Policie od rána vyjížděla k několika dopravním nehodám. Přímo v Liberci uvízl na ledovce kamion v Příční ulici, na hlavní silnici 14 v Lučanech nad Nisou na Jablonecku havarovala dvě osobní auta. Ke srážce autobusu s divočákem vyjížděli ráno policisté do Doks. Všechny havárie se zatím obešly bez zranění.

V Libereckém kraji je dnes ráno většinou zataženo a mrholí nebo prší. Teploty se pohybují jen kolem bodu mrazu, přes den by se měly dostat až k pěti stupňům. Hlavní tahy v kraji jsou po chemickém ošetření vlhké. Pozor by si měli dát řidiči na silnicích nižších tříd, kde je zledovatělá vrstva ujetého sněhu, v níž se tvoří vyjeté koleje.

Záchranná služba ve čtvrtek odpoledne v Libereckém kraji ošetřila v souvislosti s mrznoucími srážkami a ledovkou přes 30 lidí. Většinou šlo o pády chodců, zranění ani u jednoho z nich nebylo vážné. Uvedl to krajský mluvčí záchranné služby Michale Georgiev.

"Měli jsme násobně více výjezdů, než je obvyklé," uvedl mluvčí. Nejhorší byla situace mezi 16:00 a 18:00, kdy si záchranku na pomoc přivolala 28 lidí. "Bylo to v době, kdy se lidé vraceli z práce, nákupu," uvedl Georgiev. Neschůdné byly chodníky i v krajském Liberci, řada chodců proto raději využívala silnice.
Hlavní silniční tahy v kraji byly dnes večer po chemické ošetření mokré a sjízdné s opatrností.

"Jsou místa, kde to klouže. Není to ale tak intenzivní jako před Vánoci. Tehdy byla ledovka mnohem horší," řekl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která za údržbu komunikací v Libereckém kraji zodpovídá. Problémy byly navečer podle něj například na hlavním náměstí v Českém Dubu.

Povrch silnice tam tvoří kostky, které snadno namrzají. Před náledím varovali silničáři i v Hrádku nad Nisou nebo Horní Řasnici na Liberecku. Problémové byly také některé úseky či křižovatky v Liberci.

Například na Perštýně řidiči nemohli vyjet kopec. "Silničáři to opět nezvládli. Kopec od kruháče jsem nemohl vyjet, musel jsem ho zacouvat dolů, i ostatní řidiči měli problémy ukočírovat svůj vůz," řekl jeden z řidičů.

Mrznoucí mrholení nebo slabý mrznoucí déšť s tvorbou ledovky by se podle předpovědi ojediněle mohly vyskytovat i v noci. Ojediněle mohou být i mrznoucí mlhy.

Pozor na námrazu. Policie rozdávala řidičům pokuty

Máte dobře vyčištěné auto od sněhu a námrazy nebo sledujete dění na silnici jen vyškrábaným kolečkem na předním okně? Nemáte sjeté zimní pneumatiky? Právě na to se soustředila minulý týden policie Libereckého kraje, která v rámci této preventivní akce, zaměřené hlavně na úseky vymezené značkou Zimní výbava, rozdala kolem třiceti pokut.

„Nejčastějším přestupkem byl nevyhovující stav vozidel, a to celkem třináct. Bezpečnostní pás nepoužili celkem tři řidiči a v jednom případě nepoužili dětský zádržný systém," popsala mluvčí krajské policie Vladimíra Šrýtrová.

235 AUT A 7 TISÍC NA POKUTÁCH

Celkově uložili policisté blokové pokuty za sedm tisíc korun. Podle Šrýtrové zkontrolovali během akce 235 aut a nachytali také jednoho řidiče, který „nadýchal" půl promile a jednoho bez platného řidičáku.

Dopravní značka Zimní výbava přikazuje řidiči motorového vozidla pokračovat v jízdě jen za použití zimních pneumatik.