LENKA FILIPOVÁ A HOSTÉ

21. srpna od 20.00, Lesní divadlo Sloup v Čechách

O skvělou tečku nabité kulturní sezony ve sloupském Lesním divadle se už dnes postará zpěvačka Lenka Filipová. Na koncert si oblíbená kytaristka a hudební skladatelka pozvala celou řadu zajímavých hostů. Vstupné: děti 80 Kč a dospělí 150 Kč.

ZE SVĚTLA DO SVĚTLA - VERNISÁŽ

21. srpna od 18.00, Galerie Pošta Dubá

Galerie Pošta v Dubé připravila na závěr srpna a velkou část září výstavu dvou malířů Igora Grimmicha staršího a Jozefa Mrvy, jejichž protikladné obrazy se návštěvníkům galerie představily již v loňském roce. Nyní je možné se přesvědčit, jak se tvorba obou malířů v průběhu roku proměnila, jakým způsobem se vyvíjí a jak navazuje na dílo let předchozích.

Malíř a grafik Jozef Mrva původem ze slovenské Trnavy a rodilý pražák Mgr. Igor Grimmich starší nechávájí na společných výstavách vyniknout kontrastu svých malířských stylů, námětů i technik. Zatímco Jozef Mrva se soustřeďuje na barevně syrové hutné malby a velkoformátové výrazné grafiky, Igor Grimmich starší dává přednost volně naneseným lazurám a tlumené barevnosti, která odpovídá jeho elegicky laděným nočním krajinám.

Výstava ZE SVĚTLA DO SVĚTLA bude zahájena vernisáží v pátek 21. srpna od 18 hodin, na které se oba malíři spolu s Michalem Kořánem představí zároveň jako hudebníci. Výstava potrvá do 19. září a bude dále otevřená vždy v sobotu a ve středu od 9 do 11 hodin a v pátek od 14 do 16 hodin. Jiný termín návštěvy je možné si dohodnout na telefonním čísle 607 138 832.

DEN PRINCEZEN A PRINCŮ

22. srpna od 13.00, zámek Horní Libchava

V zámku budou od 13 do 18 hodin probíhat prohlídky pro děti s princeznou: Princeznino tajemství. V 15 hodin se děti na nádvoří zapojí do malé předpohádky, jejíž součástí je i pěvecká soutěž a v 15:30 začne velká pohádka: O Vážném princi. Mezi pogramem si děti budou moci zasoutěžit a otevřeno bude mít i Etnoshop a Ogohbar. Akci pro děti pořádá Princeznino pohádkové divadlo. Vstupné: děti 40 Kč (pro děti v masce prince nebo princezny 30 Kč), dospělí 60 Kč, senioři 50 Kč.

13. ZAHRÁDECKÉ SLAVNOSTI

22. srpna od 11.00, zámecký park Zahrádky u České Lípy

Zahrádecké slavnosti se poprvé konaly v roce 2003, tehdy pár měsíců poté, co zámek v Zahrádkách fatálně vyhořel.
V Zahrádkách připravili program pro všechny věkové kategorie, v zámeckém areálu startuje už v 11 hodin. Po celý den bude v zámecké zahradě probíhat stánkový prodej regionálních produktů, řemeslných výrobků a občerstvení. Na nádvoří zámku budou vystaveny historické automobily a motocykly. Pro děti budou připraveny kolotoče, střelnice, jízda na koních a motokárách, velká skluzavka, zdarma skákací hrad, prolézačky i velká trampolína.

I letos se od 10 hodin na místním fotbalovém hřišti uskuteční tradiční fotbalové utkání mezi Hvězdným prachem Praha a výběrem Zahrádek. V rámci Zahrádeckých slavností bude zpřístupněno sklepení zámku s výstavou Vlastivědného muzea Česká Lípa, od 11 do 16 hodin bude možná prohlídka obory Vřísek s průvodcem či prohlídka kostela sv. Barbory a zdejší hrobky Kouniců. V kostele bude od 16 hodin varhanní koncert.

Celodenní vstupné pro dospělé je 50,- Kč, držitelé ZTP a děti do 15 let zdarma, parkování zdarma.

