Od všech kandidátů jistě uslyšíme vznešená slova o tom, jak chtějí „sloužit" občanům, jak budou poslouchat jejich hlasy, připomínky, náměty… Stejně tak celé stranické aparáty jistě vyrukují na masáž občanů s billboardy, které budou slibovat, pakliže těmto stranám občan odevzdá svůj hlas, ráj na zemi.

A jsem přesvědčen, že naše spoluobčany velmi trápí několik věcí, které jsou konkrétní a ve kterých lze nápravu zajistit velmi rychle.

Mezi první lze patrně zařadit nekontrolovatelný způsob vykupování barevných kovů. Nerozumím tomu, proč například do dnešního dne nebyl předložen návrh zákona, kde by se toto podnikání zprůhlednilo a zpřísnilo. Jak jsem již na stránkách tohoto deníku uváděl, například tím, že by se odevzdávatelé nevypláceli v hotovosti, nýbrž přes bankovní účty. Zpětně by pak nebyl problém zjistit finanční příjmy mnohdy občanů, kteří inkasují jak peníze za odevzdaný šrot, resp. barevné kovy, tak různé sociální dávky. Mám kamaráda, který je vedoucím výkupny druhotných surovin. A ten mi vypráví neskutečné příběhy vč. financí, které sociálně slabším vyplácí.

Přitom si málokdo uvědomuje, že i samospráva kraje může navrhovat Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR návrhy zákonů. Nechci zde polemizovat, kolik návrhů zákonů náš Liberecký kraj této vrcholné zákonodárné instituci předložil.

Již před čtyřmi lety bylo jedním z témat krajských voleb výstavba hospicu pro Liberecký kraj. Vzhledem k tomu, že se nikde neobjevily oslavné články ve vztahu k realizaci těchto slibů, domnívám se, že žádný hospic náš kraj nemá. Teoreticky by mi to mohlo být jedno, neboť ke vzdálenosti do Litoměřic naše obec úzce spolupracuje s tamním Hospicem svatého Tomáše. Ale jako obyvatele Libereckého kraje mi absence tohoto zařízení v naše kraji vadí. A přitom, jak je výše uvedeno, jistě uslyšíme slova o důstojném chování ke stáří, nemocným a podobně.

Tento příspěvek si netroufá poučovat jednotlivé kandidáty a nedej bože jednotlivé politické strany, jak by měly vést svou volební kampaň. Je jen názorem člověka a voliče, který chodí po této zemi a naslouchá. A protože se domnívám, že na problematiku výše uvedenou lze reagovat několika způsoby (např. pozvat si kandidáty na hejtmana domů na kávu, případně anonymně „brblat", …) považuji za nejsprávnější reagovat takto veřejně.

Remo Girone v nezapomenutelné roli Tana Caridihoro, když stojí před bossy sicilské mafie, říká: „Jste tady, abyste získali nějaké to křeslo, abyste uzavírali mizerné obchody, manipulovali konkurzní řízení, stavěli načerno, jste jako armáda hlodavců, kteří se s pištěním ženou po kůrce od sýra …"

Na závěr mám jedno přání: Abychom s ironií českému národu vlastní, po uplynutí dalšího čtyřletého volebního období krajského zastupitelstva Libereckého kraje neparafrázovali slova Tano Caridiho s činností krajských zastupitelů.

Přeji čtenářům Českolipského deníku dobrou volbu při výběru kandidátů do krajského zastupitelstva na volební období 2012/ 2016.

Ing. Vít Vomáčka, MBA, starosta obce Kravaře v Čechách