Festival free Tibet, který se koná vždy v říjnu ve Šluknovském výběžku, založila kapela Toxic People již v roce 1999. „Tehdy jsem existovali chvíli a křtili jsme na prvním ročníku naše první demo," zavzpomínal kytarista Benji.

Tuto sobotu oslaví festival už svou plnoletost. „Jen naše kapela na něm hraje každý rok, protože ho pořádáme. Je to pro nás svátek, proto si vždy připravíme nějakou specialitku," uvedl zpěvák Býdža.

Například loni to bylo vystoupení v maskách a kostýmech z klipu Hladolet. „Letos zase zahrajeme úplně novou písničku, která by měla vyjít na připravovaném jarním albu."

NOVÉ CD NA JAŘE

A jak bude novinka znít? „Každý člen skupiny má jiné vzory, proto jsou naše písničky vždy originál a velice různorodé," tvrdí kapela, která sídlí na severu Čech.

Sama se charakterizuje tvrdými kytarovými riffy, mohutnou basou, rapovaným i melodickým zpěvem, ale celkově veselou muzikou. Říkají jí north-cross. A zato určitě stojí jejich dost povedené videoklipy Hladolet a Vykoupej bábu; ten byl natočený ve vaně v Labi.

„Každý máme svůj zvuk, rukopis," vysvětluje sólový kytarista Benji.

Co pro Toxic People znamená mít hit? „Některým stačí jeden a jsou mega úspěšní. Já bych řekl, že ten náš ještě někde zraje," soudí zpěvák Býdža. „Musíme sáhnout do správného šuplíku a vytáhnout ho."

Málokdy vznikne u Toxíků písnička na základě předem napsaného textu.

„U nás to chodí obráceně. Kluci-kytaristi přijdou s nějakým rifem a do toho se vymýšlí hudba a zpěv," prozrazuje Deníku bubeník Pedro.

„Máte radši češtinu, anebo angličtinu v textech?" ptám se. „Teď jsme měli všechny písničky česky, jedinou anglickou nám dělal Vagína z X-Left To Day, který před rokem tragicky zemřel. Ale teď jsme nevěděli co zpívat, tak přišel náš kytarista Pop s hláškou Get Up. A máme text," je rád zpěvák Býdža.

„Jasně že nám hodně záleží na tom, o čem zpíváme. To lidi poznají, když je písnička o ničem," doplňuje kytarista Benji.

Za svůj nejlepší koncert označili Toxic People show s kapelou Krucipüsk v Bunkru v Liberci. „Na to se jen tak nezapomíná. Pět set lidí, skvělý zvuk, oni jsou profesionálové. Všechno šlo, jak mělo jít," chválí si Býdža.

KRUCIPÜSK: VZOR

„Krucipüsk jsou pro nás ideální český vzor včetně Hajíčkových textů. Výborně šlapou a lidi baví, protože nejsou úplně vážní," míní.

„Taky jsme svůj hit Hladolet nejdřív pojmenovali Cirkus dneska nebude, tolik nám Hajíčka a spol. připomínal," dodává Pop.

Jen tak kapela nezapomene ani na Hejtmánkovice v Adršpašských skalách. „Nevěděli jsme, kde to je, ale prima lidi tam pak zpívali s námi naše songy a bylo plný hřiště… To byl největší šok, když se přidá někdo, kdo vás slyší prvně," ohlíží se Býdža. „To jsme padali z pódia," směje se.

„Stane se, že člověk složí písničku, ale pak zjistí, že ji někomu vzal," ptám se.

„Určitě se to stane, ale já to zjistit nechci," říká Benji.

„Takže doufám, že se nám to ještě nepovedlo."

PENÍZE A NAŠE NÁPADY

Na čem záleží, kolik bude na novém albu Toxic People písniček? „Určitě na penězích, na našich nápadech, jak všechno připravíme, aby to mělo hlavu a patu a mohli jsme vlítnout do studia a nahrát to," pokračuje v přednášce kytarista Benji.

„V roce 2009 jsme natočili album „Mraky jdou," ale pak náš bubeník onemocněl a my jsme nemohli sehnat nového. To byl průšvih. Měli jsme muzikanta jenom na záskok a vůbec nedělali nové písničky. To trvalo asi pět let, ale bohužel jsme si nějak odvykli. Teď už máme dva roky bubeníka, mladého Pedra, a od té doby jsme něco udělali," říká Pop.

„Máme hodně nápadů, ale není ještě všechno dotažený do konce. Nápady se teď už scházejí ze všech stran, ale chybí nám čas. Zkoušíme jen tak dvakrát do měsíce, a to je hodně málo," nemá radost kapela.

„U nás je problém, že se sjíždíme jako filharmonie," vysvětluje ještě Benji. A co o kapele říká její název Toxičtí lidé? „No, že to v autě pěkně smrdí, když jedem domů," smějí se.