V sobotu 2. května v odpoledních hodinách se již počtvrté prostřednictvím Májového karnevalu odemkne Máchovo jezero a letní sezona může začít.
Ti, kteří přijdou v karnevalové masce, obdržíte zdarma projížďku lodí a občerstvení. Protože může být počasí nevyzpytatelné a také nemusí být ještě dostatek vody v jezeře, volnou jízdu budou moci ocenění využít kdykoli po celou letní sezonu.

„Protože se stále snažíme, poučeni z chyb minulých, tuto akci vylepšovat, inovujeme i vyhodnocení originálních masek. Letos budou nejzajímavější masky vybírat sami účastníci a diváci karnevalu, a to hned při jeho zahájení. Na vítězné masky čekají samozřejmě odměny,“ říká za pořadatele Renata Mauserová, vedoucí Městského kulturního střediska v Doksech.

Od 13 hodin spustí na náměstí Republiky živá hudba v podání Sonetu Josefa Adamce. Od Tomáše Mařase, moderátora celé akce, obdrží každý z účastníků kokardu, kterou ozdobí vybranou masku. Masky, které dostanou nejvíce kokard, se stanou hosty císaře Karlem IV. a jeho družiny.

Po uvítání císaře Karla IV., přičemž není vyloučeno, se strhne nějaká ta středověká šermířská bitka, odejde okolo 14. hodiny průvod k Máchovu jezeru.
Po veselém i slavnostním odemknutí Máchova jezera císařem Karlem IV. a starostou města Doks Zdeňkem Krenickým za přispění dětí z taneční školičky Lenky Jiráňové začne od 15 hodin na hlavní pláži na tzv. „kulaťáku“ odpolední program.

„Nejprve dáme prostor zábavě pro děti, a to v pořadu Kouzelná diskotéka Šáši Váši s Magikusem Čaroslavem. Jejich hostem bude známá zpěvačka Heidi Janků. Kromě této diskotéky se soutěžemi se budou moci děti vyřádit na zábavných atrakcích na louce v zadní části hlavní pláže. Zde pro ně budou připraveny i další soutěže,“ vybírá z programu Renata Mauserová.

Od 16.45 hodin, po dětském křepčení, zpívání a soutěžení nastoupí hudební skupina Holywood Show Band, kterou tvoří pětice muzikantů, která ovládá celkem 21 hudebních nástrojů. Jejich vystoupení graduje ohňovými efekty. Mezi oběma bloky vystoupí taneční skupina Tai-či s vějíři a meči a taneční škola Hopsy Doksy Lenky Jiráňové.