KINA

Crystal Česká Lípa

Sammyho dobrodružství 3D - 15.30
Za svůj život mořské želvy přeplavou tisíce kilometrů, aby se pak v dospělosti vrátily na pláž, kde se narodily. Sledujeme malého Sammyho na jeho úžasné cestě plné dobrodružství s kamarádem Rayem a jeho hledání přítelkyně Shelly. Ústředním motivem je přátelství, odvaha a láska a film zábavnou formou předává dětem poselství o potřebě ochraňovat naši planetu. To všechno v úžasné 3D animaci. V českém dabingu: Kryštof Hádek, Vladimír Brabec, Ota Jirák…

Machři - 17.30
Komedie o pěti přátelích a bývalých spoluhráčích, kteří se po letech sejdou, aby vzdali poctu svému zesnulému basketbalovému trenérovi z dětství. Spolu se svými ženami a dětmi stráví víkend 4. července v domě u jezera, kde před léty slavili své vítězství. Navazují tam, kde přestali a zjišťují, proč zestárnout neznamená nutně dospět…

Iluzionista
Nejsmutnější animovaný film vypráví příběh stárnoucího iluzionisty, kterého z místa na slunci vytlačují mladí rockoví hudebníci. Pomalu se smiřuje s novou dobou, která ho vytlačuje do šarád v barech a na divoké parties, kde nikdo nedocení jeho práci. Novou inspirací se mu stává až setkání s jeho mladou fanynkou…

Mimina - pátek 20.00
Čtyři filmové štáby současně zaznamenávají první tři roky dětí v různých místech světa.

Kluci jsou zpět - sobota 20.00
Joe (Clive Owen) pracuje jako sportovní novinář a se svou ženou Katy a malým synem Artiem tvoří očividně harmonickou rodinu. Až do okamžiku, kdy Katy náhle zemře na rakovinu. Film pojednává nejen o tom, jak se oba se ztrátou vyrovnávají, ale i o Joeově vžití se do role samostatného rodiče…

Unaveni Sluncem: Exodus 2 - neděle 20.00
Nejdražší ruský film navazuje na první díl. Bývalý generál je poslán do gulagu, z kterého uprchne a dostává se na frontu jako obyčejný vojín.

Nový Bor

Solomon Kane - 17.30
Autor Barbara Conana nás uvede ve svém temném příběhu do drsného 16. století. Jaká je cena za vykoupení ze smlouvy s ďáblem?

Muzika - pátek a sobota 20.00
Jan Budař v roli hudebního manažera. Bez muziky se nedá žít, zvlášť ne v totalitním Československu. Komedie o touhách hudebníků a snech o svobodě.

Mimina - sobota 15.30
Každou vteřinu se narodí čtyři děti. Tento dokument beze slov sleduje první tři roky dětí narozených v Kalifornii, Namibii, Tokiu a poušti Gobi.

Goemon - neděle 20.00
Pro fanoušky Sin City, Kill Billa a bojových umění! Mladý ninja se vydává na cestu pomsty…

Stráž pod Ralskem

Twilight sága: Zatmění - neděle 18.00 a 20.00
Viktorie stále uniká a to rozhodně není dobré znamení. Seatllem otřásá série záhadných vražd, ve kterých je možná spojitost s našimi hrdiny. Bella má v domě nečekanou návštěvu, při které se jí ztratí několik osobních věcí. Nepřátelství mezi Vlky z rezervace a rodinou Cullenů musí jít stranou, v ohrožení může být celé Forks. Začíná boj na život a na smrt. A na Bellu čeká ještě jedno těžké rozhodnutí - život či smrt, láska či přátelství…

Kino Hvězda Kamenický Šenov

Bez soucitu - sobota a neděle 20.00
Osobní asistent amerického ambasadora v Paříži James má vše, co úspěšný muž potřebuje mít. Jediné, po čem touží je dostat se do pořádné akce. Ve chvíli, kdy dostane za úkol aby byl k ruce americkému agentovi FBI Charliemu Waxovi je nadšen. Wax má za úkol zabránit teroristickému útoku v Paříži. James však brzy zjistí, že Wax si libuje v násilí, zastrašování a nejde pro ránu daleko. Nejdřív střílí a teprve pak se ptá, jestli to někdo přežil.

