Sklářské muzeum v Novém Boru nebo vyhlídková věž v Jablonném v Podještědí. To jsou některá místa, která lákají Českolipany na víkendové prohlídky zdarma v rámci Dnů evropského dědictví.

Na novou putovní výstavu Cesty tradičních řemesel, která vznikla jako výsledek spolupráce měst Nový Bor a saského Großschönau, zve od soboty novoborské sklářské muzeum. Výstava mapuje sklářské a textilní řemeslo prostřednictvím textu a doprovodných fotografií. V muzeu návštěvníci získají rovněž mapu nově vzniklé naučné stezky Po stopách sklářského řemesla.

„Navíc mohou příchozí v muzeu zdarma shlédnout stálou expozici, která byla nově instalována právě před rokem a výstavu 20 let Ajeto Lindava mapující činnost této sklárny, výstava je doplněna poutavými, krátkými filmy o výrobě skla, Mezinárodních sklářských sympoziích IGS a vzniku ceny Thálie," říká Kateřina Ditterová ze Sklářského muzea v Novém Boru, které bude o víkendu otevření od 9:00 do 17:00.

Dny evropského dědictví otevřou v sobotu v Jablonném hned tři atraktivní památky. Od 10 hodin bude přístupná kaple sv. Antonína v Heřmanicích v Podještědí a také vyhlídková věž přímo v Jablonném na náměstí, ze které se návštěvníci budou moci rozhlédnout do krajiny i po setmění. Pro večerní výstup bude věž otevřená od 19 do 23 hodin.

Večer si můžete vychutnat také koncert barokní hudby, který bude od 18 hodin hostit Bazilika minor sv. Vavřince a sv. Zdislavy. Účinkuje hudební soubor Chorus Carolinus Kladno pod vedením sbormistra Karla Procházky. Zazní díla Georga Fridricha Händela, Karla Loose, Františka Mensiho, Karla Procházky a dalších.

Další tipy z Českolipska

Žandov: Slavnosti chleba ocení ten nej

Netradiční soutěž v pečení chleba se uskuteční v sobotu 13. září od 15 hodin na náměstí v Žandově. Přineste svůj upečený domácí chléb na ochutnání a porota vybere nejchutnější, nejkřupavější a nejzajímavější chléb.

Horní Libchava: Koncert v kostele

Sólový recitál držitele Thálie Romana Janála za doprovodu přední české interpretky na varhany Dagmar Matznerové bude v sobotu 13. září hostit kostel sv. Jakuba Většího v Horní Libchavě. V programu, který začne v 19 hodin, zazní skladby od J. S. Bacha, G. F. Händela, A. Dvořáka a mnoha dalších. Vstupné je dobrovolné.

Noční prohlídky na Lemberku

Netradiční prohlídky s živými obrazy a dobovým nasvícením nabídne v sobotu 13. září zámek Lemberk. Začátky jednotlivých prohlídek: 19:00, 19:30, 20:00, 20:30, 21:00, 21:30 a 22:00.

Zákupské slavnosti na koupališti i zámku

U příležitosti 50. výročí otevření nového školského zařízení ve městě proběhnout letošní 18. Zákupské slavnosti.
Program:
pátek 12. září
19:30 – Koncert na nádvoří zámku Zákupy nebo v salónku – Českolipský dětský sbor
Výstava jiřin na zámku
sobota 13. září
ZŠ a MŠ Zákupy
9:00 – Slavnostní odhalení pamětní desky před školou a panelů s historií školství na Zákupsku
9:00 – 12:00 – ZŠ a MŠ Den otevřených dveří
9:00 – 11:00 – Turnaj v Kinballu – sportovní hala
11:00 – 12:00 – Sportovní víceboj
11:00 – Guláš od první do poslední porce – školní jídelna
Jiřiny z Polska a z Německa dorazily v pátek na zámek v Zákupech. Aranžování více než tří tisíc květů nejrůznějších tvarů, barev a velikostí na sobotní výstavu bude pokračovat do pozdních nočních hodin.Státní zámek Zákupy
10:00 – Odhalení pamětní desky na zámku
Otevření výstavy jiřin
Vystoupení pěveckého kroužku ZŠ Zákupy Zákupáček
Koupaliště
13:00 – VOXEL– hvězda TV Óčko
14:00 – Vyhlášení výsledků ve víceboji
Vystoupení pěveckého kroužku ZŠ Zákupy Zákupáček a tanečního kroužku Motýlci
Vyhlášení prestižní ceny města
15:00 – Klaun Ferda – program pro děti
16:00 – Hasičská pěna – náhradní oblečení s sebou
16:30 – Adamis – hudba k tanci i poslechu z TV Šlágr
18:00 – Fleret – folkrocková legenda z Vizovic
20:00 – MediCimbal – známé hity (U2, Abba, Olympic,…) upravené pro cimbál
21:00 – Ohňostroj
21:10 – MediCimbal – známé hity upravené pro cimbál
22:30 – Tři sestry Banditos – revival, ohňová show
Po celý den pouťové atrakce a stánkový prodej.
neděle 14. září
10:00 – 11:00 – Historická exkurze po školských budovách – začínáme z náměstí Svobody