Jen co se stačíte rozkoukat, nabídne vám admirál frťana typického lodního nápoje, drkne do vás mořská panna nebo vás někdo přinejhorším odstrčí pádlem. To všechno vás může potkat ve foyer českolipského Jiráskova divadla na Silvestra. Domácí ochotníci tady už počtvrté uzavřou rok veselým představením, na které nabalili spoustu další zábavy. Protože po Psu baskervillském, Improtyjátru a Revizorovi sehrají letos Tři muže ve člunu, bude se v divadle všechno tematicky houpat na vlnách.

Samotné silvestrovské představení začíná v 18.30 hodin. „Ale divákům doporučujeme, ať klidně dorazí už v šest, protože si alespoň stihnou užít a vychutnat všechno, co se bude odehrávat už ve foyer. Máme připravenou spoustu překvapení, která souvisí s vodou i námořníky," láká za Divadelní klub Jirásek Dita Krčmářová.

Vyprodáno?

Že Jiráskovo divadlo ožije na Silvestra na plné pecky, se dá odhadnout i z předprodeje. Podle vizualizace ze serveru clvstupenka.cz je hlavní sál pro divadelní Silvestr už nyní takřka ze dvou třetin obsazený a dá se čekat, že zbývající vstupenky začnou rychle mizet nejen pro vlastní potřebu kupujících, ale i coby vánoční dárky.

Představení Tři muži ve člunu, u kterého se bude obecenstvo (a nepochybně i herecký soubor) na Silvestra bavit, by mělo samo o sobě dostat pomyslný Řád zlaté škrabošky, protože jde o představení, kterým se na podzim roku 2012 znovu nastartoval do té doby usínající Divadelní klub Jirásek.

Představení je dílem domácího tvůrčího tandemu Zborník Klapka. František Zborník hru podle předlohy známé knihy Jeroma Klapky Jeroma napsal už před lety a od roku 2004 se hrála v pražském divadle ABC mimo jiné s Oldřichem Víznerem, Martinem Písaříkem či Zuzanou Kajnarovou. V roce 2012 po Zborníkově adaptaci sáhl i Václav Klapka a v České Lípě tak došlo k zajímavé situaci, při které (Václav) Klapka režíroval (Jeroma) Klapku. Představení je pro diváky také zajímavé tím, že v něm na jedné straně uvidí bardy českolipského ochotnického divadla a také mladší generaci souboru.

Cílem silvestrovských představení, které se hrají právě od „obrozeneckého" roku 2012, vždy bylo vytrhnout Českolipany z gaučů, pohovek a obýváků se zapnutými televizory a nabídnout jim živou a lepší zábavu, než se vydají slavit příchod nového roku. Na tom se nic nemění ani letos.

Po představení si mohou diváci jít připít s herci do salónku a nebo si s nimi zazpívat písničky, které dobře znají ti, co někdy jezdili na vodu.