Do hry nemohl kromě distancovaného obránce Formánka zasáhnout ani nový kapitán týmu Martin Příhoda nebo další útočník Jan Setikovský, a tak naděje na bodový zisk klesly před úvodním buly na minimum. Mostečtí potvrzovali roli jasného favorita už od prvních minut a nedali soupeři sebemenší šanci. Čestný úspěch hostujícího mužstva zaznamenal těsně před koncem Jakeš.

HC Most – HC Č. Lípa 9:1 (2:0, 5:0, 2:1)

Českolipští ztratili zápas vinou vlastní nedisciplinovanosti, neboť byli čtrnáctkrát vyloučeni a Most přesilových her dokázal využít sedm, tedy přesně polovinu. Zápas navíc nedohráli dva českolipští hráči, a sice Lukáš Lassig, jenž zbytek duelu sledoval v civilu díky poraněné ruce, a Jiří Dostál kvůli problémům se zády.

V dresu Mostu nastupují dva hráči, kteří mají bohaté zkušenosti z naší nejvyšší hokejové soutěže. Brankář Miroslav Brzobohatý hájil branku Litvínova, ve stejném týmu zanechal stopu také vicemistr světa z Rigy 2006 Ivo Prorok. Proti svým bývalým spoluhráčům nastoupili Tomáš Přeučil a poprvé Jan Divíšek, jemuž skončilo v České Lípě hostování. Na druhé straně barikády se rovněž objevil hokejista, který působil v Mostě, a sice Alexandrs Baburins.

Čisté konto udržel brankář Holeš jen do 5. minuty, Vladislav Vrtek nahodil puk z nulového úhlu a Holešovi propadl do sítě – 1:0. Vzápětí vznikly další zmatky v českolipské obraně, Böhm však tváří v tvář Holešovi neuspěl. Poté se hosté museli bránit ve třech, Tauš ještě trefil boční síť, ale Lukáš Martinec už od modré mířil přesně – 2:0. Následně se do šance probíjel Šafařík, Holeš proti mosteckému hráči zasáhl baseballovým způsobem.

Ve 13. minutě nevyužili domácí přečíslení dva na jednoho, z protiútoku vyprášil Brzobohatého betony Šulc. Při vyloučení Lassiga pálili Mostečtí jak u Verdunu, ale síť za Holešem nerozvlnili. V 16. minutě se Holeš roztáhl na brankové čáře jako chobotnice, aby zmařil Taušovi jasnou šanci. Po dalším zákroku byl Holeš atakován a strhla se menší potyčka, výsledkem byla přesilová hra ve prospěch České Lípy. V ní sice hosté uzamkli svého soupeře v jeho obranné třetině, ale branku nevstřelili.

V úvodu druhého dějství zahrozil Tauš. Ve 23. minutě dal o sobě vědět bývalý útočník České Lípy Divíšek, který nešetrně u mantinelu fauloval Lassiga. Mladý forvard dlouho ledoval na střídačce poraněnou ruku, poté odešel do šatny a do hry se již nevrátil.

V následné přesilovce nebezpečně pálil Cafourek. Nekvinda pak ztratil kotouč na útočné modré a šanci domácím překazil čárový rozhodčí, jenž odpískal ujíždějícímu hráči Mostu ofsajd. O chvíli později usedl za katr Zenk, Vladislav Vrtek napřáhl a rozradostnil mostecké fanoušky potřetí – 3:0.

Rovněž svěřenci trenéra Kamila Kašťáka se provinili proti pravidlům, na trestnou si šel odpočinout Panuška, ale nabídnutou početní výhodu Predátoři nevyužili. A tak přišel zákonitý trest, hlavní rozhodčí poslal Lípu do tří a dvojnásobnou přesilovku využil tvrdou střelou Ivo Prorok a Holešův kalich trpělivosti definitivně přetekl – 4:0.

Do branky se tak ze střídačky stěhoval Karel Heneš. Heneš si pořádně nesáhl na puk a už ho lovil ze své sítě, když ho překonal Zdeněk Tauš – 5:0. Na 6:0 upravil dorážkou Prorokovy střely Vítězslav Nedrda. V oslabení se ocitl ve velké šanci Nekvinda, ale nedal. V početní výhodě objel klec Adámek, ale Brzobohatý si na něj u druhé tyče počkal. Při hře pět na pět zvýšil na 7:0 Marek Šafařík – 7:0. V samotném závěru druhé třetiny ještě zahrozil Vrtek.

Do třetí dvacetiminutovky už nezasáhl Dostál, který odstoupil pro bolest zad. V českolipské brance se opět objevil Michal Holeš, který utkání nakonec dochytal. Holeš musel hned zasahovat proti ujíždějícímu Taušovi. Českolipští již poněkolikáté faulovali, za což je mohl ztrestat expredátor Divíšek. Ve 44. minutě pořádala hostující obrana den otevřených dveří, Mostečtí ujeli do přečíslení čtyři na jednoho, ale Kašťákova přihrávka před branku byla sražena. V těchto fázích hry se hrál svižný hokej, nahoru dolů.

Následně předvedl ukázkový zákrok lapačkou Holeš, který zastavil Vrtka. Po něm pálil mimo Böhm. V 53. minutě sice domácí dostali touš za čáru, ale hlavní sudí odpískal postavení útočícího hráče v brankovišti. O tři minuty později už Mostečtí docílili regulérní branky, kterou po ose Havlůj – Tauš zařídil Jakub Maxa – 8:0.

Vzápětí byl vyloučen Jakeš a Baník udeřil podeváté. Tentokrát tváří v tvář Holešovi nezaváhal Jakub Luštinec, jenž trefil přesně růžek – 9:0. Dvě minuty před koncem trefil Baburins boční síť a Tauše vychytal Holeš. Hosté se ale dočkali alespoň čestného úspěchu, který zaznamenal Jiří Jakeš – 9:1.

Českolipští ztratili zápas vinou vlastní nedisciplinovanosti, neboť byli čtrnáctkrát vyloučeni, a Most sedm přesilových her dokázal využít, tedy přesně polovinu. Zápas navíc nedohráli dva českolipští hráči, a sice Lukáš Lassig, jenž zbytek duelu sledoval v civilu díky poraněné ruce, a Jiří Dostál kvůli problémům se zády.

Branky a nahrávky: 5. Vrtek (Bíza, Tauš), 8. Martinec (Havlůj, Vrtek), 30. Vrtek (Havlůj), 34. Prorok (Přeučil, Kuncl), 35. Tauš (Maxa), 35. Nedrda (Prorok, Divíšek), 39. Šafařík (Kuncl), 56. Maxa (Tauš, Havlůj), 56. Luštinec (Divíšek, Kuncl) - 59. Jakeš (Nekvinda). Rozhodčí: Vláčil - Andrejsek, Ruchař. Průběh utkání: 9:0, 9:1.
HC Baník Most: Brzobohatý - Havlůj, Martinec, Martinec, Prorok, Kuncl, Brožovský, Müller - Bíza, Vrtek, Tauš - Nedrda, Divíšek, Luštinec - Maxa, Böhm, Šafařík - Kašťák, Přeučil, Salač.
HC Česká Lípa: Holeš (34. - 40. Heneš) - Výrut, Cafourek, Dostál, Zenk, Jirkovský, Zeman - Bauer, Beneš, Lassig - Jakeš, Adámek, Nekvinda - Kauschitz, Baburin, Šulc

Autor: Radek Barkman