I Českolipský deník nás čas od času informuje o ekonomických potížích a obtížích různých sportovních klubů na Českolipsku.

Je mnoho obcí, kdy jediným sportem v obci je oddíl kopané. Starousedlíci říkají, že dokud je v obci fotbal, vesnice ještě žije. Můžeme s tímto názorem polemizovat, ale něco na něm je. Miluji nedělní odpoledně v Kravařích, když se taťkové a dědové, kteří se celý týden neholí, najednou oholí a řádně „vyfiknou" , neboť se jde na mistrovský zápas zdejší Lokomotivy Kravaře. A to je přeci svátek!

Vášnivé debaty začínají již v okamžiku, kdy se scházejí hráči resp. přijíždějí rozhodčí. To už je vlastně rozhodnuto, neboť je jasné, že delegovaný rozhodčí Kravaře „zařízne", případně zápas bude těžký, protože ten či onen hráč není zdravotně úplně v pořádku.

Pamatuji se naprosto přesně, že když jedna nejmenovaná komerční televizní stanice začala uvádět seriál Okresní přebor, jak jsem přišel do restauračního zařízení u nás v Kravařích na hřišti a řekl větu: „Chlapi, poznali jste se v tom seriálu?". První reakce byly odmítavé, že je to jen televizní seriál. Ale jak díly přibývaly, najednou se fotbaloví fanoušci začali v seriálu poznávat a to i uznali.

ČTĚTE ZDE: Radnice v České Lípě vytáhla do boje proti fotbalovému Arsenalu

Byl jsem ten, který byl v minulosti proti tomu, aby obec finančně podporovala místní fotbal. Byla mi bližší filozofie, že jako obec budeme zvelebovat prostředí, ale na vlastní chod klubu přispívat nebudeme. Bohužel, toto pravidlo vydrželo pouze do předloňského roku. Věřím našim funkcionářům, že za různých nově vytvářených pravidel ze strany ČMFS a podobně, vesnický fotbal nemůže bez finanční podpory existovat. Stačí zmínit taková opatření ze strany nadřízených, jako je určitá finanční sankce v případě, že oddíl kopané nemá mládežnický oddíl a podobně.

Domnívám se, že i přes tyto potíže by mělo být povinností radnic pokusit se právě tento vesnický fotbal ve svých obcích zachovat. A je přeci jedno, že se občas nedá penalta, že někteří hráči ještě nepochopili slovo „ofsajd" a podobně.

Jde totiž ještě o jinou věc. A tou je sousedské potkávání se a debatování, a to nejen o sportovních zážitcích na stadionech a hřištích. V současné době, kdy se „blbá nálada" ve společnosti šíří nezvykle rychle, se jistě jedná o nemalou příležitost, jak být mezi spoluobčany a pokoušet se tuto blbou náladu změnit.

Přeji našim sportovcům osvícené radnice, radní a zastupitele. Přeji našim radním a zastupitelům rozumné a skromné sportovce.

Ing.Vít Vomáčka, MBA starosta obce Kravaře v Čechách