„Premiéry v Boru jsou už mezi herci tak proslulé, že sem velmi rádi jezdí a proto i dnes se podařila takto početná delegace," vysvětlil na úvod režisér filmu Miloslav Šmídmajer. Spolu s ním přijeli herec Miroslav Táborský a Josef Alois Náhlovský, herečky Denisa Nesvačilová a Pavlína Šmídmajerová, která je zároveň i produkční filmu.

Diváci hned ve foyer procházeli symbolicky obrazem. Tato scéna byla ve filmu jednou z hlavních. „Obraz namaloval vynikající český výtvarník Josef Dolák, rekvizitáři ho zvětšili a vložili do rámu. Jenže zkuste proskočit plátno, to se jen tak nepovede. Představitel Igora Rosťa Novák se o plátno doslova zastavil. Rozběhl se, ozvala se rána… Plátno zůstalo celé, ale Rosťa totálně otřesený. Později se mu plátno podařilo proskočit, i když za cenu pádu," prozradil režisér Šmídmajer. V kině vznikl improvizovaný výtvarný ateliér. Každý z diváků si odnesl originální vstupenku, která sloužila i jako podpisová karta při autogramiádě. Proběhla také soutěž o filmové ceny.

Diváci měli připravenou celou řadu otázek. Jedna z nich byla na Denisu Nesvačilovou, která hrála také v posledním díle „Básníků". Jak se jí hráli milostné scény? „Nemám je ráda, těším se až budu starší a už mě nebudou před kamerou svlékat. Není to nic příjemného, venku bylo při natáčení skoro 35 stupňů a uvnitř tak 50. Takže jsme se na sebe s Vaškem lepili. Když jste v posteli s někým cizím, do toho se z režie ozývají věty jako: Vašku to na ní neumíš šáhnout, to doma neděláte apod. Takže si připadáte, že jste panic nebo panna a máte obrovské publikum v podobě štábu. Vzdechy jsme museli znovu předabovat."

Miroslav Táborský, který ve filmu hraje ředitele Národní galerie, zavzpomínal na podobné téma. „Pozvali mě na Barrandov, jestli bych nenadaboval milostnou scénu spolu s mou ženou loutkoherečkou. Chtěli po nás, aby to byly opravdu zvuky džungle. Nechali jsme si zhasnout, abychom se nestyděli. Když jsme pak vyšli na chodbu, celý štáb na mě koukal a říkal: Tohle máš doma?"

Ve filmu zazní také nádherná hudba držitelky Oscara Markéty Irglové. „Je to velmi romantická a citlivá duše, jenže žije na Islandu a tak jsme si dlouho dopisovali. Nakonec z toho vzniklo několik vynikajících skladeb, které filmu dodali něhu, dodává režisér Miloslav Šmídmajer.

Ilona Rejholcová