DK Ralsko Mimoň

Kajínek - pátek 20.00
Filmový Kájínek je silným příběhem nejznámějšího vězně u nás, příběhem dvojnásobné vraždy, příběhem obhájkyně hledajicí nové důkazy, příběhem podsvětí a jeho prorůstání do státní správy i příběhem manipulace. Je Jiří Kájínek obětí konspirace nebo chladnokrevný zabiják? Snaží se dokázat svou nevinu nebo zastrašit a ovlivnit svědky?

DNY EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ V ČESKÉ LÍPĚ

pátek 10. září
Komentované prohlídky kostelů sv. Máří Magdaleny, Narození Panny Marie, kostela sv. Kříže a baziliky Všech Svatých, které začínají v 19.00 a potrvají až do 21.00 hodin.
Vodní hrad Lipý 21.00
koncert skupiny TRABAND, která je držitelem ocenění Hudební Akademie Anděl 2007 v kategorii Folk & Country.

sobota 11. září
Náměstí T. G. M. 9.00 – 12.00
Hra „Lovci střepů časů“. Ve stejném čase bude veřejnosti zpřístupněn také kostel sv. Kříže, zvonice kostela Narození Panny Marie a kostel Církve československé husitské v Městském parku.
Prohlídky vybraných historických objektů města s pracovnicemi Městského informačního centra
Výstava obrazů akademického malíře Rudolfa Novotného v prvním patře Městské knihovny (i v neděli – 14:00 do 17:00).
Vodní hrad Lipý od 13.00
Zábavný program. Děti si zde mohou vyzkoušet upéct a ozdobit perníček či uplést košík. V 16.00 zde vystoupí historická skupina Terbium non Datur a v 17.30 se Dáša Čemusová podělí s dětmi o pohádku na rozloučenou.

ZÁKUPSKÉ SLAVNOSTI

PÁTEK 10. září: 19:00 kostel sv. Fabiána a Šebestiána: KONCERT PRO VARHANY A ZPĚV
SOBOTA 11. září
9:45 přednáška – Historie hasičského sboru Zákupy a význam F. Leitenbergera pro rozvoj požární ochrany Českolipska
10:00 Slavnostní pochod jednotky SDH Zákupy, zástupců města a hostů - náměstí (uctění památky F. Leitenbergera - hřbitov)
11:00 guláš Vestizoláček ve školní jídelně
koupaliště
11:00 Slavnostní nástup jednotky a SDH
11:30 Slavnostní předání nové požární techniky
11:45 Závod parních stříkaček
12:15 MPT HZS Libereckého kraje, technika, lezecká skupina, dynamická ukázka: pásové obojživelné vozidlo
12:40 Ukázka mladých hasičů
13:00 Přílet vrtulníku Policie ČR, ukázka zásahu
13:30 Ukázka Armády ČR – chemická brigáda Liberec
14:00 Ukázka zásahu při úniku nebezpečných látek
14:30 Ukázka leteckého hašení
15:00 Ukázka hasebního zásahu na hořící automobil
16:00 Kulturní program:
Maxim Turbulenc, Revival Michala Davida, Septima
21:30 Hasičská fontána
22:00 Ohňostroj
Po celý den na koupališti k poslechu i tanci hraje Ševcovská kapela.
Doprovodný program:
10:00 – 19:00 Výstava Historie hasičského sboru Zákupy a požární ochrany Českolipska
10:00 – 18:00 Statické ukázky vybrané požární techniky
11:00 – 18:00 Soutěže v hasičských disciplinách pro děti a mládež o ceny

JINÉ

Vísecká rychta v Kravařích

Kravařská paličkyáda
Protože těch, kteří své sympatie krajce a umění krajkářství věnují, je i v současné době dost, připravilo pro ně Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě na tento víkend další ročník Kravařské paličkyády.
V pořadí osmé setkání krajkářek se uskuteční 11. a 12. září na Vísecké rychtě v Kravařích. Stejně jako v předchozích ročnících návštěvníkům předvedou své umění krajkářky, ale i krajkáři z Českolipska a okolí, pod jejichž dohledem si ti šikovnější budou moci techniky sami vyzkoušet.
„Všechny, kterým krása ruční krajky učarovala, srdečně zveme, aby se přišli inspirovat, poučit nebo jen pokochat,“ říká vedoucí Vísecké rychty Jitka Brožová. Otevřeno bude po oba dny od 9 do 17 hodin.

