Počasí minulého týdne neslibovalo příjemný zážitek na akci pod širým nebem, jakou je českolipský hudební festival Všudybud. České, norské i další předpovědi strašily organizátory z klubu Progres i věrné návštěvníky oblíbené akce, že víkend nebude po stránce povětrnostních podmínek příliš hezký. Počítače za miliony se ale nakonec zmýlily a na necelou tisícovku návštěvníků se nakonec z nebe nesnesla ani kapka vody.

„Všechno vyšlo parádně, jsme spokojení," říká dramaturg festivalu Jiří Gottlieber.

Festival v pátek načali matadoři festivalu, kapela Lingers.on, která v různém složení zahrála na všech ročnících tohoto kulturního svátku.

Příznivci dalších dvou legend, bez kterých si už nelze Všudybud představit, kapel Papír Sklo Plasty a Scream of the Lamb byli postaveni před nelehkou volbu. Obě kapely začaly hrát v osm večer na různých pódiích, což v mnohých vyvolalo akutní touhu po rozdvojení.

Obdivuhodný výkon předvedl po vystoupení „Skrímů" pódiový manažer Jirka Kratochvíl, který musel, věrný pečlivě připravenému itineráři, odejmout burácejícím fanouškům jejich oblíbence. A to je horší než vzít dítěti hračku.

Demo

Na Všudybudu je každý králem, ostatně odehrává se na hradě. A jako král nakráčela na pódium i hlavní hvězda letošního ročníku, Kapitán Demo. Ten si se svými dvěma pobočníky nejdřív přivlastnil všechny nemovitosti v okolí a pak následovala jeho nekompromisní show, smíchaná z hrané nabubřelosti, chytrých narážek na pop kulturní fenomény a chytlavých hudebních smyček.

Na českolipském vodním hradě se odehrál dvanáctý ročník kulturního svátku jménem Všudybud.

O neplánované překvapení pátečního večera se postarala kapela Tygroo, která po skončení oficiálního programu zahrála akusticky pro zhruba stovku přeživších jeden a půl hodinový set.

Sobota

Nadšení a pozitivní energii pustila do diváků krátce po začátku sobotního programu slovenská písničkářka Katarzia. Celé odpoledne se pak dramaturgicky neslo převážně v duchu pohody, kterou si mnozí návštěvníci užívali posedáváním, poleháváním, popíjením a hlavně vychutnáváním vynikající atmosféry, kterou letos navíc ozvláštnili zahraniční dobrovolníci z programu Erasmus, kteří zdarma rozdávali jídlo z různých konců světa.

Vynikající výkon předvedli studenti českolipské ZUŠ, kteří svým projektem Jazzová farma ohromili všechny, kdo měli v tu chvíli chuť na výtečné předělávky populárních hitů i klasické jazzové standardy. Mladé hudební naděje pevně třímaly v rukou mohutné žestě a další nástroje, ze kterými hravě skládali dohromady složité kompozice. A když došlo na bubenické sólo, nejeden posluchač zůstal jen nevěřícně stát, překvapen tím, co se zpoza orchestru ozývalo.

Květy

Hlavním sobotním tahákem byla převážně pražská kapela Květy, která se divákům představila v rozšířeném nástrojovém osazení. „Shodli jsme se s mnohými návštěvníky, že přidáním kláves se Květy posunuly doslova o úroveň výš," podotýká Jiří Gottlieber.

Na Všudybud nedorazili slibovaní Los Chuperos, ale prázdné místo hravě vyplnili novoborští LKP se svou elekronicko-hardcoreovou show, za což byli diváky po zásluze oceněni. Posledním bodem v programu byla letošní novinka, Vítání slunce v neděli ve 4.45 ráno.

„Na Vítání slunce se přišlo na hrad podívat asi třicet vytrvalců," říká Jiří Gottlieber s tím, že po rozbřesku šli na tři hodiny porůznu ulehnout, aby mohli „plni sil" uklidit, co po letošním festivalu zbylo.

Letošní ročník proběhl hladce, bez větších problémů a ke spokojenosti návštěvníků. To svědčí o naprosto profesionálním přístupu všech dobrovolníků, kteří za akcí stojí. Dokázali za několik let pozvednout akci lokálního charakteru v něco, co se po organizační a technické stránce může směle rovnat takzvaným „velkým" festivalům. Navíc s bonusem přátelské atmosféry a nezaměnitelného prostředí českolipského vodního hradu.