Tajemná komedie Jean-Clauda Carrièra Konkurz bude pomyslnou tečkou za jednou etapou Malého divadla, které během léta čeká obroda. Omladí se nejenom interiér, ale i dramaturgie Malého divadla, která chce zacílit i na mladší publikum.POSLEDNÍ PREMIÉRA V MALÉM DIVADLE. Konkurz bude poslední premiérou letošní sezóny v Malém divadle.

Poslední premiéra této sezóny v Malém divadle se uskuteční v pátek 4. května od 19 hodin. Druhá premiéra diváky čeká o den později také od 19 hodin.„Konkurz uvádíme tři roky po jeho vzniku a jako českou premiéru," řekl dramaturg Tomáš Syrovátka. Režie se ujal bývalý šéf činohry Vít Vencl, který v Malém divadle naposledy nastudoval Albeeho hru Koza aneb Kdo je Sylvie?, jejíž reprízy herci hrají před vyprodaným hledištěm.

Diváci rozhodnou o osudech postav

„Carrièrůva komedie diváky zkouší. Co čekají, proč přišli do divadla a jestli má smysl strávit čas v divadle? Hra je napsaná tak, aby o osudu postav rozhodli diváci. Také hodně záleží na tom, jak se publikum ke hře postaví," vysvětlil režisér Vít Vencl. Autor hry Jean-Claude Carrière se proslavil zejména díky spolupráci s předními světovými režiséry Luisem Buñuelem, Milošem Formanem a dalšími. „Inscenace prolíná sny a skutečnost. Jde o společensko -kritické téma. Je to vlastně symbol naší doby. Všichni chodíme na konkurzy. Buď práci hledáme nebo si ji chceme udržet," řekl dramaturg.

Z jednoduché situace, kdy několik lidí čeká na konkurz na zajímavou roli, která by jim mohla změnit život, se odvíjí mnohovrstevnatý a mnohovýznamový děj. Carrièrova hra navazuje na nejlepší tradici moderního existenciálně laděného divadla a divadla absurdity, ale činí tak s nadsázkou, humorem, fantazií a lehkostí typickou pro francouzskou dramatiku. Publiku se představí herci Tomáš Váhala, Martin Stránský, Štěpánka Prýmková, Ladislav Dušek, Barbora Mottlová a Tomáš Dianiška.

Pozvánka

Jean-Claude Carrière

KONKURZ

tajemná komedie

1. premiéra: pátek 4. května od 19 hodin

2. premiéra: sobota 5. května od 19 hodin

Kde: Malé divadlo, Liberec