Šermíři na Bezdězu, výstava jiřinek na zámku v Zákupech, vernisáže v českolipském muzeu i otevřená sušárna chmele v Dubé. Památky na Českolipsku nabídnou o víkendu nevšední program v rámci Dnů evropského dědictví (EHD).

Mezinárodní kampaň si klade za cíl rozšířit a zvýšit všeobecné povědomí o našem kulturním dědictví, a proto se pro veřejnost během září otevírají zajímavé a výjimečné památky, budovy a objekty.

Sušárna chmele Dubá

10. září
Unikátní technická památka je pozoruhodná dvěma sušicími věžemi, nikde jinde v republice k vidění nejsou a které v současné době procházejí pozvolnou rekonstrukcí. Sušárna chmele bude otevřena návštěvníkům od 10.00 do 19.00
Program od 13.00:
Přednáška Jiřího Adamoviče: „Cesty a úvozy kolem nás"
Vystoupení SBORÁČKU a dubského pěveckého sboru „ JEN TAK"
Tvůrčí dílničky pro děti i dospělé
Od 15.00 hraje skupina Hradní duo
Občerstvení zajištěno

zámek Lemberk

10. - 11. září
Chcete vědět více o proslulém bajkovém stropě? Chcete se pobavit? Chcete získat odměnu za své správné odpovědi? Přijďte na netradiční prohlídky konané formou vědomostní soutěže, které budou zaměřené na kazetový strop v bajkovém sále. Určeny jsou zejména pro rodiny s dětmi, ale i pro samotné dospělé. Prohlídky se konají o víkendu vždy v 10.00 a 14.00 hodin.

hrad Bezděz

10. - 11. září
V rámci Dnů evropského kulturního dědictví vystoupí na Bezdězu šermíři ze skupiny Askalon v časech: 11,00 - 12,30 - 14,00 - 15,30. Mimořádně bude v sobotu a v neděli zpřístupněn ochoz královské kaple a také vystavena nalezená dřevořezba z kapličky bezdězské Křížové cesty „Kladení Krista do hrobu".

Boží hrob v Mimoni

10. - 11. září
Areál, kterým vás provede průvodce, bude otevřen každý den od 13 do 16 hod.

zámek Zákupy

9. - 11. září, 9.00 16.00
Výstava jiřinek
Na výstavě vystavují přední specialisté z České republiky a hosté ze Saska. V sobotu v 11.00 bude pokřtěna nová odrůda, v neděli v 16.00 budou rozdány květiny návštěvníkům. Dospělí návštěvníci, kteří předloží v pokladně zámku vstupenku z výstavy jiřinek, získají vstupné na prohlídku zámku v ceně sníženého vstupného.

Sklářské muzeum Nový Bor

10. - 11. září
Zpřístupnění muzejních prostor zdarma. Muzeum bude otevřené po oba dny v časech 9.00 17.00 hodin.

Vlastivědné muzeum a galerie Česká Lípa

10. - 11. září

V sobotu se uskuteční v galerii vernisáž dvou výstav:
Zdeněk Šulc: Cesty. Abstraktní malby s duchovní tématikou
Vlastimil Andrš: Fotografie Lužických hor
Slavnostní zahájení proběhne v 15 hodin.
Vstup zdarma do muzea i všech jeho poboček (Archeologické muzeum Šatlava v České Lípě, Vísecká rychta Kravaře, Památník K. H. Máchy Doksy).