A poprvé v historii se ho mohli dotknout i lidé v České Lípě. Pohár pro mistry hokejové extraligy byl totiž konečně tady!

Ne, nestalo se žádné překvapení. Z hokejistů České Lípy, kteří celkem nedávno dost neslavně skončili ve druhé lize, se nestali supermani, kteří se dokázali během dvou sezón probít do extraligy a ještě ji vyhrát. To prostě jen pardubický hokejový obránce a český reprezentant Jan Kolář přivezl do České Lípy pohár, ke kterému se letos probil spolu s dalšími právě v dresu Pardubic.

A v Lípě se díky poháru uskutečnila velká sláva. Parta nejmenších českolipských hokejistů si v sobotu v poledne přímo na zimním stadionu mohla na pohár sáhnout a hlavně se mohli setkat, ptát se a vyfotit se i přímo s Janem Kolářem.

Pardubického obránce do České Lípy s mistrovským pohárem doprovodil také Jaromír Jindřich, vedoucí extraligového týmu Pardubic a současně manažer České hokejové školy, která už řadu let přes léto probíhá právě v České Lípě a jejímiž patrony jsou Martin Hosták a Jiří Šejba.

Malí českolipští hokejisté pokládali Janu Kolářovi nejrůznější otázky. „Jakým autem jezdíte?, Hrajete dřevěnou hokejkou nebo kompozitkou?, Kolik už jste vyhrál pohárů a medailí?, Jaké máte číslo dresu?, Kdy pojedete na mistrovství světa?, Máte manželku? Jaké známky jste měl ve škole?"

Pohár pro mistry hokejové extraligy byl k vidění na českolipském zimním stadionu.Pětadvacetiletý Kolář, který se letos dostal do širšího kádru reprezentace, pak také předvedl něco ze svého umění, když se snažil prostřelit malého českolipského gólmana Milana Jeřábka. Brankář českolipských žákovských týmů se proti zkušenému borci vyšvihl. Ani jedna Kolářova střela neprošla za jeho záda.

Malí českolipští hokejisté si také mohli všimnout zvláštní Kolářovy jmenovky na jeho dresu, má tam totiž napsáno Jan Kolář II. Označení trochu jako z dob feudalismu. „Je to způsobené tím, že v Pardubicích jsme dva Janové Kolářové a aby se to rozlišilo, tak já jsem Kolář II. A tak to prostě je, vůbec mi to nevadí," popsal zajímavou situaci pardubický obránce.

Média se touhle zajímavostí v týmu letošního mistra extraligy celkem dobře bavila. Například letos v lednu, kdy při utkání Pardubic se Zlínem došlo k situaci, kdy právě Jan Kolář II, jenž v sobotu přijel do České Lípy, skóroval po přihrávce, kterou mu poslal právě jeho jmenovec Jan Kolář I.

„Já góly moc nedávám, ale teď když chodím víc na přesilovky, je tam šancí hodně a teď to vyšlo. Sjel jsem si před bránu, Honza to po mně vystřelil a já to jen tečoval. Máme to nacvičené, spadlo to tam," komentoval tehdy svou gólovou trefu obránce Kolář.

Pokud v nové sezóně Pardubice znovu vyhrají titul, nebylo by možná od věci, kdyby si pohár pro vítěze hokejové extraligy opět našel cestu do České Lípy a tentokrát by ho mohl přivézt pro změnu zase Jan Kolář, tedy Jan Kolář I, ať to „zmatení" máme dokonalé i tady v České Lípě.

Michael Polák