Pracovníci muzea začnou připravovat novou velkou výstavu o tradici a současnosti myslivosti, která bude hlavní výstavou příští sezony. Provázet ji budou přednášky, koncerty trubačů nebo soutěže pro děti.

„Je to velká výstava věnovaná myslivosti, využívání lesa, lovu zvěře a trofejím," řekl ředitel muzea Zdeněk Vitáček. Vystaven bude i nábytek vyrobený z paroží z loveckého salonku kněžny Andrassy ze zámku v Zahrádkách. Improvizovaný salon doplní historické flinty ze 17. až 19. století a další lovecké zbraně.

Návštěvníci se mohou těšit i na bohatou sbírku trofejí, hudebních nástrojů, vzácných obrazů s mysliveckou tématikou, ale také na pytlácké zbraně a pasti, uniformy a další předměty spojené s myslivostí. „Exponáty, které budou k vidění na výstavě, nejsou jen z našich sbírek. Podařilo se nám realizovat zápůjčky od institucí i sběratelů z celé republiky a spolupracují s námi i Městská muzea v saské Žitavě," poznamenal ředitel muzea.

Část exponátů zapůjčil muzeu i národní památkový ústav. „Nutností proto bylo pojištění, které nás přijde na desítky tisíc korun," řekl Vitáček. K výstavě muzeum připravuje katalog.

Výstava o myslivosti ovládne budovu bývalého augustiánského kláštera, kde jsou hlavní expozice muzea. „Bude hlavně v ambitu, který je největším a i nejreprezentativnějším prostorem, jenž můžeme nabídnout," řekl Vitáček.

Pracovníci vytvoří ve dvou rozích dioráma, která návštěvníka vtáhnou do šlechtického loveckého salonku a do pracovny fořta na přelomu 19. a 20. století. Třetí dioráma představí loveckou hostinu. „Kromě témat s myslivostí přímo spojených bychom chtěli prezentovat i přesahy do jiných odvětví a oborů. Jedním z nich je knihařství, které názorně představí plně funkční a stále používaná knihařská dílna doplněná odbornou mysliveckou a lesnickou literaturou a časopisy," poznamenal ředitel.

Výstava Adepte cechu Hubertova Tradice a současnost myslivosti bude mít vernisáž 29. března.

Českolipské muzeum si ročně prohlédne kolem 30.000 lidí. Vedle hlavní budovy augustiánského kláštera má pobočky Památník K. H. Máchy v Doksech, Víseckou rychtu v Kravařích a Bredovský zámeček v Jablonném v Podještědí. Loni přibylo archeologické muzeum, jež vzniklo v bývalé šatlavě v České Lípě. Na rozdíl od hlavní budovy bude otevřeno i v příštích měsících.