Jeho novodobá historie se datuje od roku 1945. „Údajně bychom měli letos slavit sto čtyřicet let založení sboru, bohužel se nám ale nepodařilo najít všechny historické dokumenty, ale budeme v pátrání rozhodně pokračovat,“ slibuje Stanislav Kučírek st., starosta Sboru dobrovolných hasičů ve Stráži pod Ralskem. Ten čítá celkem padesát čtyři členů a k nim je třeba připočítat dvanáct mladých požárníků.

Jednadvacetičlenná zásahová jednotka spadá do kategorie JPO III. Podle jejího velitele Stanislava Kučírka ml. vyjíždí průměrně ke třiceti zásahům ročně a nejčastěji se jedná o likvidační práce, tedy odstraňování nejrůznějších škod.

Jednotka má ale za sebou i zásahy, při nichž šlo doslova o život. Namátkou to byl požár zdejšího zámku Vartemberk v osmdesátých letech minulého století či požár panelového domu v březnu 2003. Tehdy začalo hořet v přízemním bytě a hasiči museli evakuovat řadu lidí, včetně rodin s dětmi.

„Bylo to velké drama. V bytě nad ohniskem požáru byl dokonce invalidní muž, který nebyl schopen samostatného pohybu. Toho museli vynést policisté doslova v náručí,“ vzpomíná velitel strážské zásahové jednotky Stanislav Kučírek ml. „Při záchraně lidí pomáhali nejen hasiči a policisté, ale dokonce i sousedé.

Jeden muž doslova v poslední chvíli zabránil hrozící tragédii, když po balkonech vyšplhal do čtvrtého patra, aby pomohl zachránit mladou ženu s malým dítětem. Rozbil okno a dítě podal sousedům na balkon a matce pak pomohl přelézt. Krátce na to z okna bytu vyšlehly obrovské plameny.“
Bez adekvátní techniky by ale hasiči nemohli pomáhat.

„Jsme na tom poměrně dobře. Disponujeme cisternou, plošinou i technickým vozidlem,“ podotýká velitel S. Kučírek ml. V souvislosti s tím nezapomíná jeho otec a starosta zdejšího dobrovolného sboru Stanislav Kučírek st. ani na novou hasičskou zbrojnici. „Tu nám město předalo vloni v listopadu. Jsme rádi, že nám město vychází vstříc. Bez jejich finanční pomoci, bychom si nemohli celou řadu věcí dovolit,“ podotýká Stanislav Kučírek st.

Desítky evakuovaných lidí, včetně rodin s dětmi, při velkém požáru panelového domu na strážském sídlišti v březnu 2003. O tři roky později další požár sídlištního paneláku a opět záchrana lidí v ohrožení života. To jsou asi největší požáry, které postihly Stráž pod Ralskem a nadlouho utkvěly v paměti místních obyvatel. Zasahovala při nich i výjezdová jednotka místního sboru dobrovolných hasičů. Podle jeho starosty Stanislava Kučírka st. jsou právě tyto případy ukázkovým příkladem, co dokáže napáchat červený kohout. Pro strážský sbor je proto nejdůležitější prevence. „Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. Předcházet požárům je účinnější, než je likvidovat a napravovat škody,“ zdůrazňuje starosta Kučírek st..

Strážští hasiči se ale i aktivně podílejí na společenském životě ve městě. Každoročně v únoru pořádají hasičský ples, pálení čarodějnic. Příští sobotu proběhne již osmatřicátý ročník v soutěži požárních sborů O putovní pohár města Stráž pod Ralskem. Té by se mělo zúčastnit na pětadvacet dobrovolných sborů. Předloni zůstal pohár po sedmadvaceti letech v domovském městě.

„Letos bychom si to rádi zopakovali a budeme ze všech sil usilovat o vítězství,“ netají se Stanislav Kučírek st.. Pocit vítězství si několikrát vychutnali i strážští mladí hasiči. „Jsou velmi dobří v požárním útoku,“ chválí své svěřence jejich vedoucí a dobrovolný hasič Pavel Vnouček. Ti ostatně již potřetí předvedou své dovednosti na akci pořádané Institutem vězeňské služby.