Můžete se těšit nejen na zimně laděné prohlídky, ale i na něco teplého na zahřátí, včetně medoviny. Kromě toho je připraven i další program jako hudba, zpěvy a další. Oslava svátku sv. Barbory proběhne v sobotu od 10 do 14 hodin. Na Grabštejn můžete i v neděli, ovšem už bez Barbory. V sobotu čeká na návštěvníky i vánočně nazdobený zámek Frýdlant. Prohlídky budou od 14 do 17 hodin.

Podvečerní prohlídky připravuje na víkend i Lemberk, s ukázkou vánočního slavení a zvyků šlechty, také od 14 do 17 hodin. Zámek u Jablonného se letos otevřel během adventu návštěvníkům vůbec poprvé.

Už minulý týden si zájemci mohli prohlédnout vánočně vyzdobené interiéry clam-gallasovského apartmá v prvním patře východního křídla a zámecké kaple. V pokojích šlechty nechyběl stromeček, svátečně prostřený stůl, betlém ani dárky. Na vánoční zvyky a tradice šlechty se ve výkladu zaměřili i průvodci.

V minulosti nebylo možné podobné prohlídky na Lemberku uspořádat. „Toto křídlo už ukazuje šlechtické bydlení od 18. století až do počátku 20. století a tam už je historicky možná vánoční výzdoba místností. V dřívějších staletích to nebylo možné, Vánoce lidé slavili jinak," řekla průvodkyně Šárka Procházková. Až od 18. století se začínají Vánoce slavit tak, jak jsme dnes zvyklí. „Objevují se betlémy, jmelí, adventní věnce, v 19. století pak přibyl stromeček," vysvětlila průvodkyně.

Tento víkend budou prohlídky odpoledne, aby si návštěvníci mohli užít i kouzelnou atmosféru osvětleného zámku.

Adventní prohlídky pokračují v sobotu a v neděli také na zámku v Zákupech. Vánočně vyzdobené interiéry jsou otevření od 10 do 14 hodin.

KAM VYRAZIT

DASHA A PAJKY PAJK
7. prosince od 18.00, kulturní dům Kamenický Šenov
Ve svém koncertním programu držitelka Ceny Thálie 2010, naše nejžádanější muzikálová zpěvačka a dlouholetá spolupracovnice K. Gotta zpívá své oblíbené domácí i zahraniční evergreeny od popu, soulu, funky až po muzikálové hity. Dokonalý hudební zážitek umocňuje též skvělý výběr hudebníků v čele s Martinem Kumžákem, kteří ji doprovází. Rezervace: 488 113 255

O ZAPOMNĚTLIVÉM PSANÍČKOVÉM ANDĚLÍČKOVI
6. prosince od 10.00, Městské divadlo Nový Bor
Vánoční pohádka o Psaníčkovém Andělíčkovi, který každé Vánoce nosí dětská přání Ježíškovi. Psaníčkový Andělíček však jednou zaspí a tím se jaksi vše řádně zašmodrchá a pak už bude záležet jen na tom, jestli se ho podaří vzbudit, není to ale vůbec tak jednoduché, jak se může zdát. Vstupné je 60 Kč.

ADVENTNÍ KONCERTY V NOVÉM BORU
5. 12. od 17.00, kostel sv. Ducha, Arnultovice
Zahraje Slávek Klecandr
6. 12. v 17.00, kostel sv. Ducha, Arnultovice
Alikvotní sbor Spektrum sbormistra Jana Staňka
7. 12. od 17.00, Kostel Nanebevzetí Panny Marie
Guitar Arte Trio a Zdeňka Cmuntová (soprán)
A. Vivaldi, W. A. Mozart, F. Gragnani atd.

2. VÁNOČNÍ JARMARK
6. prosince od 10.00, Komunitní centrum Sloup v Čechách
Obec Sloup v Čechách ve spolupráci s místními spolky pořádá v sobotu od 10:00 18:00 hodin už druhý Vánoční jarmark, a to v prostorách Komunitního centra ve Sloupu a parku u školy.
PROGRAM:
10:00 - 18:00 VÝSTAVA BETLÉMŮ
10:00 - 18:00 VÝSTAVA k výročí školy 130 let
13:30 - 14:00 Vystoupení žáků místní školy
14:00 - 15:00 KOVÁŘ ukázka okování koně
14:00 - 16:00 VÁNOČNÍ TVOŘIVÁ DÍLNIČKA pro děti
14:00 - 17:00 Projížďka na konících s minifarmou
Po celý den nabídne domácí zabíjačku, rybí speciality, stánkový prodej a občerstvení.

ADVENTNÍ KONCERT MARTY KUBIŠOVÉ
7. prosince od 14.00 hotel Port Doksy
Přijďte si poslechnout koncert naší popové stálice Marty Kubišové. Ta se představí 7. prosince od 14.00 hod. v hotelu Port. Předprodej v recepci hotelu. Cena vstupenky na koncert je 300 Kč, můžete ovšem využít i speciální nabídky ubytování Víkend s Martou Kubišovou.

SKLÁŘSKÉ PEKLO AJETO
5. - 7. prosince od 16.00 do 20.00, Ajeto Lindava
Sklářské peklo se nachází ve 160 let staré stodole, dnes Sklářské Krčmě Ajeto v Lindavě, kousek od Nového Boru. Sklářští čerti se každoročně probouzí na začátku zimy a Velké Peklo se tak otevírá jednou ročně, vždy v období okolo 5. prosince, na tři dny. V Lindavě ale mají i Sklářskou Čertovnu, kterou najdete ve starém pískovcovém sklepě a která je návštěvníkům volně přístupná po celý rok.Velké Peklo, na které se hříšníci hlásí dopředu a jsou zapisováni do Pekelného registru, tvoří hlavní pekelný sál Krčmy, kde jsou připraveny promyšlené a záludné atrakce: Váha Doroty Máchalové, Pekelná létající klec, Kouřící kotel, Trouba s pečící se hlavou čerta, Kouzelný stolek s živou hlavou čerta a hlavně sklářská pec se žhavým sklem a Luciferův trůn.

JESTŘEBSKÝ VÁNOČNÍ MINITRH
7. prosince od 10.00, kulturní dům Jestřebí
Možnost nákupu originálních dárků, možnost nákupu domácího vánočního pečiva, výstavu rukodělných prací lidí z Vašeho okolí, občerstvení pro dospělé, pro děti zdarma, od 13.00 zábavné odpoledne pro děti, v 16.00 rozsvícení vánočního stromečku.

PAVEL CALLTA A HOSTÉ
6. prosince od 20.00 klub Progres Česká Lípa
V současnosti nejpopulárnější zpěvák a autor písní, který pochází z České Lípy. Jeho hity trhají na youtube divácké rekordy, nebojí se slov jako láska a přátelství, které v jeho textech hrají důležitou roli. Každý Pavlův koncert je přísun energie a dobré nálady. Pro nadcházející zimní období nemůže být lepší volba než návštěva tohoto koncertu.