V Lesním divadle ve Sloupu v Čechách minulý týden zahájila sezónu, na programu budou především právě pohádky.

„Představení vyloženě pro dospělé máme jen pár. Do divadla chodí hodně turistů, co jsou v obci ubytovaní. A to jsou většinou rodiny s dětmi, čemuž podřizujeme i program. Dospělí se ale mohou těšit na srpnový závěrečný koncert, kde zazpívá Pavel Bobek," upřesnil starosta Sloupu v Čechách Jaromír Studnička.

Zároveň doplnil, že hrát se bude vždy v úterý a v pátek. Výjimku tvoří pohádka Až opadá listí z dubu, která je na programu ve čtvrtek 26. července. Vstupné na většinu představení činí 80 korun pro dospělé a 40 korun pro děti (pokud není uvedeno jinak). Začátky her jsou až na výjimky stanovené na sedmou hodinu večerní.

Během zimy se v areálu divadla nedělaly žádné velké změny. Investovalo se však do techniky. Nově diváci uslyší herce mluvit z reproduktorů, u jeviště totiž budou nainstalované prostorové mikrofony.

„Stává se nám, že do divadla dorazí najednou třeba i pět set lidí, často sedí i s malými dětmi daleko od jeviště. Aby především ti nejmenší dobře slyšeli, pořídili jsme prostorové mikrofony," doplnil Jaromír Studnička.

PROGRAM na červenec:

10. července v 19.00 - KAŠPAŘINY

Pohádková groteska, kde Kašpárek naráží na tupého obra, svaz českých divadelních ochotníků Děčín.

13. července v 19.00 - POHÁDKA O LÍNÝCH STRAŠIDLECH

Pohádka o dvou strašidlech Ježibaby a Hastrmanky, divadelní agentura Gordia Praha.

17. července v 19.00 - OBUŠKU Z PYTLE VEN

Klasickou pohádku podle Karla Jaromíra Erbena přiveze divadlo J. Jurištové.

20. července v 19. 00 - VELRYBA LÍZINKA

Pohádka o zatoulané malé velrybě v podání divadla Krapet.

24. července ve 20.30 - DRACULA

Dramatizace slavného románu Brama Stopera, Novoborská divadelní společnost Nopoď.

26. července v 19.00 - AŽ OPADÁ LISTÍ Z DUBU

Pohádka od Jana Wericha, Novoborská divadelní společnost Nopoď.

31. července v 19.00 - MAUGLÍ

Pohádku o chlapci, který je odloučen od společnosti přiveze divadelní soubor Mladá scéna Ústí nad Labem.

Celý program lesního divadla je k dispozici na webu Sloupu , divadla v Novém Boru či na plakátech.

Sloup v Čechách ležící na úpatí Lužických hor je vyhledávaným cílem turistů, zejména díky svým jedinečnými skalním útvarům a rozsáhlým lesům. Turisté jsou také častými návštěvníky Lesního divadla, ve kterém první představení odehráli už v roce 1921. Tehdy tam bylo hlediště pro zhruba 2000 diváků.

Divadlo částečně zasazené do pískovcové skály prošlo rozsáhlou stavební úpravou na konci 50. let minulého století, brzy poté ale upadlo v zapomnění a chátralo. Obnovy se dočkalo v roce 2004 a rychle se stalo oblíbeným místem pro pořádání divadelních představení. Konec pro Lesní divadlo neznamenala ani vichřice ze začátku roku 2007. Při ní vyvrátila veliká borovice mnohatunový mohutný pískovcový blok, který se zřítil přímo na pódium.