Na dva dny od 3. do 4. června organizátoři dvanáctého Všudybudu slibují kromě pestrého složení vystupujících i novinky známé z velkých festivalů.

Na českolipský Vodní hrad přijedou kromě začínajících i ostřílených kapel z Českolipska zároveň interpreti známí po celé republice i za jejími hranicemi. Hlavní hvězdou pátečního programu bude Jiří Burian, alias Kapitán Demo. Hudebník a moderátor Rádia 1 předvede nekompromisní texty, které nabídnou zamyšlení i úsměv, to vše na pomezí rapu a diska.

Skupina B4, která posluchačům předvede své předělávky Plastic People ve stylu Kraftwerk, zahraje také v pátek, stejně jako duo DVA, které každoročně koncertuje v USA i po Evropě. V sobotu bude v jednom z hlavních večerních časů možné vidět skupinu Květy, což je v současnosti jedna z nejzásadnějších a kritikou nejoceňovanějších kapel. Doručujeme však přijít už na začátek dne, neboť ve 14.50 zahraje zahraniční host, slovenská písničkářka Katarzia.

„Katarzia tamní kritiky i fanoušky učarovala krásnými texty o své generaci. Je to takový moderní folk," popisuje dramaturg Všudybudu Jiří Gottlieber dívku účinkující i na festivalech světového formátu, jakým je například slovenská Pohoda.

Organizátoři chtějí svým návštěvníkům nabízet i místa, kde si mohou od všudypřítomného ruchu odpočinout. Letos bude takovým prostorem například obstarožní Karosa, ve které budou zahraniční studenti z programu Erasmus nabízet své domácí pochutiny a vodu s citrónem na osvěžení zdarma.

Gurmáni se mohou těšit na speciality ze Španělska, Ruska či Ukrajiny, od lidí, pro než se stala Česká Lípa na jeden rok domovem. Erasmáci budou zároveň na pódiu mezi vystoupeními kapel přednášet na téma, jak se jim v České Lípě žije.

Nebudou chybět ani divadelní představení, kvalitní občerstvení a jedna novinka, kterou si několik vytrvalců vyzkoušelo už loni.

Za doprovodu gregoriánského chorálu budou moci návštěvníci festivalu přivítat ve 4.45 ráno nedělní sluníčko a tím si udělat hezkou tečku za dalším ročníkem, případně se rovnou vrhnout na dobrovolnou pomoc při uklízení areálu.

Tradice

„Měli jsme ohromné štěstí, že jsme navázali na práci lidí jako je Martin Matyáš a Vašek Vorlíček, kteří dělali první dva ročníků Všudybudu. Oni to rozjeli a pak jsme to převzali my mladší," říká dramaturg festivalu Jiří Gottlieber z pořádajícího klubu Progress. Členové klubu a jeho příznivci pořádají každoročně festival dobrovolně, bez nároku na mzdu.

Na prvním ročníku v roce 2005 hrálo na festivalu devět kapel, dnes je jejich počet k padesáti.

První dva ročníky se konaly na Vodním hradě Lipý, následně se festival přesunul do areálu koupaliště Dubice. Do centra města se akce vrátila po dalších dvou letech, kdy se přesunula do areálu klášterní zahrady, což mnohým rozšířilo obzory.

„Mnozí naši vrstevníci i ostatní lidi vůbec netušili, že něco takového v Lípě je," vzpomíná Gottlieber s tím, že akce by tam byla nejspíš dodneška, nebýt rekonstrukce zahrady.

Oklikou se tak Všudybud svým desátým ročníkem vrátil do areálu hradu Lipý.

Kulisy historického hradu jsou nádherné a festivalu dodávají unikátní atmosféru. Okolní prostranství navíc dovoluje návštěvníky rozprostřít i mimo hradby.

„Děláme po festivalu internetový dotazník a po posledním ročníku tam nebyla téměř žádná kritika, jediná výtka občas směřovala k slabšímu zvuku před pódiem za hradbami," odpovídá Gottlieber na otázku, co mu udělalo za ta léta radost s tím, že pro letošek bude tento drobný nedostatek napraven.

O tom, že se už dávno nejedná o akci lokálního charakteru, vypovídá mimo jiné to, že každý rok se zlepšuje organizace a pořadatelé stále zvládají lákat zajímavé interprety. Tým, který tvoří jádro celé akce, je za léta jejího pořádání už náležitě sehraný a nezaskočí jej žádná nepředvídatelnost. Nejen díky tomu počet návštěvníků každoročně stoupá. Loni na festivalu bylo už přes tisíc lidí. Vstupné na oba dny stojí na místě 250 Kč, v předprodeji zájemci zaplatí o padesát méně.