Na sobotní večer se kino proměnilo v kinonemocnici, od pokladní, přes uvaděčku až po promítače. Bílé pláště, fonendoskop, vyšetření k lékaři… Vše tématicky laděné k filmu.

Diváci přivítali hereckou a tvůrčí delegaci ve složení: režisér Dušan Klein, herečky: Markéta Hrubešová, Pavlína Šmídmajerová a producent filmu Miloslav Šmídmajer. Proběhla autogramiáda i soutěž o filmové ceny. Diváci ve foyer vyfasovali klaunské červené nosy pro společnou fotografii , pochutnali si na českokamenickém pivu, nechali si podepsat od delegace (lékařského konzilia) originální podpisové karty v podobě poukazů na vyšetření. Nechyběla ani krásná cimbálová muzika v podání Dušana Kotlára.

Překvapením pak byl v kinosále také pěvecký soubor Lusatia Consort, který se naučil hlavní píseň z filmu. Režisér Dušan Klein čile diskutoval s diváky a vzpomínal na své začátky s prvním filmem „básníků", který musel být uložen po natočení ihned do trezoru. Až po zásahu cenzury mohl být opět promítán. Herečka Markéta Hrubešová si roli v „básnících" pochvalovala a přihodila pár historek z natáčení.

Ilona Rejholcová