Milan PitkinPROGRAM
11.00 - Zahájení skupina Pegas
12.15 - Vystoupení šermířů
12.35 - Dětský kabaret Hned vedle
13.25 - Výcvik služebních psů
13.50 - Genny Ciatty italské hity
14.35 - Lucie revival
16.10 - Dětský kabaret Hned vedle
16.55 - Předání ocenění - Regionální produkt Lužické hory - Máchův kraj
17.10 - Vystoupení šermířů
17.30 - Marcel Zmožek
19.00 - Módní přehlídka Reas Agency
19.20 - Milan Pitkin
19.55 - Mamma Mia (Míša Nosková, Michael Foret, Jitka Asterová, Bořek Slezáček)
20.50 - Ohnivá show

YOGA FESTIVAL

22. srpna od 10.00, Vodní hrad Lipý Česká Lípa

Festival zdravého životního stylu (yoga, wellness, meditace, yogalates, raw food, ayurveda, mantry-mandaly, muzikoterapie, tai-chi, body rolling). Po celý den přednášky, ochutnávky a praktická cvičení. Pořádá Lipý Česká Lípa, příspěvková organizace společně s Tady a Teď Česká Lípa. Vstupné dobrovolné.

LÉTO S PRYSKEM

22. srpna od 13.00, koupaliště Horní Prysk

Vyhlášené Léto s Pryskem (název dostalo podle filmu Léto s kovbojem, který se tu natáčel) startuje v sobotu ve 13 hodin zahájením dalšího ročníku výstavy Prysk Press Photo, o hodinu později bude start oblíbených rodinných závodů, které k Létu s Pryskem neodmyslitelně patří. Tentokrát budou mít formu Námořnického rodinného triatlonu.

Ani letos nebude chybět divadelní pohádka pro děti a opakovaně myslí Léto s Pryskem i na ženy, jež si budou moci vychutnat secvičené představení mužských preškavských akvabel. To pro pány se v Prysku zase chystá enduro exhibice. Proběhne také bubenická show Hluché party a zřejmě zlatým hřebem se stane pokus o oficiální rekord ve vypouštění papírových lodiček.

K tomu poběží po celé odpoledne řada už zdejších tradičních věcí: třeba unikátní lanovka pro děti.

PROGRAM
13.00 - Zahájení výstavy PRYSK PRESS FOTO 2015 - výstava soutěžních fotografií
14.00 - start Námořnického rodinného triatlonu (prezentace od 13.30) - netradiční disciplíny pro všechny členy rodiny
14.15 - Vyhlášení výsledků PRYSK PRESS FOTO 2015
14.30 - Divadelní představení pro děti - Divadlo Srbská Kamenice - Vodnická pohádka u ohniště
15.30 - Hluchá parta - bubenická show
16.30 - Vystoupení mužských preškavských aquabel
17.00 - Enduro exhibice - motocyklová show na stráni u kiosku jezdci endura předvedou své dovednosti na improvizované rychlostní zkoušce
17.30 - Vypouštění lodiček - pokus o rekordní vypuštění co největšího počtu lodiček na hladinu požární nádrže, ve spolupráci s agenturou Dobrý den Pelhřimov

1. STRUŽNICKÝ KOCOUR

22. srpna od 13.00, hřiště Stružnice

V předvečer countryfestivalu se bude v pátek konat od 18 hodin diskotéka (dle počasí). Během soboty pak na hřišti zahrají kapely Tulák Béďa, Záskok, Guitar Tluppa, Dobráci, Jitro, Porcelán, Padouři, Poletech, M.A.Z.L.ík a Přátelé zelené hospůdky. Návštěvníci mohou přespat pod stanem na louce. Vstupné: dospělí 50 Kč, děti zdarma.

KNEZAPLACENÍ

23. srpna od 16.00, Boží hrob Mimoň

Folková skupina, která se věnuje interpretaci písní vlastní tvorby, ale též uvádí i písně převzaté. Na vyžádání hraje i písničky obecně známé, tak, aby diváci si mohli s nimi zazpívat.