Památník K. H. Máchy Doksy

Řezbářské sympozium
Ve dnech 8. – 12. září se uskuteční na zahradě Památníku Karla Hynka Máchy v Doksech XXV. ročník řezbářsko-dřevosochařského sympozia. Během sympozia budou moci návštěvníci sledovat práci uměleckých řezbářů a dřevosochařů.
V letošním Máchovském roce se stane inspirací pro řezbáře Karel Hynek Mácha. Jeho podoba není známa, každý z umělců si může dovolit nechat pracovat svou fantazii.
Přijďte se podívat na mistry řezbářského umění, budete možnost spatřit na jednom místě minimálně jedenáct Karlů Hynků Máchů. Akci podpořil Svazek obcí Máchův kraj, partnery jsou Vlastivědné muzeum v České Lípě, Městské informační centrum Doksy a Městská kulturní zařízení Bělá pod Bezdězem.

Výstavy

Vlastivědné muzeum a galerie Česká Lípa:
Ambit: Vladimír Franz - Caprichos 010. Výstava představuje díla na rozměrných plátnech a také cyklus akvarelů (do 26. září).
Svaté schody: Divadelní kostýmy - Od myšlenky k realizaci. 200. výročí K. H. Máchy inspirovalo ke zrealizování výstavy divadelních kostýmů vytvořených pro divadlo J. K. Tyla v Plzni (do 12. září).
Maštálkova síň: Muzeum na rozcestí dějin. Předběžný souhrn několika bodů ze své minulosti a přítomnosti (do 12. září).
Galerie: Wilhelm Reichelt – Českolipsko a jiné náměty. Dílo neškoleného malíře, rodáka z Jablonného (do 21. 11).
Galerie Jídelna: Ladislav Pelc – „Mistrovské dílo“ (do 26. září).

Sklářské muzeum Kamenický Šenov:
Vybroušený um. Výstava zahrnuje exponáty, reprezentující průřez ze studentských prací za celé období trvání brusičského oddělení na šenovské sklářské škole (do 30. listopadu).

Sklářské muzeum Nový Bor:
Výstava ke 140. výročí založení sklářské školy v Novém Boru (do 22. září).

Městské kino Nový Bor:
Fiala a jeho lidé (fotografie)

Městské muzeum Mimoň:
Putovní česko německá výstava Čarovné bylinky malíře, fotografa a botanika zapůjčená českolipským muzeem.
Robert Vano – The Platinum Collection.

Muzeum Eduarda Helda v Zákupech:
Expozice historie výroby masopustního a karnevalového zboží. Otevřeno je každý všední den. Začátek prohlídky vždy v 11 a 13. Jiné termíny jen po telefonické domluvě! (tel.724265387).

Galerie Pošta Dubá:
Tvorba dvojice českolipských fotografů – Vladimíra Dvořáčka a Blanky Šlesingerové (do 3. října).

Galerie PUB Jestřebí:
Výstava akademického malíře Vladimíra Svobody, který žije a tvoří v Pavlovicích.
Zámek Berštejn:
Dubské Švýcarsko na starých mapách. Výstava je novou trvalou expozicí zámku Berštejn. Veřejnosti bude volně přístupná o víkendu 4. a 5. 9. 2010 a o víkendu 25. a 26. 9. 2010, vždy od 14:00 do 16:00. Vstup zdarma.
Výstava vznikla ve spolupráci s Národní knihovnou ČR, Klementinum. Kurátorem je Dr. Jan Sobotka.