Facebookem a následně médii proletěla koncem října zpráva, že Daniel Landa končí s českou uměleckou scénou a bude se věnovat sportovní kariéře v zahraničí. Zpěvák se chce úplně odstřihnout od hudby. Nebude vydávat desky ani koncertovat.

S fanoušky se nejspíš rozloučí na turné s názvem Dilema pyrotechnika, které začíná již v pondělí 12. listopadu v Českých Budějovicích. Čeká ho dvanáct zastávek. Jedna také v jabloneckém Eurocentru. Jablonečané tedy mají asi poslední možnost vidět zpěváka živě v pátek 16. listopadu od 19 hodin.

„S ulehčením na srdci Vám vážení příznivci oznamuji, že se blíží mé 44. narozeniny a s tím splním slib, sám sobě daný. Konečně, ano, konečně mizím z kulturní sféry v ČR do profesionálních vod mezinárodního sportu a budu se věnovat tomuto mému novému řemeslu zcela a úplně. Gryf se nějak ještě dopíše, tůru letos dojedu a tím je šlus aus," napsal Landa svým příznivcům na facebooku 24. října.

Orchestr a uvolnění

Šňůra Dilema Pyrotechnika nebude tradiční turné Daniela Landy. „Zpěvák vystoupí s šestičlenným orchestrem. Svoje rockové písně převleče do akustického kabátu," řekl produkční z pořadatelské agentury 2 LANDA s.r.o.

Fanoušci by se na koncertu spolu s umělcem měli „uvolnit", jak napovídá i podtitul turné Podzimní uvolnění 2012. Na koncertě se bude sedět. V sále zatím zbývají vstupenky za cenu 890 Kč a 690 Kč. Prodávají se v síti Ticketportal. Zpěvák chystá nový projekt pod pseudonymem kouzelník Žito 44.

V neděli oslavil čtyřiačtyřicáté narozeniny. Hned po půlnoci na facebooku zanechal vzkaz, kterým chtěl zřejmě demonstrovat, že po dovršení věku čtyřiceti čtyř let se přerodil v Žita 44. „4.11.1968 4.11.2012 Landa a teď už jen Žito 44. Vy, kdož s tím nesouhlasíte, dopřejte konečně bláznovi svobodu. Akceptujte."

Jak je u Landy zvykem, k novému projektu ještě příliš neprozradil. Půjde zřejmě o velkou sportovní adrenalinovou hru, na kterou se už delší dobu připravuje. Chtěl by v ní překonávat různé extrémní rekordy.

Pražské Divadlo Broadway nyní hraje zpěvákovu rockovou operu Klíč králů v režii jeho ženy Mirjam Landa.