V nemocnicích skončilo hned několik lidí. Mezi ty nejvážnější patří nehoda u Okrouhlé, kde se zranilo osm lidí, nebo střet u Sosnové se čtyřmi zraněnými. Silný vítr navíc v otevřených úsecích vytvářel sněhové jazyky, mimo jiné na silnici od Zákup na Bohatice.

Hasiči například museli tahat u Nového Boru dvě auta, která zapadla ve sněhové závěji.

Černý víkend začal již v pátek navečer vážnou nehodou u Okrouhlé. Při čelním střetu dvou aut se zranilo osm lidí, čtyři z nich skončili v nemocnici. „Čtrnáctiletého pacienta s poraněním hlavy a zlomeninami převezli záchranáři na traumatologii do liberecké nemocnice," uvedla mluvčí krajských záchranářů Lenka Markovičová. Ta doplnila, že další tři zraněné osmačtyřicetiletého muže a dvě ženy ve věku 46 a 25 let, převezli do českolipské nemocnice. Všichni utrpěli poranění hrudníku a četné pohmožděniny.

Čtyři zranění u SosnovéSilný vítr v otevřených úsecích vytvářel sněhové jazyky, mimo jiné na silnici od Zákup na Bohatice.

Sobotní dopoledne přineslo husté sněžení a s tím další nehody. Hned čtyři lidi museli hasiči vyprošťovat při čelním střetu u Sosnové. „Osmačtyřicetiletá žena utrpěla mnohočetné zlomeniny žeber, další ženy ve věku 26, 17 a 14 let vyvázly s lehčími zraněními," upřesnila Lenka Markovičová. Nehoda na několik hodin zablokovala hlavní tah z Doks na Českou Lípu, policisté dopravu odkláněli po objízdné trase.

Jinou cestu museli volit řidiči také kvůli další nehodě, k níž došlo pod Chotovickým kopcem u Nového Boru.„Z auta převráceného na střechu jsme vyprošťovali muže," uvedl operační důstojník českolipských profesionálních hasičů Vladimír Formánek. Dvaašedesátiletý řidič nehodu odnesl otřesem mozku a zlomeninou ruky.

Naštěstí jen jedním lehkým zraněním skončila nehoda v Holanech-Hostíkovicích, kde se srazilo nákladní auto s návěsem se dvěma osobními auty. Štěstí měl rovněž řidič felicie, který u Nového Boru narazil do stromu.

Silnice v pondělí: s opatrností sjízdné

Silnice v Libereckém kraji jsou dnes s opatrností sjízdné. Hlavní tahy jsou většinou holé a mokré, na silnicích nižších tříd a v horských oblastech leží ale na vozovkách zledovatělá vrstva ujetého sněhu a motoristé by tam měli jezdit zvlášť opatrně. Podle informací policie však zatím žádné vážné problémy hlášeny nejsou.

Teploty v Libereckém kraji se dnes pohybují od tří stupňů nad nulou až ke dvěma stupňům pod bodem mrazu. Vozovky tak mohou namrzat. Na většině území kraje je zataženo, mlhavo a mrholí. Pršet má podle meteorologů celý den a to i na horách, jen v polohách nad 1000 metrů nad mořem očekávají sněžení.

V Libereckém kraji napadlo přes víkend až 30 centimetrů sněhu, i když vlivem oteplení a deště rychle odtává, silnice hlavně v horských oblastech lemují vysoké sněhové mantinely, které ztěžují výhled na křižovatkách a v zatáčkách. Motoristé by proto měli zpomalit a jezdit opatrně.