Jejich osudy, rodinné vazby, ale i přátele, kteří do Zákup zajížděli, připomenou nově zrekonstruované interiéry zámeckých pokojů. Celkem jich bude k vidění třicet. Poprvé po čtyřiceti letech, kdy byl zámek kvůli špatnému stavu, se veřejnosti otevřou všechna čtyři zámecká křídla. Symbolicky k tomu dochází právě letos, kdy si připomínáme sté výročí od úmrtí předposledního majitele zámku císaře Františka Josefa I, (zemřel 22. listopadu 1916). Nově zrekonstruované prostory si poprvé návštěvníci prohlédnou už 1. června.

Práce na opravě původního nábytku, tapet, nástěnných maleb od Josefa Navrátila, ale i historických textilií, probíhaly celých deset let.

Aby prohlídka všech třiceti pokojů nebyla příliš náročná, rozdělila ji správa zámku do dvou prohlídkových okruhů. První nabídne pracovní i soukromé pokoje císaře Ferdinanda Dobrotivého, pak nechá nahlédnout do pokojů habsburských hostů.

„Jsem velice rád, že se nám podařilo zpřístupnit další prostory a ukázat tak návštěvníkům, jak zámek v době své největší slávy skutečně fungoval. Snažíme se, aby prostory byly historicky autentické, ale zároveň, aby nesly příběh svého uživatele," vysvětluje kastelán zámku Petr Weiss.

Okruh první habsburský

Expozice nestaví jen na ukázkách původního zařízení. „Nejdůležitější pro nás ale bylo nebát se českých dějin," zdůrazňuje autor expozice Vladimír Tregl.

České království bylo až do vzniku Československa v roce 1918 součástí Rakouska-Uherska s vládnoucími Habsburky, kterým Zákupy sloužily jako letní sídlo. Pobýval tu například poslední český korunovaný král František Dobrotivý, kverulantskými Čechy přezdívaný Ferdáček Dobráček. K tomu přispěla nejen jeho vlídná a dobrotivá povaha (za jeho vlády se například nevedla žádná válka), ale také jeho vzhled.

„Po roce 1918 to byla vítaná záminka demonstrovat na jeho osobě degeneraci Habsburků. Jenže šlo o omyl. František Dobrotivý vůbec nebyl mentálně zaostalý. Byl naopak velmi vzdělaný, uměl například pět řečí. Byl nejen inteligentní, ale i pokrokový. Měl rád technické novinky, například sem nechal instalovat orchestrion. Za jeho vzhled s protáhlou hlavou mohl nešťastný porod kleštěmi a epilepsie, která se dřív léčila jediným prostředkem absolutním klidem. Takže Ferdinand se vše začal učit až ve svých devíti letech," popisuje kastelán Petr Weiss.

Významní hosté

V Zákupech pobýval často na návštěvě také syn pozdějšího císaře a nejdéle vládnoucího panovníka Františka Josefa I. korunní princ Rudolf I. s manželkou Štěpánkou. Jeho pobyt připomíná lovecký pokoj a salon. Za jeho pobytů byl oblíbenou zábavou lov vyder v řece Svitávce.

„Návštěvy sem nepřijížděly na odpoledne či na víkend, ale často pobývaly vzhledem ke vzdálenostem několik týdnů i měsíců, proto měly hostinské pokoje i přijímací salony, aby tu hosté mohli přijímat i své vlastní návštěvy," popisuje život na zámku v 19. a počátku 20. století Vladimír Tregl. Připomíná i smutný konec života následníka trůnu, který skončil v 31 letech sebevraždou. Místo něj nastoupil na trůn Rudolfův bratranec, Ferdinand d´Este.

Svatba na zámku

Ten tu měl také svatbu. V zámecké kapli si 1. července roku 1900 vzal hraběnku Žofii Chotkovou, pro vládnoucí Habsburky málo urozenou. Na zámek přijeli vlakem a obřad měli druhý den v zámecké kapli. Zamilovanému páru pomohla v očích Habsburků „nerovný sňatek" uzavřít ženichova nevlastní matka Marie Tereza Portugalská. Její apartmá ještě není dokončeno a má návštěvníkům přiblížit, v jakém stavu byly pokoje, než se do nich pustili restaurátoři. „Měla by to být také určitá motivace pro návštěvníky, protože právě ze vstupného můžeme mimo jiné hradit části oprav," připomněl nynější kastelán.

Právě za jeho působení se počet návštěvníků za poslední dva roky zvedl z 15 tisíc ročně na zhruba dvojnásobek.

Velký podíl na tom mají i doprovodné akce, jako například Císařské slavnosti, nebo chystaná Hradozámecká noc či Jiřinkové slavnosti.