Magnetická žena, zpívající siamská dvojčata, klaun, tancující pes Alík, nostalgická skupina Klapeto, vysloužilý herec Borovský, husí kvarteto a další čeští talentové se prvně sešli na castingu v Naivním divadle.

Liberecká loutková scéna opět ukázala, že jde s dobou a přijímá současné trendy. Šest herců pod taktovkou režiséra Tomáše Dvořáka nastudovalo inscenaci o talentových soutěžích pro starší diváky. Poprvé ji představili libereckým školákům den před veřejnou premiérou. Autor a dramaturg hry Vít Peřina prozradil, že před napsáním scénáře půl roku tyto soutěže sledoval. „Myslím, že se to na textu dost odrazilo. Jsem přesvědčen, že z naší komedie bude od první vteřiny jasně a zřetelně patrné, co si o úrovni těchto soutěží myslíme."

Kolik jich bylo?

Přemýšleli jste někdy, jak daleko tyto soutěže zajdou? Já osobně jsem sledovala pouze první vlaštovku SuperStar. Bylo to něco nového a neokoukaného. Dnes už ani nemohu spočítat, kolik kol a druhů těchto soutěží na obrazovce prosvištělo.

Sem tam zahlédnu nějakou „super poutavou" ukázku nebo mi někdo z přátel pošle „povedené" video, které prostě musím vidět. Čeho všeho jsou lidé schopní, aby se proslavili? Pro mě únosnost končí například u ženy, která drtila svými prsy různé předměty. Copak si neuvědomuje, že její počínání může ohroziti její zdraví.

Vít Peřina

LOUTKY HLEDAJÍ TALENT

Talentová soutěž v loutkovém provedení

Premiéra: dnes 6. října od 18 hodin

Nejbližší veřejné představení:

středa 21. listopadu od 19.30

Vhodné pro žáky 5. až 9. tříd ZŠ, studenty SŠ a dospělé.

Marionetová komedie Naivního divadla si s nadhledem a nadsázkou všímá současného boomu kolem soutěží pro talenty. Autor textu se nebál sem tam použít černý humor, satiru a zachytila jsem i lehce erotickou narážku.

V parodickém představení divák najde spoustu narážek na hloupost, falešné přátelství i milostné vztahy a neupřímnost.

Nový pohled na věc

Loutky hledají talent nekopírují přesné situace z talentových soutěží. Autor si vymyslel svoje momenty, na kterých aplikuje své postřehy ze sledování pořadů. Představení oživily video vsuvky, které suplovaly upoutávky na talentovou soutěž v televizi.

V inscenaci vystupuje mnoho postav. Ovládá je šestice loutkoherců: Adam Kubišta, Filip Homola, Tomáš Bělohlávek, Marek Sýkora, Michaela Homolová a nová členka souboru Diana Čičmanová. Novinkový titul vypráví příběh nepříliš úspěšného kouzelníka Františka, kterého osloví jednoho dne tajemný manažer a nabídne mu smlouvu o zastupování, a především úspěch a slávu. Podmínkou k Františkově proslavení je výhra v soutěži Supertalent. Podaří se Františkovi probojovat skrze všechna postupová kola až do finále? Zvítězí? A bude mu ta výhra nakonec stát za to?

V příštím týdnu uvidí novinku z Naivního žáci a studenti z libereckých škol. Nejbližší reprízu po premiéře naplánovalo divadlo na středu 21. listopadu. Stejně dobře jako mládež se u hry pobaví i dospělí.

Herci a tvůrci

Text: Vít Peřina

Režie: Tomáš Dvořák

Výprava: Marek Zákostelecký

Hudba: Vratislav Šrámek

Video dotáčky: Vojtěch Dvořák

Hrají: Diana Čičmanová, Michaela Homolová, Tomáš Bělohlávek, Filip Homola, Adam Kubišta, Marek Sýkora