Pan Fischer provedl rozbor volby a uvedl motivy jednotlivých kandidátů. Samozřejmě pouze ze svého pohledu. Proto mi dovolte několik krátkých poznámek k tomu rozhovoru a má vlastní stanoviska.

Jsem již 10 let předsedou FK Cvikov. Za tu dobu se nám s výborem FK Cvikov podařilo zkvalitnit zázemí, máme kompletně opravené klubovny a šatny pro hráče, zrekonstruovali jsme ubytovnu, vybudovali jsme druhé travnaté hřiště (obě jsou uměle zavlažována) atd. V současné době máme 5 družstev, 2 dospělá a 3 mládežnická.

Vím, co je práce udržet provoz klubu, jak personálně, tak i finančně. Bohužel musím říci, že Výkonný výbor Okresního fotbalového svazu nám v minulosti nepomohl téměř s ničím. Řídí technokraticky fotbal z pozice rozhodčích, kde jich bylo v minulém VV hned šest z devíti členů. Fotbalovým klubům poskytoval VV minimální podporu a pranic se nezajímal, jak zajišťují prostředky na svůj provoz.

V posledních několika letech došlo k tomu, že mizí družstva mládeže v okrese, dokonce jsou místa, kde se fotbal přestal hrát vůbec. Toto nás ve výboru znepokojovalo a znepokojuje. Když jsme byli vyrozuměni, že se chystá volební valná hromada OFS, vznikl zde názor, že bychom měli kandidovat a zkusit přesvědčit zástupce klubů, aby kandidovali také a OFS řídily většinově kluby. A ne rozhodčí, nebo delegáti, kteří nemají s reálným životem klubu žádné zkušenosti.

ROZHOVOR S KARLEM FISCHEREM NAJDETE ZDE

Oslovili jsme proto kluby v okolí Cvikova, část nás podpořila, ale bohužel nemohli jsme sehnat další funkcionáře, kteří by chtěli pro fotbal na okrese pracovat. I přesto jsme se ve výboru shodli, že bych měl kandidovat na předsedu, abych své zkušenosti přinesl i do OFS. Společně se mnou chtěl kandidovat kolega Kavan.

Po podání naší kandidatury se stávající OFS zděsil, kdo že si to dovoluje proti nim kandidovat. Oni funkcionáři, kteří tuto činnost dělají desítky let, přeci nemohou odejít. Proto samozřejmě začala kampaň proti mé osobě. Švehla chce zničit fotbal, Švehlu navedl Pelta a podobné hlouposti. Byl to prostě strach, že by je mohl někdo nahradit a ukázat, že se to dá dělat jinak lépe.

Už ve svém volebním projevu jsem zdůraznil, že je nutné jednat se starosty jednotlivých obcí a žádat o podporu fotbalu. Upozornil jsem, že bez finančních prostředků se fotbal ani na vesnici dělat nedá, že budou mizet další kluby. Upozorňoval jsem na to, že je nutná podpora mládeže, kterou jsem do dnešní doby nezaznamenal. Pokutu ve výši 5 tisíc korun za to, že oddíly nemají mládež, pan Fischer vydává za kompenzační poplatek.

Akorát zapomněl dodat, co komu kompenzuje a kam peníze jdou. Pokud jde o hospodaření OFS, postrádal jsem na valné hromadě detailní rozbor za poslední období, kolik peněz bylo získáno a na co je OFS využil. Samozřejmě pan Kapoun zhruba hodnotil hospodaření, ale členové valné hromady písemně nedostali žádný materiál.

Členové jednotlivých fotbalových klubů při volbě dali přednost panu Fischerovi a jeho náhledu na rozvoj fotbalu v okrese. Proto jsem ani nemohl přijmout nabídku na kandidaturu do VV. Tím, že členové klubů nechtějí kandidovat do VV OFS, dnes je v novém VV zastupují pouze rozhodčí a delegáti. Vox populi vox dei (hlas lidu hlas boží).

Pan Fischer za mojí kandidaturou viděl nějaká spiknutí a podobné hlouposti. Už pro to a pro způsob kampaně, kterou vedl proti mně, bych nemohl s takovýmto člověkem spolupracovat.

JUDr. Jaroslav Švehla, předseda FK Cvikov