Chtějí se snad Půta a Korytář zbavit českolipské nemocnice? Dost možná ano, protože v koaličním prohlášení SLK a ZLK se o ní vůbec nemluví, ačkoli její současný stav je dobře známý. Jako Českolipačka jsem tím vyděšená, protože českolipská nemocnice je pro nás pacienty jediná široko daleko

. Prodej nemocnice i úvahy o něm je vážný krok, o kterém může do větru mluvit jen nezodpovědný politik. Zvlášť v době zuřivých vládních reforem, které redukci sítě nemocnic přejí.

Veřejné prohlášení hejtmana Martina Půty (SLK), že v tuto chvíli nevědí, co s nemocnicí bude, za nezodpovědné vyjádření skutečně považuji, protože od vedení kraje očekávám především to, že vědět budou. Nemocnice není houska, aby se nabízela mezi řečí a s povzdechem Nevíme co s ní.

Na nemocnici závisí zdravotní péče pro 110 tisíc lidí v její spádové oblasti a jedinou jistotou pro tyto pacienty je, že nemocnice zůstane v majetku kraje. Pak je naděje, že bude dořešen její „zdravotní" stav i budoucnost, alias dostupná a kvalitní zdravotní péče pro lidi na Českolipsku. Prodej nemocnice v současné době rovná se jediná jistota: nemocnice v České Lípě nebude nebo se z ní stane sanatorium pro movité.

Neslyšela jsem před volbami od Martina Půty ani od Jana Korytáře, že chtějí nemocnici prodat, přesto o této variantě veřejně mluví sotva týden po svém zvolení. Kritizovala jsem obsazení krajského odboru zdravotnictví odborně nekompetentní Zuzanou Kocumovou, poukazovala jsem, že to může znamenat riziko pro pacienty v kraji. První kroky nové krajské vlády jasně ukazují, že riziko se mění v reálnou hrozbu.

Mgr. Romana Žatecká, zastupitelka města Česká Lípa a Libereckého kraje za ČSSD