Z nich se například dovídáme, že v roce 1868 vstoupilo čtyřicet mužů tělovýchovného spolku do nově se tvořícího Sboru dobrovolných hasičů. O čtyři roky později slavnostně vysvětili spolkový prapor. Roku 1868 koupila obec Mimoň pro nový Spolek požárníků 2 ruční stříkačky od známé firmy Händel z Drážďan a postavila pro ně vedle hostince U Jelena novou kůlnu.

V červenci 1893 oslavili 25 let Spolku a 23.8. 1903 pak 35 let. Tehdy měli 129 aktivních členů a 76 přispívajících.

A jak se hasilo koncem 18. století? Jakmile někde vypukl požár, měl se každý majitel domu objevit u okna s vědrem na vodu, které bylo ze slaměného pletiva a vymazáno smolou. U požáru byly utvořeny k nejbližšímu zdroji vody dvě řady, tzv. řetězy.

Jedním se podávala vědra plné vody (jednalo se o fyzicky silnější osoby) a druhou zpět ke zdroji vody prázdná vědra (fyzicky slabší osoby). Z věder se voda vylévala přímo do ohně, pokud byla k dispozici později stříkačka, pak se vylévala voda do této stříkačky.

Vedle městského hasičského sboru byly vytvořeny i tovární hasičské sbory. D. G. Fischel zřídil roku 1881 vlastní hasičský sbor, který 26. června 1882 obdržel vojenskou výzbroj. Měl 80 členů, 2 pevné parní stříkačky, 2 pojízdné stříkačky, kterými také vyjížděli. Těžký požár Fischlovky propukl 12. ledna 1905, který hasili i za pomoci ostatních přispěchavších sborů přes tři hodiny.

Dnes už je takový zásah historií. Jednotka mimoňských hasičů je zařazená jako JPO II, což znamená, že vyjíždějí ihned po profesionálech, anebo i před nimi. „Jsme vybaveni pro veškeré zásahy, dopravní nehody, požáry nebo plnění dopravních letadel,“ popisuje Karel Bartůněk, zástupce velitele SDH Mimoň.

Snem místních hasičů bylo nové vozidlo. To jim radnice slavnostně předá 12. září. Jde o typ CAS 15 MAN TGM 4x4. Na automobil v hodnotě 5 mil. Kč získalo město dotaci 2,5 mil. Kč. Zpočátku se uvažovalo i o automobilu Tatra, ale vůz je dražší a těžší, což by nevyhovovalo na rychlejší výjezdy např. k dopravním nehodám, kterých mají hasiči většinu.

„Auto je plně vybavené a nyní se s ním učíme pracovat. Naši členové jsou vyškolení na stříhací techniku a absolvovali také zdravotnický kurz,“ doplňuje Karel Bartůněk.

Dalším cílem, který si klade sdružení mimoňských hasičů, je nábor mládeže. „Nemáme základnu, a tak na září chystáme náborovou akci. Věřím, že díky moderní technice se nám podaří rozšířit naše řady o děti,“ říká zástupce velitele SDH.

Plné ruce práce měli mimoňští dobrovolní hasiči během vichřic, ať už nedávných nebo například během orkánu Kyrill. Hasiči často zasahují s nasazením vlastních životů.
V lednu 2006 odjížděli od zásahu a na silnici před sebou uviděli to, se vídá většinou jenom ve filmech: na protijedoucí osobní auto spadl vzrostlý dub. Hasiči okamžitě zasáhli, posádku vyprostili, naštěstí se nikomu nic nestalo. Navíc auto odtáhli, protože v ten den nemohli čekat na dopravní policii, ti nepřetržitě jezdili z jednoho místa na druhé.
Padající strom se ale nevyhnul ani samotným hasičům. Letos koncem července vyjela jednotka k hledání osoby, kterého se účastnily i složky státní policie a vrtulník s termovizní. Kvůli blížící se bouřce museli policisté akci ukončit, vzápětí začala bouřka a hasičská Avie jela likvidovat spadlé stromy do Dolní Kupé. Na místo ale nedojela, cestou spadl na kabinu vozu smrk. Opět posádku provázelo štěstí, nikomu se nic nestalo, ale Avie musí na generální opravu.