V rámci předposledního kola základní části Krajské ligy mužů (KLM) zavítal na českolipský led soupeř z těch nejtěžších: dosud neporažená Lomnice nad Popelkou.

Domácí se silného soka nijak nezalekli. Vytvořili si tříbrankový náskok a i přes mohutný tlak Lomnických v poslední třetině se jim podařilo lídra letošního ročníku porazit!

HC Česká Lípa - HC Lomnice nad Popelkou 3:2 (1:0, 2:0, 0:2)

Hned od začátku se hrál svižný hokej. Pak se hra usadila před lomnickou brankou. Tuto pasáž ukončil až faul Kinčla na domácího Češku. V přesilovce hosté dlouho dobře bránili, ale 14 vteřin před jejím koncem se z úhlu trefil Krupička 1:0.

Ihned po vhazování měl na holi vyrovnání Rudiš, ale Karáska v domácí brance z klidu nevyvedl. Ten se o pár minut později vytáhl i proti Junkovi a Syrovátkovi. Hosté se pouštěli do rychlých akcí, ale Českolipští poctivě bránili. Lomnického brankáře vyzkoušel ve 12. minutě Holčák a po něm i Krupička, stav se ale nezměnil. Domácí nebojácně rozvraceli rozehrávku hostů a snažili se střílet.

Vzruch přinesla poslední minuta. Napřed se dopředu vydal domácí Žák, kterého udolala obrana Lomnických, pár vteřin před koncem pak sebral puk zakončujícímu Rudišovi v poslední chvíli domácí Bauer.

Druhá třetina začala před lomnickou brankou. Ve 4. minutě útočili hosté, k puku se dostal gólman Karásek, dlouhou přihrávkou našel Rašína a ten dal puk přímo na hůl rozjetého Minaříka, jenž nezaváhal a zavěsil 2:0!

Minařík se snaží překonat lomnického gólmana Musílka.

Vyloučen byl Bauer a začala přesilovka hostů. Ti ale pohrdli početní převahou a ani jednou na Karáska nevystřelili. Pak přišli ke slovu lomničtí Karásek a Kuch. Hned dvakrát se ocitli v nebezpečné akci, ale domácí brankář je pokaždé vychytal. Ve 13. minutě měl napřed lomnický gólman Musílek štěstí, když puk projel skrz jeho brankoviště, ale vzápětí nahrál Krupička Žákovi a ofenzivní obránce rozjásal českolipské tribuny potřetí 3:0.

Po gólu byl tradičně vyloučen Bauer, ale kromě střely Valy opět Lomnice v přesilovce nic nepředvedla. V 17. minutě měla k dalšímu úspěchu blízko dvojice Rašín a Bauer, celá akce však skončila střelou Ulbrichta do brankáře Musílka. V závěru třetiny domácí bránili, Karásek vystihl bombu Kucha a pak i dorážku Kinčla.

Spokojeni se stavem začali domácí aktivně. Na začátku 4. minuty se ale domácí obranou prosmýkl Rudiš a překonal poprvé Karáska.

V další minutě se radovali domácí, leč předčasně, jejich gól nebyl uznám pro postavení útočícího hráče v brankovišti. Lomničtí přidali a zasypali Karáska střelami. Nakonec se druhého zásahu dočkali. Nenápadnou střelou snížil Vala. Vyrovnání viselo na vlásku v 7. minutě. Všem ujeli sami Rudiš a Kuch, ale Karásek se vytáhl a puk za svá záda nepustil.

Rozhodčí pustili hru a přiostřilo se. Probudili se i diváci a mocně podporovali domácí snahu zvítězit. Šance byly k vidění na obou stranách a hrál se rychlý hokej. Šanci odskočit prováhal Flekl, Ulbricht pálil jen do gólmana Musílka. Drama vrcholilo v poslední minutě. Krupička jen vyprášil Musílkovu výstroj, na druhé straně opět čaroval před Kinčlem Karásek, a pak už naplno propukla domácí radost!

Českolipské Šelmy čeká v sobotu poslední zápas základní části KLM, a to na ledě Turnova. Zatímco Českolipští mají již třetí místo jisté, domácí se o postup musí porvat na dálku s Frýdlantem. Zápas začíná v Turnově na zimním stadionu v sobotu v 16.30 hodin.

Branky (asistence): 7. Krupička (Češka), 24. Minařík (Rašín, Karásek), 33. Žák (Krupička) - 44. Rudiš, 46. Vala (Kinčl). Rozhodčí: Štěpán Holada, Šulc. Vyloučení: 2:1, využití: 1:0. Střely na branku: 19:19. Diváků: 202.
HC Česká Lípa: Karásek - Ulbricht, Žák, Zet, Bulva, Staněk, Minařík, Holčák, Preussler, Flekl, Zelinka, Bauer, Krupička, Bašek, Podávka, Kučera, Češka, Rašín. Trenér: František Richter.

Zbývající zápasy:

HC TS Varnsdorf - HC Frýdlant 3:8 (0:3, 1:2, 2:3)

BHK Turnov - Slavoj Liberec 3:10 (0:2, 3:7, 0:1)

Dohrávka 12. kola: HC Frýdlant - HC Lomnice nad Popelkou 3:4 (0:3, 3:1, 0:0)

TABULKA

Krajská liga Libereckého kraje.

Pavel Milt