Šest významných výročí v queenovském světě oslavovali čeští fanoušci kapely Queen minulou sobotu 19. listopadu v klubu Mlejn v Praze.

Vzpomínky na Queen se zúčastnila sestra Freddie Mercuryho Kashmira Cooke a jeho osobní asistent Peter Freestone, který již deset let žije v České republice.

Přesně před dvaceti lety, 24. listopadu 1991 kolem 19 hodin, zemřel zpěvák Freddie Mercury neboli Farrokh Bulsara na zápal plic v důsledku oslabené imunity způsobené virem HIV.

Dalšími výročími jsou 40. narozeniny kapely Queen, 60. narozeniny Johna Deacona, 65. narozeniny Freddie Mercuryho, 15. výročí českého Fan Clubu Tornádo Queen a 25 let od legendárního turné Queen Magic Tour.

Polonahé hostesky a revival Queenie

„Letošní setkání fanoušků Queen bude velkou poctou Freddie Mercurymu. Jsme hrdí, že naše pozvání přijaly dvě velmi významné osobnosti Freddieho života - sestra Kashmira Cooke a osobní asistent Peter Freestone. Oslavovat se bude přesně ve stylu mejdanů, které pořádali Queen. Jídlo a sekt budou roznášet polonahé hostesky. O hudbu se postará revival Queenie,” sliboval velkolepou zábavu předseda FC Tornádo Queen Karel Lehner a velkolepá party to opravdu byla. U vchodu opravdu rozdávali šampaňské krásné dívky nahoře bez a návštěvníci se mohli občerstvit malým rautem.
Přestože se už dopředu vědělo, že je vzpomínka vyprodaná, stejně ještě ke vchodu přicházeli lidé a snažili se dostat dovnitř. Klub měl ale naprosto vyčerpanou kapacitu.

Před slavnostním zahájením Vzpomínky promítali pořadatelé na velkém plátně nový britský dvojdílný dokument Days Of Our Lives, který je velmi povedený a mezi fanoušky uznávaný, protože přinesl mnoho nových skutečností a záběrů.

Jako prvního hosta si předseda fanklubu Queen Karel Lehner pozval na pódium osobního asistenta Freddie Mercuryho - Petera Freestona, který již deset let žije v Čechách. Freestone se o Mercuryho staral celých dvanáct let. Českých Vzpomínek se v posledních letech účastní pravidelně.

Tentokrát se ho Karel Lehner ptal spíše na tematické otázky o České republice.

„Líbí se mi život na vesnici, že znám sousedy, co žijí vedle mě. Sousedka mi občas dává králíka. Mám ho moc rád s červeným zelím a s knedlíky,” řekl svou lámanou češtinou Peter Freestone.
Když se pak dostalo na otázky z publika, někdo se dost nemístně zeptal, zda by chtěl být Peter pohřben v České republice. Ale on spontánně a vtipně odpověděl: „Já budu!”. Na otázku o české politice odvětil, že by chtěl být ministrem kultury. Z českých filmů má rád trilogii Slunce seno, Tři oříšky pro Popelku nebo Vesničko má středisková.

Druhým hostem a důležitým člověkem ve zpěvákově životě byla bezesporu jeho sestra Kashmira Cooke, která do Čech přijela se svým manželem. Kash moc často na vzpomínkové akce nejezdí, protože má špatné zkušenosti s fanoušky, kteří se na ni vrhali. Proto také předseda fanklubu poprosil všechny přítomné, aby se nesnažili se sestrou Mercuryho fotit nebo ji žádat o podpis.

Fred nebral sestru na divoké večírky

Kashmira si postěžovala, že ji bratr nebral na žádné divoké večírky, které pořádal. Bylo to asi proto, že věděl, že by to pak řekla matce, a z té měl Freddie respekt. Pochlubila se ale, že moc ráda chodila na koncerty Queen a vždy měla vstup gratis.

Dalším velmi zajímavým bodem programu bylo vystoupení pražského revivalu Queenie, který se zúčastnil soutěže Česko Slovensko má talent a od svých začátků se velmi vypracoval. Laik ani nepozná rozdíl mezi originálem a Queenie. Nespornou výhodou tohoto revivalu je podoba členů s muzikanty kapely Queenie. Samotný zpěvák Michal Kluch už je Freddiemu podobný natolik, že na fotografiích by si ho leckdo spletl s pravým Freddiem. Má také výborně naučené postoje a gesta.

Queenie nehrají jen notoricky známé hity, ale i méně známé skladby a také písničky, které Queen nikdo naživo nehráli, například Innuendo, Heaven For Everyone, I’m Going Slightly Mad či Too Much Love Will Kill You. Jejich povedenými kousky jsou poměrně interpretačně složité These Are The Days Of Our Lives a Bohemian Rhapsody.

Barva hlasu Michaela Klucha je velmi podobná té Freddieho.

Příjemným zpestřením vystoupení Queenie byl duet Barcelona, kterou Michal Kluch zazpíval se sopranistkou Terezou Mátlovou.

Mercuryho sestra: Freddie mě na divoké večírky nezval




Sestra zpěváka Freddieho Mercuryho zavítala v pátek 18. listopadu do Prahy, aby se mohla o den později zúčastnit setkání českých fanoušků Vzpomínky na Queen.

Bude se točit film o Freddie Mercurym?
V současné době máme problém se scénářem, ale pokud s ním budeme spokojeni, tak určitě film vyjde.

Zpíváte si někdy písničky od Queen?
Záleží na náladě. V rádiu slyším písničky Queen často, tak si je někdy zpívám.

Je nějaká písnička od Queen, kterou opravdu nemáte ráda?
Budu raději diplomatická a na tuto otázku nebudu odpovídat. (Peter Freestone - komorník Freddieho - jí napověděl I'm in Love with My Car ze 4. alba A Night At The Opera, kterou složil bubeník Roger Taylor.)

Byl už Freddie umělecky nadaný v dětství nebo se to projevilo až v dospělosti?

Už na základní škole moc hezky kreslit. Uměl velmi dobře namalovat portrét.
Když slyšel nějakou melodii, dokázal ji hned zahrát na klavír, aniž by potřeboval noty. Takže ano, talent v uměleckých odvětvích se u něj objevoval už velmi brzy.

Kdy jste poprvé slyšela Freddieho hudbu?
Ještě když nebyl slavný, ale pak jsme se dlouho neviděli, protože byl na internátě v Indii a já žila v Zanzibaru. Zpívat jsem ho slyšela až na konci šedesátých let, kdy chodil na vysokou školu.

Pozval vás někdy Freddie na svůj divoký večírek?
Nikdy mě na žádný večírek nepozval. Nevím proč. Myslím se, že se bál, že půjdu domů a všechno vyklopím mámě. Z té se totiž třásl i v dobách, kdy už ji dávno přerostl.Kdy jste zjistila, že je váš bratr vážně nemocný?
Řekl mi to v srpnu 1990. Tenkrát si mě pozval k sobě do pokoje a šokující novinku oznámil slovy: „Musíš pochopit, má drahá Kash, že ta nemoc, kterou mám, je smrtelná. Zemřu.“