Projekt Idy Kelarové, ředitelky spolku MIRET (Mezinárodní Iniciativa Pro Rozvoj Etnické Tvorby) na podporu talentovaných romských dětí ukazuje cestu k propojení kultur a vzájemnému porozumění prostřednictvím hudby.

Vstup na tento nevšední kulturní zážitek bude zdarma a cílem pořadatelů je, aby publikum tvořila nerozlučně majoritní i minoritní společnost.

Projektová pracovní skupina v uplynulých dnech již podruhé navštívila Nový Boru, aby akci Romano Drom 2016 doladila. Důležitým bodem jednání bylo i setkání s pracovníky organizace Rodina v centru, kteří jsou v každodenním kontaktu s romskou komunitou, a mají možnosti informaci o připravovaném projektu v této komunitě rozšířit.

Organizátoři aktuálně hledají děti a rodiče z majoritní společnosti, kteří by se chtěli do projektu aktivně zapojit. Jedná se o společné vystoupení nejen v rámci tří letních open-air koncertů, ale také podzimní účinkování na koncertech v pražském Rudolfinu.

Novoborský koncert bude součástí letní školy Romano Drom, která se letos uskuteční už potřetí. Proběhne na přelomu července a srpna v Jiřetíně pod Jedlovou, letos poprvé v České republice. Tato letní škola je věnovaná 60 romským dětem z Česka a Slovenska, které se zúčastní celého programu a poté budou vybrány do našeho pěveckého romského sboru Čhavorenge, který vede sbormistryně Ida Kelarová a její umělecký tým.

Letní škola je věnována romským talentovaným zpěvákům ve věku 8 – 22 let, na které čeká bohatý program, mnoho životních zážitků a zkušeností pod vedením profesionálního uměleckého týmu. Součástí programu bude i koncertování se členy České filharmonie z pražského Rudolfina v několika městech na severu Čech.