Klub se zaměřuje na vlastivědnou práci, pořádání výletů a shromáždil už množství dokumentů a fotografií, které návštěvníci na výstavě uvidí. Výstava bude přístupná do konce roku.

Klub přátel muzea vznikl v roce 1967, jeho činnost však skončila začátkem 70. let s nástupem normalizace. Byl totiž tehdy ve městě jedním z posledních sdružení svobodně a nezávisle smýšlejících lidí se zájmem o historii a umění. Obnovit se jej podařilo v roce 1986 a nyní má 155 členů. Je součástí Vlastivědného spolku Českolipska.

„Hlavní důvod k uspořádání výstavy byl trochu bilancovat situaci a vývoj tohoto spolku, který je největší ve městě,“ uvedl historik českolipského muzea Ladislav Smejkal. Výstava podle něj má dokumentární ráz. „Asi tak 40 procent výstavy jsou fotografie sebrané z různých výletů. Ne nahodile, ale sestavené tak, aby ukazovaly různé typy našich poznávacích zájezdů,“ dodal historik muzea, který současně klub jeho přátel vede.

Členové spolku organizují výlety na zajímavá místa, například do rodišť významných osobností nebo do literárních památníků, a navštěvují zapomenuté památky či místa s duchovní tradicí. Pořádali sérii zájezdů do nejzazších koutů Libereckého kraje. Klub přátel muzea každoročně pořádá téměř tři desítky akcí. Ve městě se podílí i na organizování shromáždění při významných výročích, jako jsou 28. říjen, 8. květen či výročí narození prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.