvali SK Převýšov, v uplynulém ročníku 10. tým tabulky ČFL.