Vánoční turné plné gospelů zpěvačky Leony Gyöngyösi sklízí kladné ovace. Poslední zastávkou bude v sobotu 19. prosince bazilika Všech svatých v České Lípě. Ve městě, kde se narodila. Leonu jsme pár dnů před domácím publikem vyzpovídali.

Jak často se do České Lípy vracíte a na co nejraději vzpomínáte?

V České Lípě jsem se narodila a žila zde do svých patnácti let, než jsem odjela do Prahy studovat Konzervatoř Jaroslava Ježka.Vracím se sem pouze tehdy, když potřebuji spravit zuby, protože tu mám tetu zubařku (smích). Ale při té příležitosti se vždy jedu podívat do základní školy, za svou učitelkou hudby a svou třídní. Do Lípy se vracím zhruba dvakrát do roka.

Se zpěvem jste začínala v popovém triu New Golden Kids. Jak jste se dostala ke gospelům?

Ke gospelu jsem měla vždy blízko, už jako malá holka. Gospel je hlavně významný tím, že jde o směsici všech hudebních stylů dohromady, ale specifický je tím, že obsahuje duchovní texty. Představte si film ,,Sestra v akci", jsou to tak nádherné skladby, které jsou hodně emotivní, ale zároveň tak radostné. Chtěla bych tento styl dostat více mezi lidi a jsem šťastná, že konečně nejsem ničí loutkou a mohu si dělat a zpívat to, co je mému srdci nejbližší.

Co mohou návštěvníci od sobotního koncertu očekávat?

Jedním z hostů turné je i zpěvák Jan Bendig.Spousty nádherné hudby, zajímavé hudební hosty, jako jsou Jan Bendig, Elis, Jaro Smejkal, Gygy, Mario Franklin, Milan Peroutka. Nechybí sbor, živá kapela apod. Na návštěvníky čeká spousta nádherné, pozitivní energie, emotivní skladby a hlavně příjemný zážitek.

Část výtěžku koncertu půjde na charitu? Koho podpoříte?

Jak bych to řekla… snažíme se lidem dělat radost, protože hudba léčí, a proto se vždy domluvíme a určitý počet lístků darujeme lidem, kteří pomáhají druhým, jako jsou například lékaři, domovy důchodců, dětské domovy, ošetřovatelky, pečovatelky… Protože tito lidé si to zaslouží a chceme, aby i oni si našli chviličku pro sebe a pohltila je ta krásná energie, která panuje na mých koncertech. To byste nevěřila, jak jsou tito lidé vděční a šťastní za to, že jim někdo sám od sebe něco daroval. A o tom to je, dělat lidem radost..

Blíží se Vánoce. Jak je trávíte?

Vánoce miluji. Ležení u pohádek, pečení cukroví, ale hlavně tu atmosféru. U nás ty Vánoce nejsou o dárcích, ale o tom, že rodina je spolu, zpíváme písničky, máme úžasnou večeři a pak si dáme maličkost pro potěšení, ale sama jsem maminkou skoro pětiletého syna a o to víc to ještě prožívám, aby mému synovi nic nechybělo a měl opravdu ty pohádkové Vánoce. Moc bych chtěla všem čtenářům popřát krásné svátky a šťastný nový rok, protože nikdy nevíme, co se stane zítra, tak bychom každý den měli žít tak, jako by měl být ten poslední.

Koncert Gospel Night Leony Gyöngyösi a jejích hostů se koná v sobotu 19. prosince od 18 hodin v bazilice Všech svatých v České Lípě. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketpro.