Jsem velmi rád, že jsem v roce 2009 ukončil soudně znaleckou činnost v oboru zbraně střelivo a pyrotechnika. Asi bych si v tom zmatku nevěděl rady.Dnešní vyhánění občanů obcí v okolí vrbětického muničku má jednu z hlavních příčin a to v pronájmu a skladování neevidované munice. To je příčina a prvotní následek.

Byl jsem v rámci své činnosti téměř ve všech muničních skladech jak v ČR, tak v SR a také v nejbližších rušených zahraničních skladech, ty sovětské nevyjímaje.

Vrbětický výbuch nelze přirovnat k výbuchu v Novákách na Slovensku. Je na rozdíl od slovenského výbuchu specifický v jedné věci. Snad z důvodů utajení nekalých praktik AČR a „ochraně soukromého majetku" zde skladujících nezodpovědných firem, nejsou na stanovených místech seznamy a plánky (nemůže se jednat o nějaké ruční náčrtky, ale o výkresy se všemi kótami a hmotnostními údaji s absolutně přesným popisem skladované munice).

Týden nekonání

Nejen tyto údaje, které nesmí v žádném případě překračovat kolaudované takzvané množstevní obložení. Také munice uložená v přepravních truhlících a na paletách musí být uložena v předem stanoveném směru.

V mém článku nemohu zcela podrobně vypsat munici, která nemůže být za žádných okolností skladována společně. K tomu slouží dané normy a předpisy, pokud je již někdo na nezavedenou munici v AČR neskartoval jako nepotřebnou, a které obecně dělí munici v případě výbuchu na ohrožující a ohroženou.

Absence základních krizových materiálů a selhání samotné logistiky AČR, v jejímž majetku je daný muniční sklad, měla za příčinu souhrn fatálních následků. Po první explozi, tak je to logicky běžné je prováděna rekognoskace terénu za využití všech, opakuji všech dostupných prostředků, byť by měly být povolány ze spřátelených zemí.

I když naše armáda neoplývá rozsáhlou technikou, přesto měl být nejvyšším vedením vydán rozkaz použití vojenské ženijní techniky k provedení průchodu k explodovanému skladu, tak aby mohla být účelně využita hasičská technika. Naši hasiči jsou schopni dopravit hasící vodu na kilometrové vzdálenosti.

Kde se vzalo, tu se vzalo rozhodnutí, že se počká 7 dnů. Kdo tak rozhodl? Týden strachu, týden nekonání. Měla snad skladovaná munice naprogramováno, že dá po týdnu ve stále žhavém prostředí už pokoj? Ne, došlo k omylu v základních znalostech „některých velících" pyrotechniků.

Pánové, složili jste přísahu a začněte jednat. Ti dva politici na MV a MNO složili pouze slib. Když jde o zahraniční mise, také nikdo neváhá. Pyrotechnik nesmí bezhlavě riskovat svůj život, je však jeho povinností zamezovat dalším škodám jak na životech, tak zdraví.

Munice v Zákupech

Nechci v žádném případě snižovat odbornost zasahujících pyrotechniků, právě naopak, chci vyzvednout jejich statečnost. V odhodlání jim však brání nezkušenost nadřízených, kdo z nich má praxi přesahující 30 let. Mají-li vůbec nějakou teoretickou odbornost.

V celosvětové praxi je kromě stálých trhacích jam, jakých je u nás poskrovnu, PŘÍSNĚ ZAKÁZÁNO NIČIT NEVYBUCHLOU MUNICI Z JAKÝCHKOLIV PŘÍČIN A DŮVODŮ v prostorech muničních skladů a zejména těch postižených výbuchem. Každé ničení v prostoru muničního skladu a blízkého okolí může mít fatální následky. Kdo ničí munici na místě nálezů bez důkladného zajištění, je zodpovědný za případné nežádoucí výbuchy.

Za svou pyrotechnickou činnost jsem zažil v roce 1996 obdobnou story. Armáda vyskladnila jedné firmě do objektu v zákupské bývalé STS na Českolipsku tisíce kusů dělostřeleckých nábojů, které nejmenovaná firma začala v nevhodných podmínkách rozebírat, až došlo k ublížení na zdraví jednoho pracovníka.

Munice svým skladováním mimo všechny bezpečnostní podmínky ohrožovala bezprostředně celé Zákupy. Nedbal jsem a přesto, že šlo o materiál v té době již soukromý, ukončil jsem činnost firmy a náboje a delaborované komponenty odvezl na bezpečná místa. Přesto, že firma ohrožovala svou činností celkem tři zalidněné oblasti ve dvou krajích, tak jsem několik let čelil obviňování z maření podnikání. Jsem přesvědčen, že jen díky rychlému zásahu nedošlo ani v jedné z oblastí k „vrbětické události".

Autor je bývalým dlouholetým pyrotechnikem Policie ČR a zakladatelem Stálé expozice pyrotechnické asanace Ralska v Ralsku Kuřívodech. Příspěvek byl redakčně zkrácen.