„Radka Volfová sice vystudovala klasický zpěv, ale v posledních letech se zaměřila na španělskou klasiku – folklór a flamenco,“ vysvětluje Josef Baumgartner, pracovník Národního památkového ústavu v Liberci (NPÚ).

„Čtyřmi základními pilíři flamenca jsou baile – tanec, cante – zpěv, toque – hra na kytaru a jaleo – rytmický doprovod tleskáním, právě to dělá tento tanec odlišný a zajímavý,“ popsal Baumgartner. Doufá, že španělské rytmy přilákají do atraktivního prostředí oranžerie mnohé návštěvníky.

Španělsko není jen tanec…

Tanec v podání jedné z nejlepších představitelek flamenca u nás ale není jediné, na co pořadatelé do sychrovského parku lákají. Celou událost pojali skutečně stylově. Po vystoupení se totiž příznivci flamenca mohou ještě těšit na kulinářský zážitek.

„Speciality ze španělské kuchařky uvaří šéfkuchař zámecké kavárny. Připraví andaluskou specialitu garpacho – kuřecí prsíčka balená v šunce, tortilu Espaňola a jako dezert bude podávat citrónový koláč,“ láká na španělské speciality Miloš Kadlec ředitel NPÚ a zároveň sychrovský kastelán.

„Snažíme se večery v oranžerii pojmout vždy v určitém stylu. Například první akcí s názvem Housle nablízko jsme přiblížili Itálii, teď jsme využili toho, že Radka Volfová je v České republice a zkusili jsme přiblížit Španělsko a připravit večer s tancem. Podle prvních ohlasů se zdá, že by to mohlo mít úspěch a tak dokonce uvažujeme o dalších tanečních večerech, například se salsou či tangem,“ prozradil Kadlec.

Večer se španělským flamencem začíná tuto sobotu, 10. září v 18 hodin a vstupné je jednotné – 100 korun. Za typicky španělskou večeři zaplatí jedna osoba 250 korun. Počet vstupenek je omezený, pořadatelé tedy doporučují rezervaci.

Sychrovská zámecká oranžerie prošla nedávno zásadní rekonstrukcí, díky které je místem k pořádání nejrůznějších kulturních akcí, ale i svateb. „Slavnostně jsme oranžerii otevřeli letos v květnu. Od té doby se snažíme alespoň jednou měsíčně pořádat jednu větší kulturní událost,“ uzavřel Josef Baumgartner. Kromě toho tu od jara až do zimy probíhá řada dalších zajímavých akcí, včetně pohádkově laděných prohlídek a tématických dobových trhů.