Výstava nese název „Čo tie naše rúčky dokážu", stejně jako projekt, který vymyslela lektorka enkaustiky a zároveň učitelka v mateřské škole v Nové Bani Alica Bindová. Děti naučila pracovat se speciální žehličkou pro malování horkým voskem a dál už nechala vše na jejich vlastní fantazii.

Výsledek práce dětí byl natolik povedený, že proběhla výstava v Pohronském muzeu v Nové Bani. Na základě velkého zájmu a nadšení nejen dětí, ale i rodičů, se Alica Bindová rozhodla rozšířit projekt o vydání knížky, kterou nazvala stejně, jako celý projekt: „Čo tie naše rúčky dokážu".

A na tato dětská díla se můžete do mimoňského muzea přijít podívat do 13. listopadu. Mimo dětských děl uvidíte i práce samotné lektorky enkaustiky Alice Bindové.

A co že to ta enkaustika vlastně je?

Enkaustika (z řečtiny) je malířská technika starověkého antického původu, při níž se užívalo barviv třených se zvlášť připraveným voskem. Po dokončení se tato vosková malba horkem spojovala a vpalovala k podkladu, byla napojena voskem, enkaustována. Vosk se po prvním zahřátí poškodil.

Enkaustická malba, známá též jako malování horkým voskem, využívá horký včelí vosk, do kterého byl přidán barevný pigment. Tato tekutá pasta je poté aplikována na povrch — obvykle upravené dřevo, případně plátno, leštěný papír, nebo další často používané materiály. Nejjednodušší enkaustické směsi mohou být vyrobeny přidáním pigmentu do včelího vosku, ale jsou zde i některé další použitelné postupy — některé obsahují jiné druhy vosků, damarovou pryskyřici, lněný olej, nebo další přísady. Čistý práškový pigment se dá koupit a použít, ale některé směsi používají olejové barvy nebo jiné formy pigmentu.

Kovové nástroje a speciální kartáče mohou být použity k úpravě malby před tím, než se ochladí, nebo mohou být použity vyhřívané kovové nástroje k manipulaci s vychladlým voskem. Dnes umělcům umožňují nástroje jako horké lampy, horkovzdušné pistole a jiné způsoby použití tepla prodloužit čas, které umožní pracovat s materiálem. Protože vosk je používán jako pojivo pigmentu, enkaustika může být stejně tvarovaná, jako malovaná. Další materiály mohou být vloženy jako koláž na povrchu, nebo vrstveny a pomocí enkaustického média přichyceny k podkladu.