Strach obyvatel Horní Police z bezohledných řidičů projíždějících obcí po pondělním večeru opět o něco vzrostl. V zatáčce, kde došlo již k desítkám dopravních nehod, se čelně srazil vůz Ferrari s kamionem. Jednačtyřicetiletý řidič luxusního vozu se těžce zranil. Hmotná škoda přesáhne pět milionů korun.

Nehoda se stala kolem čtvrt na osm večer. Ferrari jelo od České Lípy směrem na Žandov. V Horní Polici jeho řidič v zatáčce nepřizpůsobil rychlost stavu silnice a vjel do protisměru před kamion.

Kromě řidiče Ferrari se lehce zranila i jeho spolujezdkyně. „Na místě nehody byla předběžná hmotná škoda odhadnuta na pět milionů korun, z čehož čtyři a půl milionu korun činí škoda způsobená jen na vozidle Ferrari,“ uvedla Baláková a dodala, že celková částka bude mnohem vyšší. Škoda na nákladu, který vezl kamion, totiž ještě vyčíslena nebyla.

Podle statistiky místních obyvatel se jednalo o jednasedmdesátou nehodu na stejném místě. Při haváriích tu v minulosti zemřeli dva lidé. Kritické místo se nachází v obci, asi 300 metrů za cedulí označující její začátek. Padesátikilometrovou rychlost tu ale ne každý dodržuje, přestože na její překročení upozorňuje radar.

Z bezohledných řidičů mají místní oprávněný strach. „Denně tu projede přes pět tisíc aut, včetně stovek nákladních vozů. Stalo se, že vozidlo vrazilo do čekárny na autobusové zastávce a doslova smetlo lavičku. Auto napíchnuté na plotě také není nic tak neobvyklého,“ říká starosta Horní Police Lubomír Šulc.
Vedení obce na problém upozorňuje vlastníka komunikace, Liberecký kraj, již léta. Podle starosty by pomohly retardéry, častější policejní kontroly a částečný odklon dopravy, především kamionů.

„Provoz v obci zhoustl po zavedení mýtného. Když se tu potkají dva nákladní vozy, je problém,“ potvrzuje Lubomír Šulc.