V neděli začala na turnovském ledě série o konečné třetí místo v letošním ročníku Krajské ligy mužů (KLM).

Domácí sice po dvou třetinách vedli 3:1 a vypadalo to, že mají zápas pod kontrolou, ale ve třetí periodě se Českolipští zvedli, zápas otočili a místy až exhibičním výkonem domácí dokonale zdrtili.

„Třetí třetina byla z našeho pohledu nejhorší v celé sezoně," nechal se slyšet turnovský trenér Vítězslav Jankových.

BHK Turnov - HC Česká Lípa 3:8 (1:1, 2:0, 0:7)

Začátek byl opatrný, ale víc ze hry měli domácí. V 5. minutě přehnal tvrdost Bulva a domácí hráli přesilovku. V ní napřed vychytal českolipský gólman Karásek Maděru, ale pak se uvolnil Mizerík a domácí vedli 1:0. Přesilovku hráli i hosté, ale kromě střel Češky nad a Krupičky do gólmana z ní nic nebylo. V 11. minutě se k puku dostal Bauer, od modré vypálil a překonal poprvé Kašpara v turnovské brance.

Hra měla spád a přišly i další šance. Karásek likvidoval pokus Zbroje, jeho protějšek Zetovu dělovku od modré. Českolipští měli územní převahu, ale domácí vyráželi do rychlých brejků. V 18. minutě byl vyloučen hostující Rašín, ale domácí hráli přesilovku velmi laxně a stav 1:1 zůstal i po 20 minutách.

Kapitán České Lípy pohrdl hned v úvodní minutě možností skórovat, když z metru nedal do prázdné branky.

Hosty ve 3. minutě zachránil Karásek, jenž kryl pokus zcela volného Drapáka. Poté šli ven v krátkém sledu domácí Kysilka a Jágr a hosté měli minutu a 43 vteřin dvojnásobnou přesilovku. V ní několikrát domácí podržel brankář Kašpar, a tak se stav zatím neměnil.

Čekání na další branku ukončil až v čase 9:46 Isach, který střelou mezi betony zvýšil na 2:1.

V 11. minutě srazil Duda Minaříka a domácí hráli opět v oslabení. Dudu takřka okamžitě vystřídal na trestné Zbroj, ale obě přesilovky byly ze strany Českolipských hodně bezradné. Ba naopak, domácí vesele útočili, hnáni dopředu skvělou diváckou kulisou.

V 16. minutě šel už potřetí v utkání ven českolipský „zlý muž" Bulva a domácí hostům ukázali, jak se hraje přesilovka. Po minutě se trefil zblízka Maděra a stav byl 3:1. V pohodě hrající domácí měli utkání pod kontrolou, kdežto hosté působili poněkud křečovitě.

Domácí na hosty vlétli i po druhé pauze, ale byli to oni, kdo inkasoval. Z otočky se ve 3. minutě trefil Krupička.

Senzační obrat

Hosté převzali iniciativu a domácí začali chybovat v obraně. V 5. minutě si Krupička vyjel z rohu a srovnal na 3:3. Tentýž borec o minutu později mazácky objel branku a strhl vedení na českolipskou stranu. A když v další minutě lehkou střelou bekhendem po zemi zvýšil Zet na 3:5, byli turnovští diváci poněkud konsternováni.

Domácí nesložili zbraně, ale jejich sebevědomí bylo otřeseno a souhra jim poněkud vázla. Česká Lípa poctivě bránila a nedávala domácím prostor. Ve 14. minutě po fatální chybě domácího Isacha si Minařík s Rašínem pohráli s gólmanem Kašparem a Holčák dával do prázdné brány na 3:6. Běžela 16. minuta, další kiks domácích a Holčák přidal sedmý gól Českolipských.

Následně nastal úbytek obecenstva a střídání gólmanů. Hosté od Ploučnice již nikam nespěchali. V 18. minutě si Turnovští příliš všímali Krupičky, ten už vleže neztratil duchapřítomnost, odcentroval na Žáka a ten si krásným obloučkem vychutnal nového muže v turnovské kleci.

Pak přišla ještě vyloučení, domácí hráli dokonce 5 na 3, ale skóre 3:8 už vydrželo až do konce utkání.

Odveta čeká oba soupeře v sobotu 5. března od 18 hodin v České Lípě.

„Přijďte podpořit boj našich hokejistů o konečné 3. místo. Po výkonu z Turnova k němu mají slušně nakročeno. Počítá se i s účastí turnovských fanoušků. Nenechte se zahanbit a připravte domácím Šelmám bouřlivé prostředí," vyzývají představitelé HC Česká Lípa.

Branky (asistence): 6. Mizerík (Zákoutský Jan), 30. Isach (Maděra), 37. Maděra (Zbroj, Isach) - 11. Bauer (Holčák), 43. Krupička (Zelinka), 45. Krupička (Flekl, Žák), 46. Krupička, 47. Zet (Holčák), 54. Holčák (Rašín, Minařík), 57. Minařík (Holčák), 58. Žák (Krupička, Češka). Vyloučení: 6:7, využití: 2:0, v oslabení: 0:0. Diváků: 310. Rozhodčí: Novák - Serbus, Svobodová. Stav série: 0:1.
Sestava BHK Turnov: Kašpar (57. Zuzaňák) - Zákoutský Jan, Zákoutský Jiří, Kysilka, Zbroj, Zákoutský Petr, Šimůnek Jakub - Mizerík, Jágr, Řezníček Baran, Maděra, Isach - Žmolil, Duda, Drapák - Šimůnek Jiří.
Sestava HC Česká Lípa: Karásek - Žák, Zet, Bulva, Češka, Holčák, Flekl, Zelinka, Bauer, Krupička, Minařík, Rašín. Trenér: František Richter.

Pavel Milt