PUTOVNÍ VÝSTAVA

Bez několikahodinových front se můžete po celý srpen a září pokochat českým pokladem na zámku Hrubá Skála v Českém ráji. „Rozhodli jsme se připravit jedinečnou putovní výstavu „České korunovační klenoty na dosah“, která návštěvníkům umožní tento unikátní poklad do detailu poznat a zároveň si i bez jakéhokoliv rušení prohlédnout jejich mistrovské repliky,“ uvedl k výstavě za organizátory Petr Lukas.

KRÁL A CÍSAŘ KAREL IV.

Exponáty ve speciální vitríně doplní zajímavosti a perličky z jejich mnohasetleté historie opředené různými legendami. Rozšířený koncept výstavy se zaměří na jednu z nejdůležitějších postav české i evropské historie, krále a císaře Karla IV. Kromě samotných mistrovských replik klenotů představí i mnoho dalších tematických exponátů připomínajících období středověku např. kopie zbraní, volné repliky oděvů a obuvi nebo 3D modely. „Expozici doplní interaktivní prvky pro nejmenší návštěvníky,“ upozornil Lukas.

LEGENDA MEZI ŠPERKAŘI

Autorem znamenitých replik korunovačních klenotů je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků, legenda mezi šperkaři Jiří Urban z Turnova, který vytvořil šperky například pro anglickou královnu Alžbětu II., pro papeže Jana Pavla II. nebo repliku císařské koruny Svaté říše římské, aktuálně také repliku cášské koruny. Na mnohasethodinové realizaci zlatnických prací se podíleli také špičkoví slovenští šperkaři manželé Cepkovi.

Další ze série letních koncertů v rámci akce Jablonecké kostely otevřeny proběhl 25. července v kostele svaté Anny v Jablonci nad Nisou.
FOTO: Do ticha kostela zazněla hudba

O Českých korunovačních klenotech se v ČR učí každý obyvatel a říká se, že každý správný Čech by je měl alespoň jednou za život i spatřit. Originál exponátů je ale vystavován pouze jednou za cca 5 let a návštěvníci musí čekat často i více než 8 hodin, po kterých dostanou možnost exponát spatřit jen na malý okamžik. Není proto divu, že drtivá většina obyvatel ČR se jejich krásou nikdy nemůže pokochat.

Výstava si klade za cíl ukázat návštěvníkům i spoustu zajímavostí, mýtů a legend, které České korunovační klenoty obestírají. Víte proč jsou vystaveny klenoty jen při mimořádných příležitostech? Kdo je jejich skutečným majitelem dle Karla IV.? Věříte, že Svatováclavská koruna má opravdu moc zařídit násilnou smrt každého člověka, který si jí nasadí na hlavu, ačkoliv jí není hoden? Stalo se to i Reinhardovi Heydrichovi a jeho synovi? Víte jak vypadá místo, kde jsou klenoty uskladněny? Víte, že jablko i žezlo pocházejí z úplně jiného historického období a součástí souborů klenotů jsou možná omylem? Nebo že Svatováclavská koruna byla za života Karla IV. předělána a každý její prvek a drahý kámen má přesnou symboliku? Jen velmi málo lidí si uvědomuje, kolik záhad a tajemství je spojeno s Českými korunovačními klenoty a obzvláště Svatováclavskou korunou. S pomocí moderní techniky jednou možná i poodhalíme, zda je v ní opravdu zakomponován trn z trnové koruny Ježíše Krista a mnoho dalších zajímavých záhad.

„Pravé klenoty jsem viděla s rodiči jako malá holka, tak jsem si tu frontu před čtyřmi lety na Pražském hradě vystála. Bylo horko, v zahradách žádný velký stín. S vnoučaty se rozhodně na Hrubou Skálu vypravím,“ raduje se z výstavy, která oficiálně začíná ve čtvrtek 3. srpna, sedmapadesátiletá Jablonečanka.